Oavgjort i händelserikt derby

2022.05.15, kl 18:07
Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby på Tele2 Arena i Stockholm slutade 3–3 inför 28 756 åskådare. Det svängiga och händelserika derbyt levde från första till sista minut och höll åskådarna i ett fast grepp. Nabil Bahoui gav AIK ledningen med 1–0 och var även spelaren som fastställde slutresultatet till 3–3. Sebastian Larsson målade från straffpunkten då han i den andra halvleken slog in 2–2-målet.

Efter fem raka segermatcher i Allsvenskan kom AIK under söndagseftermiddagen till Tele2 Arena i Stockholm som serieledare inför mötet med tvåan Hammarby. AIK-delegationen samlades på träningsanläggningen Karlberg innan man kostymklädda inledde den ca tio kilometer långa resan till regionens näst största fotbollsarena. AIK var med sina 18 inspelade poäng två poäng före Hammarby, men hade en match mer spelad. Självförtroendet hos bortalaget var stort efter att man i onsdags besegrat de regerande svenska mästarna Malmö FF med 2–0 inför 25 153 åskådare på Friends Arena i Solna efter mål av Josafat ”Joe” Mendes och Sebastian Larsson i vardera halvlek. Hemmalaget hade, till skillnad mot AIK, ingen veckomatch den gångna veckan utan spelade senast för sju dagar sedan. Bajen inledde Allsvenskan med fem raka segrar och tog kommandot i tabelltoppen innan ett kryss följde hemma mot Malmö FF (0–0) och förra helgens förlust borta mot Kalmar FF (0–2).

AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak skickade ut följande startelva för att försvara de svartgula färgerna på konstgräset i det utsålda Stockholms-derbyt: Budimir Janošević, Josafat Mendes, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli, Jordan Larsson och Nabil Bahoui. På bänken satt Per Karlsson, Axel Björnström, Kyriakos Stamatopoulos, Amar Abdirahman Ahmed, Benjamin Mbunga Kimpioka Yasin Ayari och Mikael Lustig. Av spelarna i den uttagna matchtruppen stod Bilal Hussein, Erick Otieno, Sebastian Larsson, Sotirios Papagiannopoulos och Yasin Ayari på två gula kort vardera och var därmed endast ett kort ifrån en avstängning hemma mot IK Sirius FK nästa helg. Det Svenska Fotbollförbundet hade utsett Kristoffer Karlsson till rättsskipare i matchen och det var tredje gången i år som han hade den rollen i en AIK-match. Solen lös över Stockholm och temperaturen visade på 16 grader då matchen blåstes igång kl 15:02 och Darijan Bojanić satte bollen i rullning. Hemmalaget kopplade omgående greppet om matchen och jagade ett tidigt ledningsmål.

I den tredje matchminuten lyfte Nahir Besara in en frispark från högerkanten som nådde mittbacken Mads Fenger i ett jätteläge. Nicken var bra, men på mållinjen lyckades Budimir Janošević rädda och Alexander Milošević rensade bort returen till en högerhörna. Hörnan slogs av Mohanad Jeahze mot den närmaste stolpen där en hemmaspelare dök upp och via en AIK-touch nickade utanför den högra stolpen till en ny hörna som blev resultatlös. Strax därefter var det dags för ännu en högerhörna och denna gång avslutade först Darijan Bojanić med ett markskott som täcktes av Sotirios Papagiannopoulos innan högerbacken Edvin Kurtulus sköt högt över ribban i andraläget. Det var bara Hammarby under de första minuterna, men i den nionde matchminuten stack AIK upp på allvar för första gången. Lagkaptenen Sebastian Larsson stressade hemmamålvakten Oliver Dovin i samband med en bakåtpassning och han tvingades slå en kort passning till sin lagkapten Richard Magyar till höger i straffområdet. Hemmaspelaren slog en markboll som omgående fångades upp av Nicolás Stefanelli som satte fart mot offensivt straffområde och väggspelade med Sebastian Larsson. Argentinaren tog sig in till vänster i straffområdet, bredvid olycklige Richard Magyar och slog en perfekt tajmad passning som passerade Mads Fenger och nådde Nabil Bahoui som från fem meters avstånd enkelt kunde trycka in bollen i det tomma målet. Den södra kortsidan exploderade i glädje samtidigt som spelarna firade på planen över 1–0-målet.

Målet ändrade på matchbilden som dittills dominerats av Hammarby, men nu växte AIK in i matchen och jagade ytterligare mål på arenan där de resultatmässigt trivts utmärkt sedan invigningen. I den 16:e matchminuten klev Zack Elbouzedi in i planen från sin högerkant och letade efter ett skottläge som också kom, men avslutet täcktes av Edvin Kurtulus till en resultatlös högerhörna. Sju minuter senare vann AIK boll på offensiv planhalva och Sebastian Larsson spelade fram Nabil Bahoui till ett bra läge från ca 15 meter, men målvakten Oliver Dovin räddade det farliga avslutet. Minuten därefter lyfte Sotirios Papagiannopoulos upp en långboll som bröstades ned av Nabil Bahoui till Nicolás Stefanelli som centralt utanför straffområdet avslutade mot det högra hörnet, men hemmamålvakten räddade igen. AIK hade en oerhört stark period i matchen och vann samtliga dueller och arbetade sig effektivt fram till fina lägen. Hemmapubliken ropade i den 27:e Ivan Turina-minuten på en straffspark efter att Mayckel Lahdo fallit i en duell med Nicolás Stefanelli, men domaren avböjde inviten och dömde inspark för bortalaget.

I den 31:a matchminuten tilldömdes AIK en frispark, centralt en bit in på offensiv planhalva. Sebastian Larsson slog ovanligt nog bort den då han träffade Nahir Besara som satte fart upp i planen och i andraläget tilldömdes han en frispark efter alltför brysk behandling av Bilal Hussein. Nahir Besara lyfte in frisparken mot den vänstra delen av AIK:s straffområde där Gustav Ludwigson sprang sig fri och nickade bollen över AIK-målvakten och in i mål vid den bortre, högra gaveln. Målskytten väntade flera sekunder med att jubla då han nog kände på sig att han var offside, men då ingen flagga lyftes av den assisterande domaren så jublade han och det var kvitterat till 1–1. Reprisbilderna visade dock på en ganska tydlig offside och målet skulle givetvis aldrig godkänts. Istället gjorde det felaktiga målet att momentumet i matchen svängde över till hemmalaget och från att tidigare varit en klar AIK-fördel gällande bollvinster så var det nu Hammarby som fick vind i seglen. I den 39:e matchminuten tilldömdes Hammarby en frispark djupt ned på högersidan efter ett Erick Otieno fått bollen på armen vid ett inlägg. Mohanad Jeahze tog hand om frisparken, som var i dålig vinkel, och dunkade den med vänsterfoten mot det närmaste krysset och bollen gick i mål samtidigt som en överraskad AIK-målvakt låg inne i nätmaskorna. 2–1 till Hammarby efter 39:08 och det kokade bland merparten av publiken på Tele2 Arena. AIK jobbade fram en bra kvitteringschans innan halvtidsvilan och den kom i den 42:a matchminuten då Sotirios Papagiannopoulos nickade Jordan Larssons högerhörna över målvakten, men också utanför den vänstra stolpen.

AIK gjorde ett spelarbyte inför den andra halvleken då Axel Björnström ersatte Zack Elbouzedi. Björnström tog plats som högerback och Joe Mendes flyttade upp som högermittfältare. I den 52:a matchminuten inträffade en märklig situation då Loret Sadiku hann ikapp en lite förlupen boll till vänster i AIK:s straffområde och Budimir Janošević tvekade en tiondel, men begav sig ut vilket fick till följd att han hamnade simmande långt ut i straffområdet innan situationen till slut reddes ut då AIK-målvakten hann tillbaka till målet och fångade in bollen i andraläget – det var dock inte långt ifrån att han ställt till det med en straffspark som följd då han försökte nå bollen vid fötterna hos motståndaren. I den 57:e matchminuten gjorde AIK sitt andra byte då Amar Abdirahman Ahmed ersatte Joe Mendes och Nicolás Stefanelli flyttade över till högerkanten medan Amar tog hand om vänstersidan. Exakt två minuter efter bytet spelade Nahir Besara fram Mayckel Lahdo till höger i AIK:s straffområde och han vände bort Sotirios Papagiannopoulos som fällde hammarbyaren och straffsparken var solklar. Darijan Bojanić klev fram med bollen till straffpunkten och var en spark ifrån att kanske avgöra derbyt. Hemmaspelaren sköt högt åt vänster, men straffen lästes av Budimir Janošević som räddade och knöt näven i luften efter att han rest sig upp samtidigt som det kokade i bortaklacken över en möjligtvis matchavgörande räddning.

AIK kontrade direkt efter räddningen och tog sig fram längs vänsterkanten genom Amar Abdirahman Ahmed och Bilal Hussein innan bollen hamnade utanför kortlinjen. Domaren dömde inspark, men domslutet ändrades en stund senare till en hörna för AIK. Sebastian Larsson tog hand om vänsterhörnan, men fick först rensa planen från skit som kastades ned mot honom från läktarplats. Det var bökigt och stökigt framför mål innan hörnan slogs och domaren fick lugna ned spelarna. Hörnan rensades bort av målvakt och övriga försvaret, men i tredjeläget fick Alexander Milošević skottläge till höger vid strafflinjen och han vräkte iväg ett skott som täcktes av Mads Fengers högerarm. Domaren valde att blåsa för straffspark för AIK och varna hemmaspelaren efter en situation som måste betecknas som mycket tveksam då armen på dansken hölls tryckt längs kroppen. Sebastian Larsson klev fram för att slå bollen från elvameterspunkten. Hemmapubliken buade högljutt, men den rutinerade AIK-kaptenen stördes inte alls av hemmaklacken då de valde att stillastående titta på istället för att vifta med armarna som väderkvarnar. Bollen slogs hårt till höger och Oliver Dovin nådde den inte, trots att han gick åt rätt håll. 2–2 och det fartfyllde derbyt levde vidare. Efter 66 minuters spel tog sig den pigge inhopparen Axel Björnström igenom försvarslinjen, till höger i straffområdet och sökte en medspelare som dock inte fick ren träff på bollen, men det var ett riktigt bra läge som skapades strax efter kvitteringen.

I den 71:a matchminuten lyftes en hög boll fram mot AIK:s straffområde av Mads Fenger och framrusande Williot Swedberg. Sotirios Papagiannopoulos var först in i situationen och drogs i sin svarta matchtröja, men fick inte frispark. Istället fick hammarbyaren frispark då Sotte sekunden senare i andraläget drog honom i tröjan. AIK:s mittback fick även syna det gula kortet. Frisparken var i ett farligt läge, ca tre meter utanför straffområdet, till höger. Nahir Besara sköt bollen över AIK-muren och in i nättaket och det var 3–2 till Hammarby. Budimir Janošević protesterade mot målet då han jagade ikapp domaren, men fick endast ett gult kort för besväret. När matchklockan närmade sig 80 spelade minuter kom Benjamin Mbunga Kimpioka in istället för Nicolás Stefanelli. AIK gav allt för att återigen kvittera och därmed bibehålla serieledningen i Allsvenskan. I den 83:e matchminuten kom hemmalaget i en snabb spelvändning längs vänsterkanten och Gustav Ludwigson slog ett inlägg mot framrusande inhopparen Astrit Selmani vid den bortre, högra stolpen, men avslutet gick i stolpen. Den assisterande domaren vinkade för offside i situationen, men den kändes direkt tveksam och TV-bilderna visade att Axel Björnström upphävde offsiden. I den 84:e matchminuten arbetade AIK metodiskt för att komma fram i ett bra anfall längs vänsterkanten. Axel Björnström petade fram bollen till Amar Abdirahman Ahmed som spelade fram till Erick Otieno. Vänsterbacken slog ett inlägg efter marken mot den främre, vänstra stolpen där Nabil Bahoui dök upp och såg ut att klacka in bollen mot mål och Oliver Dovin orkade inte hålla emot med högerarmen vid mållinjen. 3–3 med sex ordinarie minuter kvar i vad som var ett galet derby som kommer kommas ihåg länge.

Publiken kastades mellan hopp och förtvivlan under slutminuterna och båda lagen gick för seger och tre poäng. I den 87:e matchminuten tog AIK ut Jordan Larsson och satte in Mikael Lustig. Axel Björnström drog strax därefter på sig ett gult kort efter en offensiv ”foul” på Nahir Besara. Fem stopptidsminuter annonserades av fjärdedomaren då de 90 ordinarie minuterna var passerade. På stopptid fick Hammarbys chefstränare Marti Cifuentes ett gult kort av domaren efter alltför högljudda protester i samband med en offensiv AIK-frispark. När matchklockan hade passerat 96 spelade minuter blåstes matchen av och båda lagen var troligen både nöjda och missnöjda med slutresultatet 3–3.