2017.10.29, kl 22:21

SM-guld till AIK F16

AIK hade inför söndagens final tagit två guld och ett silver de senaste tre åren i F16SM(flickor födda 2001 och senare). Efter en imponerande seger med 5-0 mot Jitex Mölndal BK kan vi nu räkna in ännu ett guld till samlingen.

SM-resan startade för AIK under våren med ett distriktskval för att kora det lag som skulle få representera Stockholm i F16-SM. Efter att i tur och ordning besegrat Boo FF, IFK Lidingö, Sollentuna FK och FC Djursholm stod det klart att AIK för fjärde året i rad fick chansen att delta i SM. Väl framme i SM har laget gått som tåget med seger med 3-1 mot ett bra Gideonsbergs IF, 5-0 i kvartsfinalen mot Sandvikens IF och som sedan följdes upp med samma siffror i semifinalen mot anrika damfotbollsföreningen Sunnanå SK. I finalen väntade då en annan förening med lång meritlista inom damfotbollen, Jitex Mölndal BK, som i semifinalen slagit ut IFK Norrköping.

Finalmatchen, som enligt traditionen alltid spelas på Jernvallen i Sandviken, blåstes igång i stark och kylig vind från alla håll och det var AIK som tidigt tog tag i taktpinnen. Med ett framgångsrikt högt försvarsspel satte det för dagen vitklädda AIK direkt en press på sina motståndare som höll i sig i större delen av den första halvleken. Det dröjde således bara nio minuter innan Jitex målvakt fick hämta bollen ur egna nätet för första gången efter att AIK:s forward Elsa Törnblom förvaltat Hanna Lundkvist inspel från högerkanten på bästa sätt. AIK:s målchanser avlöste varandra tätt, bland annat hade målskytten Törnblom ett rungande skott i överliggarens undersida, men det skulle ändå dröja till minut 39 innan 2-0 kom. Återigen var det Elsa Törnblom som med ett distinkt avslut hittade samma nätmaska vid den högra stolproten som vid första målet. Halvtidsvila och en trygg ledning för AIK även om det kan nämnas att Jitex vid ett tillfälle stack upp och kanske kunde haft en straffspark i mitten av den första halvleken.

Den andra halvleken flöt på som den första med stort bollinnehav och målchanser för AIK. 3-0 prickades in av mittbacken Emma Becker efter hörna och sedan fullbordade Elsa Törnblom sitt hattrick till 4-0. Femte och sista målet var en delikatess av Hanna Lundkvist som lurade skjortan av sin motståndare på högerkanten och sedan direkt efter det drog in bollen snyggt i den bortre burgaveln. Stort jubel utbröt då domaren blåste av matchen och det stod klart att det i alla fall blev ett SM-guld till AIK Fotboll säsongen 2017.

De spelare som deltog i slutspelshelgen (semifinal och final) var: Angel Mukasa (mv), Serina Backmark (mv), Filippa Bjare, Clara Härdling, Kajsa Kjellander, Sophia Redenstrand, Wilma Ljung Klingwall, Hanna Lundkvist, Elsa Törnblom, Felicia Saving, Alice Durfors, Emma Becker, Saga Hollbrink, Johanna Lindell, Hanna Ekengren, Daninie Nilsson, Cassandra Larsson, Arsema Weldai

Tidigare under turneringen har även Emma Marti, Julia Åkerlind Kermoury och Ebba Norén deltagit. Ledare för laget under turneringen har varit Patrik Wickman, Jonas Carplind, Sami Laroussi, Kenan Jusupovic, Diyar Dawod och Robert Svanström.

AIK:s matcher i kvalet till F16-SM:
AIK – Boo FF 5-0
AIK – IFK Lidingö 3-1
Sollentuna FK – AIK 1-11
AIK – FC Djursholm 3-0

AIK:s matcher i slutspelet av F16-SM:
Gideonsbergs IF – AIK 1-3
AIK – Sandvikens IF 5-0