Tio klassiska premiärer, del 4

2017.03.26, kl 10:00
Den allsvenska premiären närmar sig och AIK inleder hemma på Friends Arena mot BK Häcken söndagen den 2 april. Inför premiärmatchen tar vi en blick i backspegeln på tio historiska matcher i Allsvenskan där AIK inledde serien med en seger. Idag beger vi oss tillbaka till 1940 då AIK tog emot IK Sleipner hemma på Råsunda Fotbollstadion.

AIK hade säsongen 1939/40 legat dåligt till i tabellen, men fyra segrar på de fem första våromgångarna lyfte AIK upp till en slutlig sjätte plats på betryggande avstånd från nedflyttningsstrecket där Örgryte IS och Hammarby IF hamnade med degradering som följd. Man kan med lätthet säga att inför premiären av Allsvenskan 1940 var all idrott i stor skugga av det andra världskriget som härjade runt Sveriges gränser. I Finland hade Vinterkriget mellan Finland och Sovjetunionen pågått under året och i april hade Tyskland anfallit grannländerna Danmark och Norge i Operation Weserübung. Så att påstå att detta var oroliga tider är ingen överdrift.

Publiksiffrorna sjönk självklart då de flesta fokuserade på vad som pågick i närheten av Sveriges gränser. AIK hade under de 24 hemmamatcherna från hösten 1937 till starten av det andra världskriget endast fyra noteringar med en publiksiffra under 10 000. Från starten av kriget noterade AIK i 15 av de kommande 20 allsvenska matcherna en publiksiffra på under 10 000 åskådare.

Säsongen 1940/41 var en historisk säsong för AIK:s vidkommande då AIK var det enda laget från den första upplagan av Allsvenskan som inte åkt ur landets högsta serie. AIK:s spelare hade under säsongen nummer på tröjorna för första gången. Från målvakten med nummer 1 till vänsteryttern med nummer 11. Inga personliga tröjnummer utan nummer utifrån vilken position spelaren började på.

Premiärmotståndaren IK Sleipner hade slutat på åttonde plats säsongen 1939/40, på samma poäng som AIK. Lagen hade vunnit respektive hemmamatch (AIK med 2–0 och Sleipner med 4–3). Söndagen den 4 augusti 1940, kl 18:00 drog Allsvenskan igång för AIK:s del och endast 6 829 åskådare följde matchen AIK – IK Sleipner i strålande sol och 20-gradig temperatur. Rättskipare var Tryggve Ericsson från Ludvika och AIK svarade för en bra premiär på en utmärkt gräsmatta där journalisterna på plats frågade sig om det verkligen fanns en bättre gräsplan i norra Europa.

I AIK debuterade centern Sten Heldt, nyförvärv från Enköpings SK, och det blev en bra premiär för honom. I den nionde minuten spelade vänsterinnern Henry “Garvis” Carlsson fram bollen mot Sten Heldt som fälldes med frispark som följd. Frisparken togs om hand av Axel Nilsson som nonchalant satte bollen utan chans för målvakten Allan Johansson. Sleipner kom tillbaka i matchen, men i den 44:e minuten åkte man på en kalldusch i värmen då Axel Nilsson spelade fram Sten Heldt som från nära håll inte gjorde något misstag, 2–0 till AIK i paus.

Den andra halvleken var endast knappt fem minuter gammal då AIK avgjorde matchen. Henry “Garvis” Carlsson spelade bollen till Sten Heldt vars skott gick in via stolpen. Sex minuter senare hade Sleipner en boll i stolpen, men marginalerna var på hemmalagets sida. I den 62:a minuten fälldes Sten Heldt och domaren signalerade för straffspark. Åke “Carnera” Andersson stegade fram till straffpunkten och gjorde inget misstag från elva meter. Sleipner skulle också få möjligheten att spräcka nollan då man i den 78:e minuten tilldömdes en straffspark. Vänsteryttern Sören Pettersson utsågs till skytt, men Gustav Sjöberg i AIK-målet svarade för ett pantersprång och klistrade bollen. 4–0-segern innebar att AIK var ett av fem lag som inledde Allsvenskan med en tvåpoängare.

Missa inte AIK - BK Häcken!

Årskort till säsongen 2017 köps enklast via denna sida och glöm inte att addera damlagets matcher för endast 100 kr. Biljetter till AIK – BK Häcken köper ni genom att klicka på matchen i fråga här nedan.