Rapport från landslagsuppehållet

2018.09.14, kl 15:00
Under det allsvenska uppehållet representerade åtta av AIK:s A-lagsspelare sina respektive landslag och vi tar en titt på hur det gick för dem i matchspel för sina nationer. Fyra av dem tillhör herrlaget och fyra av dem damlaget.

Sveriges A-landslag spelade två matcher under det allsvenska uppehållet och Sebastian Larsson var uttagen till truppen av förbundskapten Janne Andersson. Den 6 september 2018 mötte man Österrike i en träningslandskamp på Generali Arena i Wien och matchen slutade 0-2 efter att Sebastian Larsson ersatt Gustav Svensson i den 78:e minuten vid ställningen 0-2.

Den 10 september 2018 mötte man Turkiet inför 21 832 åskådare på Friends Arena i Solna och matchen slutade 2-3 efter att Sverige tappat en 2-1-ledning då Turkiet kvitterade i den 88:e minuten och gjorde segermålet i den 92:a minuten. Sebastian Larsson spelade hela matchen och bar lagkaptensbindeln från start. Matchen var Sveriges första genom tiderna i nya Uefa Nations League och landskampen var Sebastian Larssons 106:e vilket innebär att han är uppe på en delad tionde plats med Henrik Larsson när det gäller flest spelade herrlandskamper genom tiderna. Närmast före honom i listan är Niclas Alexandersson med 109 A-landskamper. Före avspark fick AIK-spelaren ta emot ett pris från Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand för att han under sommaren nådde milstolpen 100 landskamper.

Norges A-landslag spelade två matcher under det allsvenska uppehållet och Tarik Elyounoussi var uttagen av förbundskapten Lars Lagerbäck. Den 6 september 2018 mötte man Cypern i Uefa Nations League inför 5 172 åskådare på Ullevaal Stadion i Oslo och matchen slutade 2-0 efter att Tarik Elyounoussi inlett på bänken och ersatt Joshua King i den 89:e minuten. Den 9 september 2018 mötte man Bulgarien i Uefa Nations League på Vasil Levski National Stadium i Sofia och matchen slutade 0-1 med Tarik Elyounoussi på bänken under hela matchen.

Sveriges U21-landslag spelade två matcher i det pågående EM-kvalet under det allsvenska uppehållet och Oscar Linnér var uttagen av förbundskapten Roland Nilsson. Den 7 september 2018 mötte man Ungern inför 2 601 åskådare på Falcon Alkoholfri Arena i Falkenberg och matchen slutade 1-0 efter att Oscar Linnér hållit nollan. Den 11 september 2018 mötte man Turkiet inför 3 112 åskådare på Olympia i Helsingborg och matchen slutade 0-1 med Oscar Linnér på bänken. Förlusten innebär att Sverige måste besegra tabellettan Belgien på Guldfågeln Arena den 16 oktober 2018 för att direktplatsen till EM-slutspelet i Italien nästa år. Linnér har spelat två U21-landskamper och hållit nollan i bägge.

Sveriges P18-landslag spelade en 4-nationsturnering under det allsvenska uppehållet och Bilal Hussein var uttagen av förbundskapten Viktor Eriksson. Den 7 september 2018 mötte man Österrike inför 778 åskådare på Åbyvallen och matchen slutade 0-2. Bilal Hussein spelade hela matchen och drog på sig ett gult kort i den 67:e minuten. Den 10 september 2018 mötte man Norge inför 278 åskådare på Torsåkers IP och matchen slutade 0-4. Bilal Hussein startade på bänken och byttes in i den 67:e minuten. AIK-spelarna Samuel Brolin och Gustaf Lagerbielke som spelat och tränat med A-laget var även med i P18-truppen.

Det svenska F18-landslaget spelade två träningslandskamper och damlagets Clara Härdling, Wilma Ljung Klingwall och Emma Engström var uttagna till truppen av förbundskapten Anders Johansson. Den 31 augusti 2018 mötte man Island på Storstadion i Sandefjord och det blev en rejäl målfest. Sverige tog ledningen med 2-0 efter ett mål av AIK:s Emma Engström, men föll till slut med 4-5. Emma Engström spelade från start och byttes ut i den 81:a minuten. Wilma Ljung Klingwall och Clara Härdling inledde på bänken och byttes in i den 72:a minuten (Ljung Klingwall) respektive 81:a minuten (Härdling). Den 2 september 2018 mötte man Norge på Storstadion och matchen slutade 0-2. Clara Härdling spelade hela matchen, Emma Engström byttes in i den 76:e minuten och Wilma Ljung Klingwall byttes ut i den 86:e minuten.

Det finska F19-landslaget mötte Tjeckien i två matcher som del av ett läger i Eerikkilä och Emelie Smirnoff var uttagen i truppen av förbundskapten Marianne Miettinen. Den 2 september 2018 mötte man Tjeckien på Eerikkilä Areena och matchen slutade 0-0 och Emelie Smirnoff byttes in i den 83:e minuten. Två dagar senare mötte länderna varandra igen på Eerikkilä Areena och matchen slutade 0-4 och Emelie Smirnoff byttes in i den 70:e minuten.

De före detta AIK-spelarna Robin Quaison (A), Eero Markkanen (A), Robert Taylor (A), Sauli Väisänen (A), Anton Salétros (U21), Alexander Isak (U21), Juliette Kemppi (A), Nathalie Björn (U23), Filippa Angeldal (U23), Amanda Nildén (U23), Julia Zigiotti Olme (U23), Nazanin Vaseghpanah (Futsal), Daniela Chamoun (Futsal), Frida Lundblad (Futsal) och Susan Varli (Futsal) spelade också landskamper under det allsvenska uppehållet.