Oavgjort efter två sena mål

2022.11.24, kl 17:13
AIK spelade under torsdagseftermiddagen årets sista match då Västerås SK FK gästade Skytteholms IP i Solna. AIK såg ut att ha säkrat segern inför 166 åskådare då Zack Elbouzedi slog in 1–0 i den 87:e matchminuten, men gästerna hann med en kvittering från straffpunkten innan slutsignalen ändade säsongen 2022.

Med en månad kvar till julafton var det dags för årets sista match för herrlaget då Västerås SK FK gästade Skytteholms IP. Solna hade dagarna innan matchen fått sin beskärda del av snö och träningen på arenan ställdes in i måndags, då vädret inte tillät någon aktivitet på konstgräset. Men vaktmästarna hade efter måndagens kraftiga snöväder gjort ett starkt arbete för att få planen spelduglig till den sista veckans träningar och match. Nästa års chefstränare Andreas Brännström var nere på Karlberg under veckan, men under träningsmatchen mot VSK var det som vanligt Henok Goitom som coachade från sidlinjen. AIK kom till spel med en startelva bestående av Budimir Janošević (K), Vincent Sundberg, Ahmad Faqa, Robin Tihi, Axel Björnström, Oscar Sjöstrand, Lamin Dabo, Jesper Ceesay, Calvin Kabuye, Taha Ayari och Henry Atola. På bänken satt Zachary Elbouzedi, Rasmus Bonde, Erik Ring, Leo Ledin, Victor Andersson, Carl Melin, Hadi Noori och Manaf Rawufu.

AIK kom till spel i det helvita matchstället och Budimir Janošević hade det gula matchstället. Västerås SK FK hade svart tröja, svarta shorts och svarta strumpor medan målvakten hade klarblå färg. Domaren Farouk Nehdi från Huddinge satte klockan 14:02 pipan i munnen och blåste igång matchen. Temperaturen visade tre plusgrader, men med vindavkylningseffekten kändes det som nollgradigt. Gästernas Miguel Sandberg satte bollen i rullning och AIK anföll mot målet närmast Solna centrum inför 166 åskådare på läktarplats. Det var VSK som tog initiativet inledningsvis, men i den fjärde matchminuten spelade Axel Björnström fram bollen till Taha Ayari på offensiv planhalva och han var på väg igenom då Zinedin Smajlovic rensade bort bollen till ett inkast. Fem minuter senare slarvade AIK på egen planhalva och Yahya Boussakou kom igen till höger i straffområdet och avslutade, men Budimir Janošević räddade. I den 13:e matchminuten brände det till igen vid AIK-målet då Miguel Sandberg sköt strax utanför den vänstra stolpen.

AIK arbetade sig in i matchen och i den 18:e matchminuten spelade Oscar Sjöstrand från högersidan av straffområdet in bollen mot straffpunkten där Calvin Kabuye befann sig, men han fick bollen något för långt ifrån sig och drog på sig en frispark i situationen. Fem minuter senare lyfte Jesper Ceesay fram bollen till Taha Ayari som vände bort sin motståndare vid strafflinjen och kom igenom på vänstersidan, men målvakten Elis Wahl räddade närskottet. I den 27:e matchminuten kom ett fint läge för AIK då Calvin Kabuye kom igenom till höger i straffområdet och sköt ett tungt markskott som målvakten precis lyckades parera och bollen gick strax utanför den bortre, vänstra stolpen och till en resultatlös hörna. Det var rent kvalitetsmässigt en svag halvlek, speciellt den andra halvan när inte mycket hände. En stopptidsminut annonserades efter en skada på Oscar Sjöstrand och med tio sekunder kvar av den minuten slog Adam Padovan från högerbacksposition en bakåtpassning hem till målvakten, men den fångades upp av Calvin Kabuye som i fritt läge avslutade, men målvakten räddade förtjänstfullt och strax därefter gick signalen för pausvila.

AIK genomförde två byten i paus då Calvin Kabuye och Henry Atola ersattes av Zachary Elbouzedi och Manaf Rawufu där den senare satte bollen i rullning inför den andra halvleken. Manaf Rawufu var den ende spelaren i kortärmat och han fortsatte därmed en gammal AIK-tradition från Johan Mjällbys, Krister Nordin och Kenny Paveys dagar då långärmat var något närmast förbjudet att bära. Efter 35 sekunders spel av akt två fick Manaf Rawufu helt plötsligt ett skottläge och bollen gick strax utanför den högra stolpen. Det var mer fart på AIK i den andra halvleken och i den 59:e matchminuten var det dags för hemmalagets sjätte hörna och den slogs från höger av Axel Björnström och fick långt bort till Zack Elbouzedi vars inspel framför mål blev farligt, men försvaret redde ut situationen. I den 62:a matchminuten genomförde AIK ett byte då Robin Tihi, Vincent Sundberg, Taha Ayari och Oscar Sjöstrand lämnade planen och de ersattes av Rasmus Bonde, Erik Ring, Victor Andersson och Carl Melin. Matchens första gula kort delades ut till Edwin Nore i den 63:e matchminuten och sex minuter senare kom Jonathan Karlsson igenom till höger i straffområdet och avslutade över i ett riktigt bra läge. Strax därefter ersattes Jesper Ceesay av Hadi Noori. Med drygt 20 minuter kvar av ordinarie tid drog Alex Lindelöv på sig ett gult kort.

Mörkret sänkte sig över Solna då klockan tickade upp mot halvfyratiden. Matchens tredje och sista gula kort gick även det till gästerna då Max Pettersson höll fast en motståndare på mittplanen. Det kändes som om det skulle bli en mållös avslutning för AIK, men när matchklockan passerade 86 spelade minuter slog Erik Ring ett fint inlägg från högerkanten mot Manaf Rawufu vid den främre stolpen, men bollen passerade honom precis och gick vidare till den bortre stolpen där Zack Elbouzedi med högerfoten, fem-sex meter från mål fick iväg ett avslut som via målvakten gick in i mål. 1–0 till AIK efter 86:09. Västerås SK FK fick efter målet ett visst grepp på offensiv planhalva och efter 88:52 kom domaren Farouk Nehdis signal för en straffspark efter att Ahmad Faqa fällt inhopparen Filip Drinic. En annan inhoppare, Daniel Ask, klev fram till straffpunkten och slog in bollen hårt till vänster om Budimir Janošević och det var 1–1 efter 89:29. I den andra stopptidsminuten klev Erik Ring in från högerkanten och avlossade ett skott som såg farligt ut och bollen slog i den vänstra stolpen. Mycket nära ett segermål för AIK med årets sista avslut. Fem sekunder senare, efter 91:20, gick signalen för full tid och AIK-spelarna begav sig tillbaka till Karlbergs träningsanläggning. Hörnstatistiken blev 8–2 (3–0) till AIK.