Summering av landslagsuppehållet

2019.10.16, kl 10:56
Det är dags att summera hur det gick för AIK-spelarna i sina landskamper under det senaste uppehållet - och sedan fokusera på de tre avslutande omgångarna av Allsvenskan.

Sebastian Larsson
Sverige spelade mot Malta på National Stadium Ta’ Qali den 12 oktober 2019 och Sebastian Larsson var uttagen i startelvan och spelade hela matchen. För andra gången i karriären svarade han för två mål i en A-landskamp då han två gånger slog in bollen från straffpunkten i 4–0-segern. Målen kom i minut 58 och 71.

Den första gången som Seb gjorde två landslagsmål i samma match var borta mot Kroatien (3–1) den 29 februari 2012 inför 7 000 åskådare på Stadion Maksimir i Zagreb. Han inledde då på bänken eftersom han var lite sjuk, men ersatte Rasmus Elm inför den andra halvleken. Larsson svarade för matchens två sista mål, först höll han sig framme på en retur efter ett skott från Samuel Holmén. Med drygt 20 minuter kvar av ordinarie tid fick han en fin passning från Zlatan Ibrahimović och gjorde ensam med Stipe Pletikosa inga misstag.

Den 15 oktober 2019 ställdes Sverige mot gruppledande Spanien inför 49 712 åskådare på Friends Arena i Solna. Sebastian Larsson var uttagen i startelvan och spelade hela matchen i vad som var hans 117:e A-landskamp. AIK-spelaren tangerade därmed antalet landskamper för Olof Mellberg och är uppe på femte plats genom tiderna över flest spelade herrlandskamper. Sverige var på väg mot seger efter Marcus Bergs mål i den 50:e minuten, men Spanien kvitterade till 1–1 efter en hörna på stopptid. Sverige ligger efter åtta spelade matcher på andra plats i grupp F, en poäng före trean Rumänien. Lagen möts i Bukarest den 15 november 2019.

Tarik Elyounoussi
Norge mötte Spanien den 12 oktober 2019 hemma på Ullevaal stadion i Oslo inför 25 200 åskådare och man fick med sig 1–1 efter att Joshua King kvitterat från straffpunkten i den 94:e minuten. AIK:s Tarik Elyounoussi satt på bänken i hela matchen. Den 15 oktober 2019 möttes Norge och Rumänien på Arena Națională i Bukarest och Tarik satt på bänken hela matchen som slutade 1–1 efter en norsk kvittering på stopptid. Det skulle ha varit tomma läktare i Bukarest då Uefa tidigare beslutat att matchen spelas utan publik efter det som skedde i mötena med Spanien samt Malta och fotbollsförbundet fick även böta 83 000 Euro. Men enligt tidningsuppgifter hade arrangören bjudit in 30 000 åskådare till matchen mot Norge sedan ungdomslag släppts in gratis och där en vuxen tilläts per var tionde barn. Tarik Elyounoussi har spelat 58 A-landskamper för Norge och svarat för tio mål. Norge ligger efter åtta spelade matcher på fjärde plats i grupp F, fyra poäng efter Sverige.

Kolbeinn Sigþórsson
Island spelade två EM-kvalmatcher hemma på Laugardalsvöllur i Reykjavik. Den 11 oktober 2019 tog man emot Frankrike inför 9 717 åskådare och föll med 0–1 efter att Olivier Giroud skickat in en straffspark i den 66:e minuten. Målet var fransmannens fjärde genom tiderna mot Island och 37:e totalt för Frankrike. Kolbeinn Sigþórsson spelade hela matchen och noterades för ett avslut, ett täckt skott i den 51:a minuten. Den 14 oktober 2019 möttes Island och Andorra. Kolbeinn var återigen uttagen i startelvan av förbundskapten Erik Hamrén och han spelade hela matchen då man vann med 2–0 (1–0) inför 7 169 åskådare, efter mål av Arnór Sigurðsson och Kolbeinn Sigþórsson.

Kolbeinns mål betydde 2–0 och kom i den 65:e minuten då han framspelad av Ragnar Sigurdsson vände bort mittbacken Max Llovera och med ett vänsterskott slog in bollen bakom målvakten Josep Gomes. Målet var Kolbeinns tredje i det pågående EM-kvalet då han även målade hemma mot Moldavien (3–0) den 7 september 2019 och borta mot Albanien (2–4) den 10 september 2019. Målet var en stor milstolpe för AIK-forwarden personligen, men också för Island då det var Kolbeinn Sigþórssons 26:e mål i A-landslaget och han tangerade därmed Eiður Guðjohnsens målrekord för Island. Kolbeinn Sigþórsson har spelat 54 A-landskamper för Island och svarat för 26 mål. Island ligger efter åtta spelade matcher på tredje plats i grupp H, fyra poäng efter Turkiet och Frankrike.

Karol Mets
Estland mötte den 10 oktober 2019 Vitryssland på Dinamo stadion i Minsk och Karol Mets var uttagen i startelvan som defensiv mittfältare. AIK-spelaren spelade hela den mållösa matchen i tröja nummer 18. Den 13 oktober 2019 tog Estland emot Tyskland hemma på A. Le Coq Arena i Tallinn. Karol var denna gång mittback i en fyrbackslinje och spelade återigen hela matchen. Tyskland fick Emre Can utvisad redan i den 14:e minuten, men kunde ändå vinna med 3–0 (0–0) efter två mål av İlkay Gündoğan och ett av inhopparen Timo Werner. Karol Mets har spelat 60 A-landskamper för Estland. Estland ligger efter sju spelade matcher på femte och sista plats i grupp C med en inspelad poäng.

Felix Michel
När de flesta A-landslagsspelarna i AIK spelar EM-kval med sina nationer så spelar Felix Michels Libanon VM-kval till Qatar 2022. Libanon tog den 10 oktober 2019 emot Turkmenistan på Camille Chamoun Sports City Stadium i Beirut och Felix Michel inledde på bänken i tröja nummer 13. I den 65:e minuten ersatte han Hussein Monzer och såg till att 2–1-ledningen stod sig matchen ut och på stopptid drog han på sig ett gult kort som hade ett oranget skimmer över sig. Den 15 oktober 2019 ställdes Libanon mot Sri Lanka på Colombo Racecourse i Colombo. Felix Michel var uttagen i startelvan och spelade hela matchen då Libanon vann med 3–0 (2–0). Felix Michel har spelat åtta A-landskamper för Libanon. Libanon ligger efter tre spelade matcher på tredje plats i grupp H, en poäng efter Sydkorea och Nordkorea.

Saku Ylätupa
Finlands U21-landslag spelar EM-kval och tog den 10 oktober 2019 emot Malta på Veritas stadion i Åbo. Finland vann med 4–0 (3–0) inför 1 320 åskådare efter mål av Jasin Assehnoun, Benjamin Källman, Onni Valakari samt ett självmål. Saku Ylätupa inledde på bänken i tröja nummer 10 och ersatte Lucas Lingman i den 70:e minuten. Den 14 oktober 2019 mötte man Danmark inför 1 510 åskådare på Porin stadion i Björneborg och finländarna föll med 0–1 efter att Nikolas Nartey svarat för segermålet i den tolfte minuten. Saku Ylätupa inledde även denna match på bänken och byttes in i den 65:e minuten istället för Mikael Soisalo. Saku Ylätupa har spelat tolv U21-landskamper för Finland och svarat för två mål. Finland ligger efter tre spelade matcher på andra plats i grupp 8, två poäng efter Danmark.

Bilal Hussein
Sveriges U21-landslag spelar EM-kval och den 12 oktober 2019 tog man emot Island inför 1 832 åskådare på Olympia i Helsingborg. Bilal Hussein inledde på bänken i tröja nummer 17 innan han ersatte August Erlingmark i den 87:e minuten då Sverige vann med 5–0 (2–0). Den 15 oktober 2019 ställdes Sverige mot Luxemburg på Stade Municipale och man vann med 3–0 efter att samtliga mål gjorts i den första halvleken. Bilal Hussein inledde på bänken och ersatte August Erlingmark i den 76:e minuten. Bilal Hussein har spelat sju U21-landskamper för Sverige och har svarat för ett mål. Sverige ligger efter tre spelade matcher på fjärde plats i en haltande grupp 1, där några länder redan spelat fem matcher, fyra poäng efter Irland.

Samuel Brolin
Sverige åkte med en 18-mannatrupp till trenationsturneringen i Marbella med spelare födda 1999-00, däribland AIK:s målvakt Samuel Brolin. Den 12 oktober 2019 mötte man Frankrike och föll med 0–1 på Estadio de Marbella efter att Mounir Chouiar överlistat Samuel Brolin i den 43:e minuten. Den 14 oktober 2019 besegrades Norge med 3–2 (2–2) på Marbella Football Centre efter ett segermål i den 93:e minuten och Samuel Brolin satt på bänken hela matchen.