Oavgjort efter två sena AIK-mål

2020.02.23, kl 15:47
AIK var illa ute i den första matchen i Svenska cupens gruppspel då Jönköpings Södra IF i slutet av den andra halvleken ledde med 2-0 (0-0) på Skytteholms IP i Solna. I den 79:e matchminuten reducerade inhopparen Ebenezer Ofori och knappt två minuter senare fastställde Henok Goitom slutresultatet till 2-2 då han nickade in Sebastian Larssons hörna från vänster.

Solna bjöd nästan på vårväder då det var dags för årets första tävlingsmatch för AIK:s herrlag. Solen sken från en nästan helklar himmel, men en förrädisk vind kylde ner både åskådare och spelare. Det var storpublik på plats och då samtliga entréer hade sammanställts så hade 4 923 åskådare räknats in. Jönköpings Södra IF skapade matchens första hörna redan efter en minuts spel, men hörnan blev istället ett AIK-anfall då Erick Otieno tog bollen i straffområdet och rusade fram längs vänsterkanten till publikens förtjusning. I den fjärde matchminuten stötbröt Karol Mets på mittplan, men situationen utmynnade i en spelvändning för bortalaget som de slarvade bort i den sista passningen och AIK-försvaret kunde bryta.

I den nionde matchminuten slog Jasir Asani ett inlägg från höger inner-position mot den bortre delen av straffområdet där Saku Ylätupa var obevakad, men finländaren missade bollen då han skulle sätta dit pannan. Fem minuter senare slog Robert Lundström in ett inlägg från högerkanten som nästan nådde huvudet på Henok Goitom framför mål, men försvaret lyckades få ut bollen till en resultatlös vänsterhörna. I den 21:a matchminuten slog Sebastian Larsson en boll bakåt i planen vilket överraskade backlinjen och Dzenis Kozica satte full fart längs högerkanten. Den grönklädde spelaren nådde bollen precis innan han gjordes ner av AIK-målvakten Jakob Haugaard ca fyra meter utanför straffområdet. Domaren blåste för frispark och halade upp det gula kortet då Per Karlsson befann sig längre ner i planen. Amir Al-Ammari tog hand om frisparken i höger inner-position och avslutet gick i burgaveln, precis utanför den närmaste, högra stolpen.

AIK hade dittills inte utmanat bortalagets målvakt Frank Pettersson nämnvärt, men i den 37:e matchminuten fångade Enoch Kofi Adu upp en rensning från straffområdet. Bollen for framåt i luften och AIK-mittfältaren drog till på volley från ca 20 meter och tvingade fram en räddning. I halvlekens näst sista minut fick Sebastian Larsson ett frisparksläge från ca 22 meter och det gick ett sus genom publiken när han sprang fram mot bollen då alla vet vad han kan uträtta från de fasta situationerna. Bollen gick mitt i målet och Frank Pettersson fick sträcka ut för att tippa bollen över ribban till en resultatlös hörna. AIK hann dock arbeta fram ännu en hörna innan halvleken var över. Sebastian Larsson slog den från vänster och bollen gick mot den bortre delen av straffområdet där Karol Mets kastade sig fram och stötte bollen över ribban.

Den andra halvleken inleddes med att domaren fick blåsa av spelet i en minut och 15 sekunder då Jönköpings Södras målvakt försvann in i röken från pyrotekniken som antändes. AIK hade mer bollinnehav i inledningen av den andra halvleken och motståndarna kändes nästan lite nöjda med ett oavgjort resultat då de inte var lika pigga på att stöta högt. I den 61:a matchminuten fick Henok Goitom bollen i straffområdet och lyfte den över en motståndare till Saku Ylätupa som sköt över i hyfsat läge. Sex minuter senare svarade AIK för sitt första byte då Stefan Silva ersatte Robert Lundström. 50 sekunder efter bytet signalerade domaren för en straffspark för Jönköpings Södra IF.

Jesper Svensson kastade ett snabbt inkast djupt ner på högersidan mot Eric Johana Omondi som tog sig förbi Erick Otieno och kom först in i straffområdet där han försökte vända bort AIK-försvararen som hindrade motståndaren något med armen vilket resulterade i en straffspark och ett gult kort. Dzenis Kozica klev fram till elvameterspunkten och slog in bollen till höger om Jakob Haugaard. Två minuter senare slog Amir Al-Ammari en kort hörna från höger, fick tillbaka bollen och sköt ett överraskande skott från snäv vinkel som nästan överlistade AIK-målvakten, men han svarade för en okonventionell räddning med benen. I den 72:a matchminuten var det dags för comeback för Ebenezer Ofori då han ersatte Enoch Kofi Adu på mittfältet.

Två minuter efter jublet från publiken då de fick återse Ofori kom dock en rejäl kalldusch. En rensning från Jönköpings Södras eget straffområde skulle tas om hand av Per Karlsson i mittcirkeln, men han nickade bollen åt högersidan och rakt på Edin Hamidovic som satte full fart mot AIK-målet med Karlsson i släptåg. Hamidovic gjorde inget misstag utan slog in 2-0 och AIK hade helt plötsligt ryggen mot väggen. AIK drabbades inte av panik utan arbetade tålmodigt vidare. I den 78:e matchminuten tog man sig sakta fram längs högerkanten genom Jasir Asani och Saku Ylätupa och i straffområdet avslutade finländaren i den närmaste burgaveln. Minuten därefter svarade inhopparen Daniel Ljung för en svag rensning från egen strafflinje och Ebenezer Ofori bröt fram. På halvvolley drog han till med högerfoten och bollen seglade in i det vänstra krysset och helt plötsligt var AIK med i matchen igen.

I den 80:e matchminuten stressade Henok Goitom fram en hörna efter ett misstag av försvaret. Vänsterhörnan slogs av Sebastian Larsson och var lång. Henok Goitom mötte med huvudet och nicken gick över målvakten. Jetmir Haliti försökte rensa bort bollen, men den hade redan passerat mållinjen då han sparkade upp den i nättaket. 2-2 och vilt jubel på Skytteholms IP då AIK resultatmässigt var tillbaka i grupp 4 igen. Direkt efter kvitteringen byttes Karol Mets ut till förmån för Rasmus Lindkvist för att fortsätta hemmalagets forcering. Slutminuterna präglades dock mest av kamp och inga riktiga målchanser skapades. Domaren blåste av matchen redan efter 93:29, detta trots fem spelarbyten, ett 75 sekunder långt pyroteknikavbrott samt en del fördröjande aktioner.