Oavgjort tog AIK vidare

2017.03.05, kl 19:10
AIK och Dalkurd FF delade på poängen efter 0-0 på Skytteholms IP i Solna. Resultatet innebar att AIK tog sig vidare till kvartsfinal, men lyckades inte bli en av de fyra bästa seriesegrarna i Svenska cupens gruppspel och blir därför bortalag i kvartsfinalen.
AIK:s #10 Denni Avdić med ett inlägg förbi Dalkurds #16 Henrik Löfkvist under matchen i Svenska cupen mellan AIK och Dalkurd FF på Skytteholms IP i Solna den 5 mars 2017. ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com )

Avgörande match i Svenska cupens gruppspel och för AIK:s del räckte det med oavgjort för att avancera till kvartsfinal medan gästande Dalkurd FF var tvungna att vinna. Läktarna var fullsatta då domaren Patrik Eriksson blåste igång matchen. En hård nordostlig vind gjorde inramningen rejäl kylig och AIK var liksom mot Gais nära att få en drömstart då Amin Affane efter 90 sekunders spel slog en genomskärare till framrusande Stipe Vrdoljak på vänsterkanten. Nyförvärvet från Kroatien tog sig in i straffområdet och sköt ett lågt skott som slog i insidan av den bortre stolpen och måljublet var på väg att lyfta taket på huvudläktaren, men bollen bestämde sig för att studsa längs mållinjen och utanför den vänstra stolpen där en försvarare rensade till inkast.

I den elfte minuten fick Eero Markkanen bollen på högerkanten, spelade Daniel Sundgren som slog ett inlägg efter marken som nådde Denni Avdić, men avslutet gick över mål. Sju minuter senare fick Dalkurds Ammar Ahmed skottläge från ca 20 meter och avslutet gick strax utanför den vänstra stolpen där AIK-målvakten Oscar Linnér hade bra koll. I den 23:e minuten arbetade Eero Markkanen bra mot två motståndare på högerkanten och fick fram bollen till Johan Blomberg som centrerade, men Denni Avdić fick ingen riktig träff och Frank Pettersson kunde enkelt rädda.

AIK hade ett stort bollinnehav i den första halvleken där de bästa spelarna hette Stipe Vrdoljak och en hårt arbetande Denni Avdić. I den 29:e minuten var det ytterst nära bortaledning efter att man brutit ett uppspel via Yukiya Sugita som hittade Richard Yarsuvat bakom AIK:s backlinje. Yarsuvat tog sig fri in i AIK:s straffområde på den högra sidan och lyfte bollen över en utrusande Oscar Linnér, men också över ribban framför den ca 600 personer stora bortaklacken.

Per Karlsson drog i den 32:a minuten på sig ett gult kort efter att ha bjudit på en stygg tackling på mittlinjen och i samma minut brände det till i Dalkurds straffområde efter att Johan Blomberg från högerkanten måttat ett inlägg som nådde Stipe Vrdoljak vars volleyskott gick strax utanför den högra stolpen. Tre minuter senare tog sig Stipe Vrdoljak återigen fram långs vänsterkanten och denna gång nådde hans korta inspel Denni Avdić, men avslutet täcktes av en försvarare. I den 44:e minuten svarade Denni Avdić för en stark aktion då han bröt in i straffområdet, vände bort sin försvarare, men avslutet räddades med foten av Frank Pettersson. 0-0 i paus efter en klart godkänd AIK-halvlek.

Den andra halvleken inleddes med över två minuters bollinnehav på offensiv planhalva av Dalkurd FF och inledningen satte prägeln på hela halvleken där AIK inte alls kom upp i samma nivå som under den första akten. Den bitande kylan kändes både på läktarplats och nere vid planen där AIK:s chefstränare Rikard Norling med jämna mellanrum hoppade jämfota för att hålla värmen. Eero Markkanen var i den 66:e minuten nära att svara för ett drömmål då han fick bollen utanför offensivt straffområde och drog på ett jätteskott som gick strax ovanför det vänstra krysset.

Tre minuter senare gjordes Daniel Sundgren ned bryskt framför huvudläktaren med ett gult kort till följd för Alex De John. Hemmapubliken var inte nöjda med tacklingen och det kokade rejält under några sekunder. I den 72:a minuten byttes den före detta AIK-forwarden Mohamed Bangura in och merparten av hemmapubliken gav honom ett varmt välkomnande “hem” igen.

Dalkurd FF försökte trycka tillbaka AIK under avslutningen då man behövde ett segermål, medan det för AIK:s del räckte med oavgjort. AIK bytte in Daniel Mushitu som därmed blev den förste spelaren född på 2000-talet som spelade en tävlingsmatch för AIK. I den 84:e minuten bröt Kujtim Bala fram och in i straffområdet, men Sauli Väisänen bjöd på en grym tackling och fick bort bollen från det farliga området. Nervositeten och frustrationen var stundtals stor under slutet, men AIK avancerade till kvartsfinal där man efter lottningen ställs mot BK Häcken på Bravida Arena.