Oavgjort mellan AIK och IK Sirius FK

2021.06.20, kl 20:12
AIK var i ledningen tre gånger mot IK Sirius FK på Enavallens IP i Enköping. Men Gnaget fick nöja sig med 3–3 i träningsmatchen som spelades i 28 graders värme.

Det var under söndagen dags för AIK:s tredje besök på Enavallens IP i Enköping då man tog sig an IK Sirius FK i en träningsmatch under EM-uppehållet. AIK har vid de två tidigare besöken 2003 och 2007 mött Enköpings SK och vunnit båda mötena utan att ha släppt in ett mål. Vi kan även lägga till att AIK:s damlag mött Fanna BK på Enavallens IP och vunnit med 9–0 så AIK hade inför dagens träningsmatch aldrig släppt in ett mål på arenan.

Enköping bjöd, som stora delar av landet, på ett strålande högsommarväder. Solen sken och temperaturen låg på 28 grader när domaren Adam Ladebäck blåste till spel. Det var 500 åskådare på plats vilket var AIK:s högsta publiksiffra sedan den 9 mars 2020 då man i Svenska cupens gruppspel besegrade Kalmar FF (3–1) inför 5 026 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Minst 98% av åskådarna höll på Gnaget så det kändes som en hemmamatch åtta mil från Stockholm. I Sebastian Larssons och Mikael Lustigs frånvaro startade Ebenezer Ofori och Patrick Otieno. Nabil Bahoui bar lagkaptensbindeln då Henok Goitom inledde på bänken.

Matchens första avslut kom i den sjunde matchminuten, efter ett inspel från Nabil Bahoui på vänsterkanten fick Bojan Radulovic skottläge. Målvakten David Mitov Nilsson täckte avslutet från nära håll och tog hand om returen. Två minuter senare var det dags för matchens första hörna då Saku Ylätupa från vänsterkanten servade och Nabil Bahoui mötte med pannan framför mål, men bollen täcktes återigen. AIK fortsatte att kontrollera spelet och när matchklockan nästan tickade förbi 20 spelade minuter slog Bilal Hussein ett inlägg från vänsterkanten som nickades i mål av Nabil Bahoui och det var 1–0 till AIK. Efter 26 minuters spel blåste domaren av matchen för en två minuters lång vattenpaus med tanke på värmen. Taktiskt sett var avbrottet till fördel för IK Sirius då det varit ett kraftigt övertag för Gnaget och de fick ett större bollinnehav efter omstarten.

I den 37:e matchminuten slog lagkaptenen Tim Björkström en långboll från egen backlinje som hittade in till Joakim Persson bakom AIK:s backlinje och han hakades upp något av Sotirios Papagiannopoulos och föll. Domaren tvekade lite, men bestämde sig sedan för att blåsa för straffspark. Frågan är om förseelsen skedde innanför eller utanför straffområdet. Laorent Shabani tog hand om straffsparken och lite likt Chelseas Jorginho hoppsparkade in bollen till vänster om Budimir Janošević och det var 1–1. AIK tog återigen tag i spelet och arbetade fram en vänsterhörna efter att Eric Kahl slagit ett inlägg som nickats bort över kortlinjen. Saku Ylätupa tog hand om serven och bollen hamnade i den bortre delen av straffområdet där Nicolás Stefanelli fångade upp den och direkt dunkade in bollen i mål med en sträckt vrist. Ingen tvekan alls från argentinaren och 2–1 var ett faktum. Målet följdes av ”Argentina, Argentina, Argentina” från läktaren. Halvleken avslutades med att Nabil Bahoui sköt en frispark som gick ett par decimeter per ribban.

AIK genomförde två spelarbyten inför den andra halvleken då Alexander Milošević och Bojan Radulovic lämnade planen till förmån för Per Karlsson och Henok Goitom som övertog lagkaptensbindeln. Efter två minuters spel fick inhopparen Jacob Ortmark bollen till vänster i straffområdet och avslutade, men rakt på Budimir Janošević som fångade in bollen. I den 55:e matchminuten avlossade pigge Ortmark från distans, men AIK-målvakten kunde fånga det hårda avslutet. Två minuter senare fick den före detta AIK-spelaren Christian Kouakou ett jätteläge centralt i straffområdet, men Budimir Janošević svarade för en strålade fotparad och returen sköts utanför den högra stolpen. AIK vände på spelet och Nicolás Stefanelli var nära att öka på ledningen, men David Mitov Nilsson fick närskottet på vänsterarmen och bollen gick till en hörna. Högerhörnan slogs av Saku Ylätupa mot den bortre delen av straffområdet där Nicolás Stefanelli visade prov på stor teknik då han tog ner bollen och avslutade direkt med ett markskott som var på väg in i mål, men Jacob Ortmark räddade på mållinjen.

Strax därefter kom istället 2–2 efter att Axel Björnström från vänsterkanten hittat en helt omarkerad Elin Bulut som på volley styrde in bollen i det högra hörnet. I samband med kvitteringen genomförde AIK fem spelarbyten då Nicolás Stefanelli, Nabil Bahoui, Ebenezer Ofori, Saku Ylätupa och Eric Kahl lämnade planen. In kom istället Stefan Silva, Yasin Ayari, Samuel Dahl, Tom Strannegård och Erik Ring.

I den 70:e matchminuten signalerade domaren för halvlekens vattenpaus och AIK genomförde ytterligare några byten då spelet startade upp igen i den 72:a matchminuten. Ut gick Sotirios Papagiannopoulos, Bilal Hussein och Patrick Otieno och in kom Lucas Forsberg, Adam Kiani och David Bengtsson. Därmed var hela startelvan förutom Budimir Janošević utbytta. I den 78:e matchminuten bröt Tom Strannegård in till vänster i straffområdet, spelade bak till Samuel Dahl som spelade in centralt till Yasin Ayari vars skott täcktes av en försvarare. Minuten senare fick AIK-spelaren sin revansch då han med ett lågt skott satte bollen i det bortre, vänstra hörnet. Framspelningen kom från Henok Goitom. Stort jubel bland medspelarna för hans första mål i AIK-tröjan och det var på nytt AIK-ledning. En minut senare var det nära ytterligare AIK-mål då Stefan Silva från vänsterkanten av straffområdet hittade Erik Ring i den bortre delen och han satsade allt på ett volleyskott, men bollen gick några meter utanför den bortre, vänstra stolpen.

I den 83:e matchminuten kvitterade IK Sirius efter en högerhörna från Jacob Ortmark där hörnläggaren en andra gång kunde lyfta in bollen och den nådde Christian Kouakou som med ett direktskott skruvade in den i det högra hörnet och det var kvitterat för tredje gången. På stopptid var Tom Strannegård på väg igenom på vänsterkanten, men mittbacken Patrick Nwadike drog honom i tröjan så att den sträcktes ut som en spinnaker vilket resulterade i ett gult kort till försvararen. I den andra stopptidsminuten slog Tom Strannegård en hörna från höger som nådde pannan på Henok Goitom, men bollen seglade några meter utanför den närmaste, högra stolpen. Innan spelet hann sättas igång blåste domaren av matchen och det slutade oavgjort mellan de allsvenska rivalerna.