Storseger i träningsmatchen mot IK Brage

2022.04.25, kl 17:59
AIK besegrade IK Brage med 5–0 (3–0) i en träningsmatch på Skytteholms IP i Solna. Gnagets mål gjordes av Tom Strannegård (2), Benjamin Mbunga Kimpioka, Axel Björnström och Alexander Fesshaie.

Dagen efter den sköna derbysegern mot Djurgården spelades en hastigt insatt träningsmatch mot IK Brage för att ge speltid till de som inte fått så mycket av den varan under inledningen av Allsvenskan. Bartosz Grzelak satt på läktaren under matchen och överlät matchcoachningen till sina kollegor. Cirka 150 åskådare var på plats på Skytteholms IP i Solna, däribland Vadim Jevtushenko, Nebojša Novaković, Magnus Hedman, Åke ”Bulten” Andersson och Niklas Strömstedt, då domaren Odai Alwani blåste igång matchen. Även söndagens derbyhjälte Nicolás Stefanelli var på plats. Solen sken över Solna och temperaturen visade på 13 grader då IK Brage kl 13:45 rullade igång spelet och hemmalaget inledde mot målet närmast Solna centrum. AIK ställde upp med Budimir Janošević, Josafat Mendes, Per Karlsson (K), Rasmus Bonde, Axel Björnström, Benjamin Mbunga Kimpioka, Jesper Ceesay, Yasin Ayari, Erik Ring, Tom Strannegård och Henry Atola. På bänken satt P19-spelarna Alexander Fesshaie, Daniel Henareh, Taha Ayari, Adam Kiani och David Bengtsson.

AIK tog omgående hand om initiativet och i den tionde matchminuten var det nära mål efter att Joe Mendes slagit ett bra inlägg från högerkanten som nådde Henry ”Meja” Atola, men nicken räddades av målvakten André Bernardini. AIK fortsatte att vara det spelförande laget och i den 17:e matchminuten skulle ledningsmålet komma. Yasin Ayari svarade för en elegant passning som gick in i straffområdet efter att bollen skurit genom backlinjen och hittade fram till Tom Strannegård som svarat för en bra löpning bakom försvararna och han tog emot bollen och avslutade kliniskt med vänsterfoten och bollen seglade över den utrusande målvakten och in i mål. 1–0 till AIK efter 16:08. AIK fortsatte att föra spelet, men i den 28:e matchminuten brände det till i hemmalagets straffområde. Samouil Izountouemoi fick ett bra läge till höger i straffområdet och avlossade ett hårt skott som Budimir Janošević svarade för en bra fotparad på och bollen gick till en resultatlös högerhörna.

Efter en knapp halvtimmes spel sprang sig Erik Ring helt fri centralt, men då han skulle runda målvakten till vänster fick han en för hård träff på bollen och den rann ut till inspark. Tre minuter senare var det återigen nära ett AIK-mål. Tom Strannegård svarade för ett bra jobb på mittplanen och fick igen bollen av Yasin Ayari efter en bra passning. Strannegård drev bollen centralt och spelade ut den till Joe Mendes på högerkanten och han klev in i straffområdet där han avslutade efter marken och bollen gick strax utanför den högra stolpen. Minuten därefter sköt Filip Sjöberg en frispark från ca 20 meters avstånd som inte vållade Budimir Janošević några större problem. Med knappt tio minuter kvar av den första halvleken spelade Axel Björnström upp bollen längs vänsterkanten där Erik Ring valde att hoppa över bollen, vände bort sin försvarare och satte full fart mot mål. Ring tog sig in i straffområdet och hade skottläge, men valde att spela in till Tom Strannegård som enkelt satte bollen i mål efter marken mellan målvakten och den vänstra stolpen. 2–0 efter 35:16. I den 44:e matchminuten var det nära ytterligare ett mål efter att Axel Björnström från kortlinjen på vänstersidan lyft in bollen centralt där Yasin Ayari avslutade direkt, men målvakten räddade. Det skulle dock komma ett AIK-mål innan pausvilan och det kom på ett tungt sätt för bortalaget. Efter slarv i backlinjen stal Benji Kimpioka bollen och rullade den förbi målvakten och det var 3–0 efter 43:52.

AIK genomförde inga byten inför den andra halvleken där den första målchansen blev bortalagets. Malte Persson fick i den 52:a matchminuten ett bra, fritt läge vid strafflinjen, men avslutet gick högt över AIK-målet. Strax därefter fick Filip Sjöberg gult kort efter en hård duell med Yasin Ayari. I den 57:e matchminuten tog Axel Björnström hand om bollen efter att AIK tilldömts en frispark i bra läge, ca 23 meter från mål, efter att Tom Strannegård gjorts ned. Axel Björnström slog till bollen som satt i insidan av den högra stolpen, uppe vid krysset och studsade in i IK Brages mål. 4–0 efter 56:50. I samband med målet genomförde AIK sitt första byte då Alexander Fesshaie ersatte Yasin Ayari. Med knappa 20 minuter kvar av ordinarie tid fick inhopparen Alexander Fesshaie ett bra läge till höger i straffområdet, men närskottet gick i utsidan av gaveln.

AIK svarade för ytterligare tre byten då Benji Kimpioka, Erik Ring och Axel Björnström lämnade planen och de ersattes av Taha Ayari, David Bengtsson och Adam Kiani. Adam Kiani drog i den 81:a matchminuten på sig ett gult kort och fyra minuter senare var det Malte Persson som fick gult kort efter en hård duell med Taha Ayari. Taha Ayari svarade för ett piggt inhopp och i den 87:e matchminuten tog han sig in i straffområdet från högerkanten, efter att han fått en lång öppnande passning från Per Karlsson, och spelade fram bollen till Alexander Fesshaie som avslutade i det bortre hörnet efter marken. 5–0 till AIK efter 86:21. Efter 92:16 blåste domaren av matchen och flera av A-lagsspelarna fick därmed värdefull speltid.