Omdiskuterat mål fällde AIK på stopptid

2020.07.02, kl 22:35
Det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi var på väg att sluta mållöst, men på stopptid skickade hemmalaget in en boll i AIK:s målgård som slog i stolpen innan inhopparen Panajotis Dimitriadis rensade bort bollen. Var bollen på mållinjen eller över mållinjen? Den assisterande domaren verkade säker på sin sak och flaggade för mål vilket gav IFK Göteborg segern med 1–0.

Efter 2–2 med mersmak hemma mot Malmö FF var det dags för IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Jakob Haugaard fick kasta in handduken under uppvärmningen efter att ha fått en känning och AIK-målet vaktades av Budimir Janošević i vad som var hans första match sedan den sista gruppspelsmatchen mot Kalmar FF (3–1) i Svenska cupen. I den tredje matchminuten slog Giorgi Kharaishvili en hög boll mot AIK:s straffområde som Alhassan Yusuf var först på och sprang förbi AIK-målvakten mot det öppna målet, men fick ta en sväng för att nå bollen och Sebastian Larsson kunde reda ut situationen. Det var en intensiv inledning med ett böljande spel och efter ca 20 minuter tog AIK över lite mer av spelet.

När matchklockan precis passerade en halvtimmes spel fick Kolbeinn Sigþórsson bollen i mittcirkeln och bröt fram centralt innan han spelade ut bollen till Paulos Abraham på högersidan. Paulos gick in i straffområdet och vände bort André Calisir två gånger innan han avslutade, men lite av bollens fart avtog då den träffade vänsterfoten på August Erlingmark innan målvakten Ioannis Anestis kunde fånga in avslutet. I den 35:e matchminuten slog Sebastian Larsson en vänsterhörna och bollen skruvades mot den bortre gaveln, men i sista stund lyckades Ioannis Anestis tippa bollen till en högerhörna. Högerhörnan från Sebastian Larsson blev riktigt farlig – gör IFK Göteborg! I andraläget bröt Hosam Aiesh inspelet utanför eget straffområde och satte full fart mot AIK-målet i ett tre-mot-två-läge och utanför offensivt straffområde släppte han ut bollen till Giorgi Kharaishvili som var helt fri till höger i straffområdet, men istället för att dunka till så valde han att chippa bollen rakt i famnen på Budimir Janošević.

I den 41:a matchminuten kom hemmalaget i ett nytt snabbt anfall och bollen slogs mot högersidan i AIK:s straffområde där Patrik Karlsson Lagemyr försökte nå den, men AIK-målvakten kom ut bra och fångade in bollen. Bäst i AIK under den första halvleken var Kolbeinn Sigþórsson som var löpvillig och ett ständigt hot mot hemmalagets försvar. AIK tvingades till två byten i paus och just Kolbeinn Sigþórsson och Ebenezer Ofori lämnade planen till förmån för Henok Goitom och Saku Ylätupa. IFK Göteborg inledde den andra halvleken bäst och AIK kändes stundtals extremt passiva. I den 73:e matchminuten spelade Saku Ylätupa från mittplanen fram Paulos Abraham på högersidan och då han nådde straffområdet så avslutade han, men Ioannis Anestis kunde rädda relativt enkelt. Tre minuter senare brände det till framför AIK:s mål efter att Mattias Bjärsmyr lyft ut bollen till Alhassan Yusuf på vänsterkanten och han nådde in till Hosam Aiesh som i kamp med tre AIK-spelare sånär fick fram bollen till Sargon Abraham som förgäves kastade sig för att stöta in bollen i det öppna målet.

Det började mer och mer kännas som om AIK var nöjda med en poäng och det var utan tvekan hemmalaget som jagade ett segermål. AIK skapade dock ett bra läge i den 81:a matchminuten då Saku Ylätupa fick ett fint skottläge i straffområdet som täcktes av Emil Holm och i andraläget lyfte Bilal Hussein från högerkanten in bollen till Henok Goitom som i bra läge nickade över. I den 84:e matchminuten höll hemmalagets målvakt Ioannis Anestis på att bjuda Paulos Abraham på öppet mål efter en bakåtpassning. Målvakten sköt ohotad bollen rakt i bröstet på AIK-spelaren till höger i straffområdet och studsen gjorde att han nästan kom förbi målvakten som dock lyckades att reda upp situationen.

Med knappt fyra minuter kvar av ordinarie tid slog hemmalagets Sargon Abraham en högerhörna mot den bortre delen av straffområdet där August Erlingmark kom upp och nickade strax över ribban. IFK Göteborgs tryck blev bara mer och mer intensivt under slutminuterna och det kändes osäkert om AIK skulle få med sig en poäng hem. I den 88:e matchminuten spelade Tobias Sana in bollen till en fristående Sargon Abraham centralt i straffområdet, men innan han hann göra något sparkade inhopparen Panajotis Dimitriadis bort bollen till en resultatlös högerhörna.

När fjärdedomaren visade fyra stopptidsminuter var AIK nere på knäna och kämpade febrilt för att hålla bollen borta från eget straffområde. I den 92:a matchminuten rensade Karol Mets bort bollen från eget straffområde, men den fastnade på Mattias Bjärsmyr som nickade fram den till Tobias Sana längs högerkanten och han vinklade bollen vidare till framrusande Emil Holm som tog sig förbi inhopparen Stefan Silva och in i straffområdet där han centrerade en passning in mot AIK-målet. Bollen touchade foten på Karol Mets och vidare mot den främre stolpen där den touchade Sargon Abraham eller Robin Tihi innan den precis passerade under den högra utsträckta handen på Budimir Janošević och fortsatte mot den bortre stolpen som den träffade och studsade inåt mål då Panajotis Dimitriadis dök upp och rensade bort den. Den assisterande domaren bedömde dock att bollen passerat mållinjen och 1–0 till hemmalaget var ett faktum. Med största sannolikhet ett riktigt domslut, men inte helt säkert. AIK orkade inte skapa något kvitteringsläge och efter fem stopptidsminuter blåste domaren av matchen.