Milstolpe för Kolbeinn Sigþórsson

2019.10.14, kl 22:51
AIK:s forward Kolbeinn Sigþórsson svarade för ett mål då hans Island under förbundskapten Erik Hamréns ledning besegrade Andorra (2-0) på Laugardalsvöllur i Reykjavík. Målet var hans 26:e i A-landslaget och en milstolpe.

29-årige Kolbeinn Sigþórssons mål betydde 2–0 och kom i den 65:e minuten då han framspelad av Ragnar Sigurdsson vände bort mittbacken Max Llovera och med ett vänsterskott slog in bollen bakom målvakten Josep Gomes. Målet var Kolbeinns tredje i det pågående EM-kvalet då han även målade hemma mot Moldavien (3–0) den 7 september 2019 och borta mot Albanien (2–4) den 10 september 2019.

Målet var en stor milstolpe för AIK-forwarden personligen, men också för Island då det var Kolbeinn Sigþórssons 26:e mål i A-landslaget och han tangerade därmed Eiður Guðjohnsens målrekord för Island. Eiður Guðjohnsen, mest känd för sin tid i Chelsea FC och FC Barcelona, spelade 88 A-landskamper för Island mellan 1996 och 2016.

Kolbeinn Sigþórssons debut för det isländska A-landslaget skedde den 21 mars 2010 då man i inomhushallen Kórinn i Kópavogur mötte Färöarna (2–0). Kolbeinn startade matchen under förbundskapten Ólafur Jóhannessons ledning och fastställde slutresultatet i den 37:e minuten innan han i den 84:e minuten ersattes av Alfreð Finnbogason. Tävlingsdebuten för landslaget skedde borta mot Danmark (0–1) i EM-kvalet inför 18 908 åskådare på Telia Parken i Köpenhamn då han inledde på bänken, men ersatte Heiðar Helguson i den 77:e minuten. Den 6 september 2011 svarade han för sitt första landslagsmål i en tävlingslandskamp (EM-kval) då han i hemmamötet med Cypern (1–0) inför 5 267 åskådare på Laugardsvöllur i Reykjavik svarade för segermålet i den femte minuten.

Kolbeinn Sigþórsson var uttagen till den isländska landslagstruppen som gjorde succé i EM i Frankrike 2016. Island tog sig fram till en kvartsfinal där man inför 76 833 åskådare på Stade de France föll mot hemmanationen med 2–5 i en match där Sigþórsson svarade för ett av målen. Han svarade även för segermålet i den 18:e minuten mot England (2–1) i åttondelsfinalen som spelades i Nice. Han var även med på reservlistan till VM i Ryssland 2018, men kallades inte in av förbundskapten Heimir Hallgrímsson. Det har hittills blivit 54 A-landskamper för Sigþórsson och han har svarat för 26 mål för hemlandet.