Två nya mål av Tarik Elyounoussi

2019.05.20, kl 20:53
Den allsvenska hemmamatchen mot Falkenbergs FF inför 14 822 åskådare på Friends Arena slutade med seger för AIK (2–0). Båda AIK:s mål gjordes av Tarik Elyounoussi som därmed svarat för sju mål i AIK:s fyra senaste matcher.

Toppen mot botten var det alltså som väntade på förhand, men det blev totalt sett en ganska jämn tillställning, där bortalaget återkommande var skickliga på att skapa farliga målchanser, men sämre på att utnyttja dem. Inte minst var man farliga på sina långa inkast, och så skapade man också matchens första målchans redan efter knappa minuten när John Björkengren fick ett bra läge rakt framifrån efter en misslyckad rensning, skottet gick dock en bit över mål.

Därefter bjöd den första halvleken på en totalt sätt ganska fluktuerande matchbild, stundtals aningen tempofattigt och försiktigt mellan två samlade och kontrollerade lag, som hade påtagligt svårt att dyrka upp motståndarens samlade försvar. Men när man stundtals spelade rakare mot inte fullt lika samlade försvar, förmådde man skapa chanser åt båda håll. Tarik Elyounoussi hade ett farligt inspel, Falkenbergs Björkengren träffade ribban ur snäv vinkel, bortalagets målvakt Hampus Nilsson lyckades precis parera Henok Goitoms avslut efter att han frispelats av Sebastian Larsson, och gästernas Edi Sylisufaj testade Oscar Linnér med ett rappt direktskott på halvvolley. Allt detta innan matchen var halvtimmen gammal.

Och innan halvleken var slut hann den bjuda på ytterligare ett par skapliga målchanser, inte minst ytterligare ett snarlikt skottläge efter långt inkast för bortalaget. Denna gång närmare att leta sig under ribban, men likväl över även denna gång. Så chansmässigt var den första halvleken hyfsat sevärd. Men som bekant går fotboll i slutändan ut på att göra mål, och det dröjde till den andra halvleken innan målen kom denna afton.

Å andra sidan kom de tidigt i andra halvlek. Mindre än tre minuter hade avverkats av andra akten när Anton Salétros påpassligt satte en perfekt djupledsboll för Henok Goitom på en spelvändning. Goitom tvekade inte utan gick på avslut direkt, och Tarik Elyounoussi kunde raka in 1-0 tämligen enkelt på en målvaktsretur som Hampus Nilsson kanske inte är fullständigt nöjd med hur han släppte den.

Glädjen kunde dock blivit högst kortvarig för hemmalaget, nästan direkt efter avspark skapade sig Edi Sylisufaj ett fint läge att kvittera när han lyckades komma loss från Karol Mets och kunde avsluta mer eller mindre ostört inne i straffområdet, men avslutet blev mindre lyckat och gick tätt utanför den första stolpen. Knappt tolv minuter in i halvleken kunde AIK istället utöka ledningen, och visst var det Tarik Elyounoussi som gjorde målet igen. Sebastian Larsson piskade in inlägget mot Henok Goitom i första ytan, AIK-kaptenens klackskarv var knapp, knappt märkbar, men satt istället perfekt på en framrusande Elyounoussi som nådde bollen först och kunde trycka in 2-0 bakom en chanslös Hampus Nilsson.

Därefter sjönk AIK tillbaka något i sina utgångspositioner, man bytte ganska snart efter andra målet in Jack Lahne för att spetsa till spelvändningarna, och satsade mer på just den formen av anfallsspel. Falkenberg å sin sida försökte, men det var främst på fasta situationer när man kunde flytta fram rejält med folk som man förmådde bekymra hemmalaget riktigt rejält. I matchens slutskede hade man också ett par riktigt bra chanser, först genom Marcus Mathisen som med en nick från nära håll tvingade Oscar Linnér till en riktigt svettig enhandsräddning, och på stopptid nytt nickläge för Robin Östlind, denna gången satt den mer rakt på en välplacerad Linnér, som kunde fånga in bollen.

På stopptid skapade sig även Henok Goitom ett jätteläge att göra sitt första mål i årets allsvenska när han ryckte sig fri i straffområdet, men Hampus Nilsson kom ut bra och stod för en fin räddning den gången. Siffrorna stannade vid 2-0, vilket innebar fjärde raka allsvenska segern för Gnaget.

Text: Jonathan Storm