Seger, men inget avancemang

2017.11.12, kl 17:18
AIK gjorde sitt under epilogen av Elitettan då man besegrade Holmalunds IF Alingsås med 5-1 (2-1) inför 242 åskådare hemma på Skytteholms IP. Segern räckte dock inte till för att nå andraplatsen i tabellen då IFK Kalmar samtidigt vann med 6-3 mot Assi IF.

Sista omgången av Elitettan och förutsättningarna var glasklara. AIK var tvungna att vinna samtidigt som IFK Kalmar inte fick ta poäng mot Assi IF hemma på Gröndals IP om Gnaget skulle lyckas ta den andra platsen som ger spel i Damallsvenskan 2018. Motståndarna Holmalunds IF Alingsås var tvungna att ta fler poäng än IF Böljan om man inte skulle tvingas lämna Elitettan.

I matchens andra minut brände det till i bortalagets straffområde efter att Sarah Storck flugit fram längs vänsterkanten och spelat in till Nicole Modin vars skott täcktes till en vänsterhörna som följdes av en andra hörna. Hörnorna slogs av Sandra Lindkvist och det blev farligt efter den andra, men försvaret fick bort bollen. Samtidigt kom rapporterna från Kalmar om att hemmalaget tagit ledningen. Fem minuter senare hittade Sandra Lindkvist fram med en djupledsboll till Sarah Storck till höger i straffområdet och AIK-forwarden blev hårt ansatt av en försvarare och föll, men domaren bedömde det inte att vara en straffspark för AIK.

I den 13:e minuten tog sig aktiva Sarah Storck fram längs högerkanten och försökte hitta Emma Engström framför mål, men AIK-forwarden fick inte tag i bollen. Istället kom 0-1 som en blixt från klar himmel då Linnéa Ström slog till och bollen gick i en båge över Hanna Persson. Strax därefter fick bortalaget iväg ytterligare ett farligt skott, men bollen gick dryga metern utanför den högra stolpen. AIK:s tredje hörna slogs från vänster av Sandra Lindkvist i den 20:e minuten och nådde pannan på lagkapten Madeleine Rohr som elegant satte bollen i det vänstra hörnet och 1-1 var ett faktum. Målet lyfte AIK och var efter kvitteringen det klart bästa laget på planen.

I den 25:e minuten tog sig Nicole Modin på vänstersidan in i straffområdet och avslutade snabbt, men markskottet gick strax utanför den vänstra stolpen. I den 34:e minuten borde det ha varit ledning för AIK då Sandra Lindkvist med en ny vänsterhörna nådde Nicole Modin en meter framför mållinjen, men nicken gick över målet. AIK:s nummer 28 skulle dock strax därefter få revansch då Madeleine Rohr från mittplan lyfte in en boll i straffområdet där Nicole Modin mötte med huvudet och styrde bollen över målvakten Moa Edrud och in i mål. AIK hade vänt matchen och samtidigt stod det 2-1 till IFK Kalmar. I den 43:e minuten tog sig Sarah Storck ner till kortlinjen på vänsterkanten och slog ett inlägg som gick över målvakten, men Emma Engström hann inte fram. I slutsekunderna av halvleken ökade IFK Kalmar på till 3-1 och då de i inledningen av den andra halvleken även gjorde 4-1 kändes AIK:s chanser över.

AIK vädjade om en straffspark i den 48:e minuten då Emma Engström knuffades omkull, men ingen signal från domaren. Sex minuter senare slog Amanda Nildén en hörna från höger mot den bortre stolpen som Nicole Modin endast behövde toucha för att 3-1 skulle vara ett faktum. Minuten därefter tog sig Amanda Nildén fram till fritt läge till vänster i straffområdet, men skottet gick strax över ribban. Sandra Augustsson hade Holmalunds IF:s bästa möjlighet till en reducering i den 64:e minuten då hon kom igenom till höger, men Hanna Persson räddade skottet.

Två minuter senare avgjordes matchen till 100% då Amanda Nildén fick iväg ett markskott från vänstersidan av straffområdet som Moa Edrud lämnade retur på och Nicole Modin kunde enkelt peta in sitt tredje mål för eftermiddagen. Samtidigt hade Assi IF gjort två mål i Kalmar och helt plötsligt var AIK “endast” två Assi-mål ifrån en allsvensk plats. I den 74:e minuten ökade Matilda Rosqvist på till 5-1 då hon slog in sin egna målvaktsretur. IFK Kalmar ökade i den 82:a minuten på till 5-3 hemma på Gröndals IP och AIK:s chanser för avancemang var då mer eller mindre borta. I den 78:e minuten borde Sarah Storck ha ökat på till 6-1 då hon oattackerad kunde avancera in mot motståndarmålet, men Moa Edrud räddade avslutet.

Det blir därmed två lag från Småland som nästa år spelar i Damallsvenskan och tabellen ljuger aldrig. AIK svarade för en mycket bra säsong och slutade trea i Elitettan, men marginalerna räckte inte till ett avancemang och kanske var det hemmaförlusten mot Västerås BK 30 för två veckor sedan som blev för mycket, den uteblivna solklara straffen i slutminuterna borta mot Assi IF i oktober eller IFK Kalmars 2-2-kvittering i maj med matchens sista spark på stopptid.