Rapport från landslagsuppehållet

2018.10.17, kl 13:51
Under det allsvenska uppehållet representerade åtta av AIK:s A-lagsspelare sina respektive landslag och vi tar en titt på hur det gick för dem i matchspel för sina nationer. Fem av dem tillhör herrlaget och tre av dem damlaget.

Sveriges A-landslag spelade två matcher under det allsvenska uppehållet och Sebastian Larsson samt Kristoffer Olsson var uttagna till truppen av förbundskapten Janne Andersson. Den 11 oktober 2018 mötte man Ryssland på bortaplan i Uefa Nations League. Matchen spelades inför 31 698 åskådare i Kaliningrad och slutade 0–0. Sebastian Larsson spelade hela matchen medan Kristoffer Olsson satt kvar på bänken. Landskampen var Sebastian Larssons 107:e vilket innebär att han är uppe på tionde plats när det gäller flest spelade herrlandskamper genom tiderna. Närmast före honom i listan är Niclas Alexandersson med 109 A-landskamper.

Den 16 oktober 2018 möttes Sverige och Slovakien i en träningslandskamp inför 9 876 åskådare på Friends Arena i Solna och matchen slutade 1–1 efter att Sverige tagit ledningen i den 52:a minuten, men gästerna kvitterade i den 84:e minuten. Kristoffer Olsson spelade hela matchen i tröja nummer 14 och A-landskampen var hans första sedan januariturnén 2018. AIK-mittfältaren spelade i den 52:a minuten fram John Guidetti till ledningsmålet. Sebastian Larsson satt denna landskamp kvar på bänken.

Norges A-landslag spelade två matcher under det allsvenska uppehållet och Tarik Elyounoussi var uttagen av förbundskapten Lars Lagerbäck. Den 13 oktober 2018 mötte man Slovenien i Uefa Nations League inför 14 712 åskådare på Ullevaal Stadion i Oslo och matchen slutade 1–0 efter mål av Ole Selnæs i den 45:e minuten. Tarik Elyounoussi startade matchen och ersattes i den 75:e minuten av Bjørn Johnsen. Landskampen var Tariks 50:e i det norska A-landslaget. Den 16 oktober 2018 mötte man Bulgarien i Uefa Nations League inför 9 523 åskådare på Ullevaal Stadion och matchen slutade 1–0 efter ett segermål av Mohamed Elyounoussi i den 31:a minuten. Tarik Elyounoussi spelade hela matchen i tröja nummer 10. Norge är i och med segern obesegrade i Oslo i tio matcher i rad (8V-2O-0F).

Sveriges U21-landslag spelade en avgörande match i EM-kvalet under det allsvenska uppehållet och Oscar Linnér var uttagen av förbundskapten Roland Nilsson. Den 16 oktober 2018 mötte man Belgien inför 6 118 åskådare på Guldfågeln Arena i Kalmar och en seger hade gjort att laget som gruppsegrare gått vidare till EM-slutspelet. Oscar Linnér satt på bänken då Sverige föll med 0–3 och förlusten innebar att Sverige helt missade EM då man inte heller blev en av de fyra främsta grupptvåorna som fick en play off-chans. Linnér har hittills spelat två U21-landskamper och hållit nollan i bägge.

Sveriges P18-landslag spelade två landskamper borta mot Rumänien på Centrul de Fotbal Buefta under det allsvenska uppehållet och Bilal Hussein, Samuel Brolin och Gustaf Lagerbielke var uttagna av förbundskapten Viktor Eriksson. Den 12 oktober 2018 spelades det första mötet och matchen slutade 2–1 till Rumänien efter att Sverige tagit ledningen genom Dejan Kulusevskis straffspark i den sjätte minuten. De tre AIK-spelarna spelade hela matchen och värt att notera är att målvakten Samuel Brolin bar lagkaptensbindeln och Bilal Hussein drog på sig ett gult kort i den 41:a minuten. Två dagar senare möttes lagen igen och slutresultatet blev detsamma, d v s 2–1 till Rumänien efter att samtliga mål fallit under matchens sista tio minuter. De tre AIK-spelarna inledde samtliga på bänken och Bilal Hussein byttes in i den 67:e minuten. Samuel Brolin och Gustaf Lagerbielke har spelat och tränat med AIK:s A-lag.

Det svenska F18-landslaget spelade tre EM-kvalmatcher och damlagets Clara Härdling, Wilma Ljung Klingwall och Emma Engström var uttagna till truppen av förbundskapten Anders Johansson. Den 3 oktober 2018 mötte man Kazakstan inför 142 åskådare på Harlyckans IP i Helsingborg och Sverige vann med hela 6–0. Wilma Ljung Klingwall och Clara Härdling spelade hela matchen och Wilma fastställde slutresultatet i den 93:e minuten. Emma Engström satt på bänken hela matchen. Den 6 oktober 2018 mötte man Israel inför 1 062 åskådare på Vejby IP och Sverige vann med 2–1 efter att Emma Engström svarat för 1–0 i den 21:a minuten och 2–0 i den 72:a minuten då framspelningen kom från Wilma Ljung Klingwall. Emma Engström och Clara Härdling spelade hela matchen, medan Wilma Ljung Klingwall byttes in till den andra halvleken. Den 9 oktober 2018 var det dags för den tredje och sista kvalmatchen då Slovenien stod för motståndet i en ren gruppfinal inför 867 åskådare på Vittsjö IP. Sverige föll med 0–1 efter att Sara Makovec svarat för segermålet i den 77:e minuten. Clara Härdling spelade hela matchen, Emma Engström byttes ut i den 71:a minuten och Wilma Ljung Klingwall byttes in i den 78:e minuten. Sverige slutade på andra plats i EM-kvalet och gick därmed vidare till Elite Round som spelas våren 2019.