Oavgjort för U21-laget

AIK:s U21-lag spelade oavgjort hemma mot Gefle IF FF. Marko Nikolić gav AIK ledningen i den 14:e minuten, men Gefle fastställde slutresultatet i den 27:e minuten. AIK hade två bollar i stolpen i den andra halvleken, men fick nöja sig med en poäng.

Efter att ha tagit sju poäng på de tre senaste matcherna jagade AIK närkontakt med lagen ovanför slutspelsstrecket. Solna bjöd på en av årets första riktigt varma sommardagarna och AIK hade en provspelare från Sandvikens IF på plats, 17-årige Rafael York som inledde på vänsterbackspositionen. I den sjätte minuten var det nära AIK-ledning då lagkaptenen Martin Kayongo-Mutumba kom igenom till vänster i straffområdet, men målvakten Viktor Frodig räddade två gånger om. Fem minuter därefter slog Niclas Eliasson en hörna från vänster som nådde pannan på Eero Markkanen och hans nick var nära att resultera, men en försvarare räddade på mållinjen.

AIK spelade riktigt bra och fartfyllt under inledningen vilket också skulle ge 1-0 efter att Niclas Eliasson slagit ett inlägg från vänsterkanten som Viktor Frodig tappade och Marko Nikolić satte fram foten och bollen satt i nätet. I den 18:e minuten frispelades Aaron Zahui Bazoukou och drev kraftfullt fram, men tappade i sista stund kontrollen på bollen och chansen rann ut i sanden. AIK dominerade de första 20 minuterna ganska klart, men sedan kom Gefle IF FF mer in i matchen och när matchklockan passerade 26 spelade minuter kom den trots allt överraskande kvitteringen. Rafael York och Niclas Eliasson fick inte bort bollen från vänsterkanten utanför det egna straffområdet och istället fick Tshutshu Tshakasua tag i bollen och sköt ett hårt skott mot det bortre, vänstra krysset som Oscar Linnér endast fick en hand på innan bollen satt i krysset.

Eero Markkanen frispelades i den 32:a minuten och nickade i stolpen innan han dunkade in returen i mål, men finländaren var avvinkad för offside. I den 41:a minuten fick Martin Kayongo-Mutumba iväg ett hårt skott från ca 25 meter som for som en häxpipa och vållade Viktor Frodig problem och han tvingades lämna en retur rakt ut mot Eero Markkanen, men en försvarare lyckades rensa bort bollen. Sekunder senare sköt Marko Nikolić precis utanför den högra stolpen och bollen hade gått i mål om den suttit innanför stolpen då målvakten stod helt orörlig.

AIK rivstartade den andra halvleken och Martin Kayongo-Mutumba och Pontus Karlsson träffade stolparna inom loppet av 65 sekunder. I den 60:e minuten var Gefle nära att ta ledningen efter att Klas Lindqvist frispelats till höger i straffområdet och fick bollen förbi Oscar Linnér, men mittbacken Strahinja Golic dök upp som räddade ängel och hindrade bollen att gå i mål då han fick bollen till hörna. Sekunder senare sköt Kevin Persson ett bra volleyskott som tvingade Oscar Linnér till en bra räddning. I den 72:a minuten var Aaron Zahui Bazoukou nära att göra mål då han fick iväg ett tungt markskott som målvakten precis lyckades styra till hörna.

Efter en bra period av Gefle var det AIK som i slutminuterna som jagade ett segermål. Niclas Eliasson slog i den 82:a minuten ett inlägg från vänsterkanten till Martin Kayongo-Mutumba som framför mål nickade bollen strax utanför den bortre, högra stolpen. Två minuter senare bjöd Eliasson på en repris då han hittade huvudet på Aaron Zahui Bazoukou vid den främre stolpen, men återigen gick nicken utanför målramen. I den första stopptidsminuten nickade Strahinja Golic fram en utspark från Gefles målvakt till framrusande Aaron Zahui Bazoukou, man avslutet gick i utsidan av den högra målgaveln. I den 92:a minuten lyfte Martin Kayongo-Mutumba fram bollen till inhopparen Jimmi Brewitz som för en sekund såg ut att kunna avgöra centralt i straffområdet, men han fick aldrig träff på bollen och minuten senare blåstes matchen av. Komplett matchfakta finns längre ner på sidan.

44:58 Slut på första halvlek
45:00 Spelarbyte AIK (Markkanen ut, Kayembe in)
45:00 Spelarbyte AIK (Jan ut, Abdishakur Elmi in)
46:45 Stolpskott av AIK (Martin Kayongo-Mutumba)
47:50 Stolpskott av AIK, via målvakten (Pontus Karlsson)
55:26 Spelarbyte GIF (Hultin Svensk ut, Eliasson in)
59:55 Spelarbyte GIF (Frodig ut, Slater in)
61:12 Spelarbyte AIK (Nikolić ut, Granath in)
66:41 Spelarbyte AIK (Karlsson ut, Kabali in)
73:04 Spelarbyte GIF (Lindqvist ut, Enander in)
80:42 Spelarbyte AIK (Väisänen ut, Brewitz in)
81:03 Spelarbyte GIF (Wiklund ut, Gustavsson in)
93:03 Slut på andra halvlek
Publik: 95 på Skytteholms IP (a-plan), Solna, Uppland [konstgräs]

Laguppställningar
AIK (4-4-2): 34 Oscar Linnér – 12 Pontus Karlsson (67′), 15 Sauli Väisänen (81′), 5 Strahinja Golic, 36 Rafael York – 21 Martin Kayongo-Mutumba (K), 16 William Jan (ht), 9 Marko Nikolić (62′), 28 Niclas Eliasson – 11 Eero Markkanen (ht), 33 Aaron Zahui Bazoukou.
Avbytare: 32 Frederic Kayembe (ht), 25 Atosh Abdishakur Elmi (ht), 14 Oliver Granath (62′), 30 Godard Kabali (67′), 26 Jimmi Brewitz (81′), 22 Gustav Nyberg (mv).
Tränare: Patric Jildefalk (30 år).
Övriga ledare på bänken: Peter Wennberg (chefstränare U19-16), Henrik Nyhus (naprapat), Daniel Norlander (lagledare), Lars Fremin (materialförvaltare)

GIF (4-4-2): 22 Viktor Frodig (60′) – 3 Albin Lohikangas, 2 Joshua Nadeau, 23 Samuel Gussman (K), 5 Jacob Ericsson – 8 Albin Hultin Svensk (56′), 7 Kevin Persson, 6 Adrian Bjelkendal Haaranen, 24 Tshutshu Tshakasua – 15 Klas Lindqvist (74′), 16 Emil Wiklund (82′).
Avbytare: 4 Lucas Eliasson (56′), 1 Ryan Slater (mv) (60′), 10 Hannes Enander (74′), 9 Filip Gustavsson (82′).

Offside: 3-1 (3-0)
* Pontus Karlssons skott i den 48:e minuten, som tog i stolpen via målvakten, räknas som ett skott på mål.

Individuell spelarstatistik
Skott mot mål (på mål/utanför/i målställningen/täckta): Nikolić (1/2/0/0), Markkanen (1/0/0/1), Karlsson (1/1/0/0), Kayango-Mutumba (3/2/1/1), Abdishakur Elmi (0/1/0/0), Eliasson (2/0/0/0), Zahui Bazoukou (1/2/0/2).

Frisparkar (för/emot): Golic (1/2), Nikolić (0/1), Granath (0/1), Väisänen (0/2), Jan (0/1), Kayango-Mutumba (1/1), Abdishakur Elmi (0/1), Eliasson (2/1), Kabali (1/0), Zahui Bazoukou (1/2), York (0/1).

GIF-målvakt: Röd tröja, röda byxor, röda strumpor, blåa handskar
Domare: Gul tröja, svarta byxor, svarta strumpor (en assisterande domare hade mörklila byxor/strumpor)

Väder
Soligt (ingen nederbörd), +19 °C till +22 °C, ostlig vind 3-4 (7-8) m/s. Luftfuktighet 45-55%. Lufttryck 1 016 hPa. Solen gick ner kl 21:35.

Milstolpar
* Rafael York spelade sin första U21-match för AIK.
* Matchen var det femte U21-mötet mellan lagen i Solna. AIK har noterat 1V-2O-2F.
* Det var andra gången som AIK – Gefle IF FF slutade 1-1 i en U21-match. Den tidigare gången var 2012.

Övrigt
Gefle IF FF gjorde avspark. AIK började spela mot Solnahallen. Tshutshu Tshakasua var utanför planen p g a skada mellan 58:07 och 58:25. Pontus Karlsson lämnade planen 66:25 och ersättaren Godard Kabali byttes in 66:41. Matchboll från adidas (Beau Jeu) användes. Till matchens lirare utsågs Pontus Karlsson (AIK) och Tshutshu Tshakasua (GIF) av undertecknad då ingen utsågs officiellt.

Fakta: Stefan Mellerborg