Seger mot Örebro SK på soligt Spånga IP

2022.06.20, kl 10:32
AIK:s herrlag vann med 3-2 mot Örebro SK på Spånga IP. En bra genomkörare inför den allsvenska omstarten, och publiken bjöds bland annat på ett riktigt fint 2-1-mål signerat Erik Ring.

På ett soldränkt Spånga IP tog AIK emot Örebro SK, till vardags i superettan. Matchen spelades med det udda upplägget med tre halvlekar á 45 minuter, för att så många spelare som möjligt skulle få chansen till ordentligt med speltid.

Matchen inleddes i ett makligt tempo, där AIK var laget som förde matchen. Efter knappt 20 minuter skapade hemmalaget första bra målchansen, då Jordan Larsson hittade Bilal Hussein strax utanför straffområdet. Skottet som avlossades gick dock strax över ribban.

Drygt tio minuter senare skulle dock ledningsmålet komma för AIK. ÖSK-målvakten William Eskelinen stod för en mindre lyckat uppspel, som Nicolas Stefanelli kunde snappa upp och kyligt lobba in i mål.

Gästerna skapade första farliga läget i 40 minuten då Kevin Walker nickade strax utanför Kristoffer Nordfeldts stolpe. Innan halvtidsvilan hann dock ÖSK kvittera. Jake Larsson tråcklade sig emellan flera AIK-spelare och lyckades via en märklig studs få in bollen i nät.

Andra halvlek präglades av ett antal byten, och några spelavbrott följt till mindre skador. Inhopparen Henry Atola hittade in till Tom Strannegård som skarvade vidare till Erik Ring, som klippte till direkt. Ribban stoppade Ring från att ge AIK ledningen.

Sista, tredje, halvleken, inleddes med att just Ring gjorde 2-1 till AIK. Ett ytterst välplacerad skott smet in i krysset – helt otagbart för målvakten. AIK dominerade nu spelet tydligt, mot ett tröttkört ÖSK. 14 minuter in i den sista halvleken kom också 3-1, när Joe Mendes rann igenom.

Med 30 minuter kvar av matchen byttes John Guidetti in, något som var efterlängtat hos många supportrar som tagit sig till Spånga IP. Till varma applåder joggade John in på planen, samtidigt som Henry Atola gick ut. Guidetti var nära flera gånger att näta, men fick lämnade planen mållös.

Med 20 minuter kvar skulle Örebro reducera, när nyförvärvet Olatomi Alfred Olaniyan placerade in bollen intill Budimir Janosevic. Från att ha dominerat spelet sjönk AIK nu tillbaka något, och gästerna tycktes ha fått ny energi av målet. Men några fler mål blev det inte, och AIK kunde alltså vinna med 3-2 efter totalt 135 minuters speltid. En bra genomkörare inför den allsvenska omstarten, där Degerfors väntar på bortaplan 26 juni.

Text: Max Schullerqvist