Ovanligt poängtapp på hemmaplan

2022.05.21, kl 18:55
AIK tappade poäng på hemmaplan för första gången i Allsvenskan 2022 då man på lördagseftermiddagen fick nöja sig med 2-2 (2-2) mot IK Sirius FK inför 25 619 åskådare. Matchen var svängig och precis som i det senaste hemmamötet med Uppsala-laget så hamnade AIK i ett tvåmålsunderläge i den första halvleken, men arbetade sig tillbaka efter mål av Jordan Larsson och Erick Otieno innan paus.

Senast AIK och IK Sirius FK möttes på Friends Arena var i den 30:e och sista omgången av Allsvenskan 2021. Då ledde gästerna med 2–0 redan efter 20 minuters spel inför en chockad hemmapublik, men ett guldjagande AIK vände till seger med 4–2 efter att lagkaptenen Henok Goitom nickat in det avslutande målet på stopptid i vad som var hans 100:e tävlingsmål i sin sista AIK-match. Serieledande AIK kom till spel i dagens match med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Alexander Milošević, Mikael Lustig, Erick Otieno, Axel Björnström, Bilal Hussein, Sebastian Larsson (K), Nicolás Stefanelli, Jordan Larsson och Nabil Bahoui. På bänken satt Per Karlsson, Amar Abdirahman Ahmed, Zachary Elbouzedi, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Jesper Ceesay och Yasin Ayari. Mittbacken Sotirios Papagiannopoulos var avstängd efter att han dragit på sig säsongens tredje gula kort i förra helgens bortaderby mot Hammarby (3–3) och Tom Strannegård, Henry Atola samt Erik Ring var ej uttagna. Mötet var det 23:e genom tiderna mellan AIK och IK Sirius FK och Gnaget hade noterat förkrossande 17V-3O-1F inför dagens avspark. I IK Sirius FK var den före detta AIK-spelaren Christian Kouakou uttagen i startelvan av huvudtränaren Daniel Bäckström, medan Filip Rogic saknades på grund av en lättare skada, men han var på plats på sin tidigare hemmaarena.

Taket på Friends Arena hade varit stängt då AIK under fredagen tränade på arenan då det regnade i Solna och taket öppnades upp igen tidigt på lördagen. Domare var Mohammed Al-Hakim och temperaturen visade på 14 grader då han kl 15:00 blåste igång AIK:s sista hemmamatch innan sommaruppehållet. Gästernas Jamie Roche satte bollen i rullning och Gnaget inledde mot den norra kortsidan. AIK startade i ett rasande tempo och arbetade fram en första hörna i den första matchminuten, som blev resultatlös och man tilldömdes inte en hörna två minuter senare då Jordan Larssons avslut täcktes av en försvarare, men domaren valde inspark. Bortalagets Isak Ssali Ssewankambo tvingades lämna planen redan i den sjätte matchminuten efter att han försökt matcha Erick Otienos fart, det såg ut som en bristning i låret och han ersattes av Tim Björkström. Sex minuter senare tog sig Erick Otieno förbi högerbacken och in i straffområdet där han spelade in bollen till Axel Björnström som sköt, men avslutet täcktes av en försvarare.

I den 14:e matchminuten slog Sebastian Larsson en frispark ur hyfsat läge efter att Jordan Larsson fällts, men avslutet gick ett par meter över ribban. Fem minuter senare kom AIK i ett flygande anfall längs vänsterkanten då Nicolás Stefanelli förde bollen och spelade efter marken in till Jordan Larsson längs strafflinjen, och han avslutade direkt med vänsterfoten strax över ribban. Det var fortsatt dominans från hemmalaget, men inte lika explosivt som under de inledande minuterna. I den 21:a matchminuten klev IK Sirius FK för första gången upp i planen på allvar och efter ett tålmodigt passningsspel hittade en oattackerad Adam Hellborg centralt fram med bollen till Christian Kouakou som strax utanför straffområdet sköt. Bollen gick via vaden på Mikael Lustig och in i den bortre, vänstra gaveln. 1–0 till IK Sirius FK efter 21:12 och den forne AIK-spelaren fortsätter att visa att han är en av Allsvenskans vassaste målskyttar. AIK försökte skaka av sig kallduschen, men var i den 25:e matchminuten nära att hamna i ett tvåmålsunderläge då Laorent Shabani från vänsterkanten försökte nå Aron Bjarnason vid den bortre, högra stolpen. Bollen gick över AIK-försvaret, men även förbi den framrusande vitklädda spelaren.

I den 29:e matchminuten fick Christian Kouakou en ny fin boll av Adam Hellborg och sprang in i straffområdet bakom ryggen på Mikael Lustig och avslutade i utsidan av den närmaste, högra gaveln. Bortalaget växte av självförtroende och det gällde nu för AIK att stoppa blödningen illa kvickt, annars var det snart 0–2 på resultattavlan. Tre minuter senare inträffade en märklig situation då Mikael Lustig från långt håll skulle nicka tillbaka bollen till Kristoffer Nordfeldt, men nicken var inte kraftfull nog och ingen AIK-spelare bestämde sig för att gå för bollen och det såg farligt ut för ett par sekunder när Moustafa Zeidan jagade fram, men uppmärksamme Alexander Milošević lyckades rensa bort bollen framför en AIK-målvakt på halvdistans utanför straffområdet och situationen utmynnade med att Moustafa Zeidan låg ned för behandling, inte sista gången denna eftermiddag. Det började lukta AIK – Mjällby AIF (2–2) för nästan på dagen ett år sedan… I den 39:e matchminuten blev hålet djupare för AIK. IK Sirius FK sågade sig vägvinnande fram längs högerkanten via Aron Bjarnason och Moustafa Zeidan och bollen hamnade till slut hos Patrik Karlsson Lagemyr centralt i straffområdet och hans direktskott med högerfoten borrade sig in i mål i den vänstra gaveln, nästan på exakt samma ställe som det första målet och det var 2–0 till bortalaget efter 38:32 och den oroväckande känslan från tio minuter tidigare besannades.

I matchminut 42 var det dags för ännu en frispark i bra läge för AIK och återigen var Sebastian Larsson exekutor, men bollen gick rakt i muren och till en resultatlös högerhörna. AIK avslutade halvleken rent desperat och det skulle ge nödvändig utdelning. Minuten efter den resultatlösa frisparken vände hemmalaget på spelet från vänsterkanten till högerkanten och Alexander Milošević petade ut bollen till en av första halvleks piggaste spelare, Axel Björnström, som slog ett härligt, pressat inlägg mot den främre, högra stolpen där Jordan Larsson dök upp och meden nätt touch nickade in reduceringen till 1–2 efter 42:37. Målskytten uppmanade med gester och skrik hemmapubliken att öka trycket efter det otroligt viktiga målet. AIK fortsatte att trycka på och Nabil Bahoui hade ett avslut på mål som räddades av målvakten Tommi Vaiho innan ordinarie tid var slut. Tre stopptidsminuter annonserades av fjärdedomaren Fredrik Hansson och Gnaget öste på för en kvittering. I den 47:e matchminuten rensade bortalaget iväg bollen mot egen vänsterkant, men Axel Björnström var inte nöjd med ett inkast utan sprang ikapp bollen, vände upp och slog en kort passning till Bilal Hussein. Den elegante AIK-mittfältaren tittade upp och slog ett fint inlägg mot framrusande Erick Otieno som sprang in i den bortre delen av straffområdet bakom ryggen på Aron Bjarnason. Vänsterbacken satte fram högerfoten och nådde bollen framför den överraskande målvakten och halvsekunden senare låg bollen i målet nedanför Norra stå och det var 2–2 efter 46:30.

Inga byten gjordes inför den andra halvleken och Nicolás Stefanelli satte igång spelet. Det var ett helt annat självförtroende för IK Sirius FK i den andra halvleken där man höll i bollen med stort tålamod på offensiv planhalva och förde stundtals spelet en hel del under den inledande kvarten av halvleken. Det märktes att de hade lyckats med något som de övriga lagen som besökt Friends Arena under 2022 inte lyckats med, nämligen att göra mål på AIK. I den 54:e matchminuten genomförde AIK sitt första taktiska byte då irrationella Axel Björnström, som varit inblandad i båda AIK-målen, ersattes av Amar Abdirahman Ahmed som tog plats på vänsterkanten samtidigt som Nicolás Stefanelli flyttade över till högerkanten. I mitten av halvleken började det kändes som om matchen hamnade i det där otäcka läget när det känns som att tiden bara rinner iväg och inget riktigt händer offensivt, men den känslan skulle strax därefter försvinna när AIK återigen öste på, denna gång för ett ledningsmål. Efter knappa 65 spelade minuter var det slutspelat för Nicolás Stefanelli då han ersattes av Benjamin Mbunga Kimpioka.

I den 70:e matchminuten slog Joe Mendes ett inlägg från högerkanten som målvakten Tommi Vaiho inte fick bort och bollen hamnade hos Jordan Larsson som med en hög konstspark avslutade mot mål, men bortamålvakten fladdrade till och lyckades med högerhanden rädda skottet till ännu en resultatlös vänsterhörna. Två minuter senare spelade Tim Björkström från högerbackspositionen en alltför kort bakåtpassning till egen målvakt och inhopparen Benjamin Mbunga Kimpioka snappade upp bollen i straffområdet, rundade Tommi Vaiho till vänster och fick skottläge med vänsterfoten mot det tomma målet. AIK-forwarden valde istället att gå ner till kortlinjen, vände upp och sköt med högerfoten mot mål från dålig vinkel. På mållinjen befann sig lagkaptenen Marcus Klingenberg Mathisen och fick bollen på sin vänsterarm som dock var placerad längs kroppen och därför blev det ingen straffspark för AIK. Eller? I en reprisvinkel känns det mer som att armen är lite utsträckt och av bollträffen åker in mot kroppen, men oerhört svårt att konstatera till hundra procent. AIK behöll bollen genom Benjamin Mbunga Kimpioka som spelade upp den till Amar Abdirahman Ahmed som flög fram till vänster i straffområdet och avslutade med kraft en bit upp i den närmaste, vänstra stolpen sex sekunder efter att bollen rensats bort på mållinjen. Oerhört nära AIK-ledning.

I den 75:e matchminuten slog Joe Mendes ytterligare ett inlägg från sin högerkant och denna gång nådde bollen huvudet på Benjamin Mbunga Kimpioka, men nicken gick utanför den vänstra stolpen. Ett mäktigt tryck från AIK hade till slut infunnit sig, men var det för sent för att hinna med ett segermål? AIK tappade tyvärr det spelmässiga greppet med cirka tio minuter kvar av ordinarie tid och orkade inte med en ordentlig slutforcering vilket gjorde att IK Sirius FK fick en relativt behaglig avslutning. Bortalaget kunde också ha fått med sig alla tre poängen efter en situation i den 86:e matchminuten då inhopparen Kevin Adrian Wright tog sig fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg mot den bortre, högra delen av straffområdet där inhopparen Johan Karlsson mötte upp och avslutade på volley. Skottet täcktes av Erick Otieno och de vitklädda spelarna signalerade för en hands, men domarna bedömde situationen annorlunda och det blev istället en resultatlös högerhörna för dem. Återigen var det svårt att klargöra om bollen slog på axeln eller armen. Stopptidsminuterna blev relativt händelsefattiga och då signalen ljöd för full tid innebar det att AIK:s första poängtapp på hemmaplan sedan den 22 maj 2021 var ett faktum.