Trendbrott när AIK hämtade upp underläge

2018.06.18, kl 09:05
AIK gjorde under söndagen ett trendbrott när man spelade oavgjort mot Assi IF hemma på Skytteholms IP. Detta efter att ha hämtat upp ett underläge med 2-0 till 2-2. Målskyttar i AIK var Nicole Modin och Madeleine Stegius.

AIK kom till spel med två raka förluster, och har börjat tappa känning med toppen i tabellen. Assi däremot har hittat formen efter en knackig start. Därför var det en viktig match för AIK om man inte vill hamna för långt efter toppen.

Efter tre snabba hörnor som bortalaget Assi vaskade fram i inledning tog AIK tag i spelet och började matchen riktigt inspirerande. Redan efter fem minuter visade backen Linnéa Eriksson att hon var på spelhumör när hon bröt ett uppspel och trampade hela vägen från egen försvarslinje in i offensivt straffområde. Dock blev hon avblåst för hårt spel, men situationen tände hela laget.

Ute på högerkanten hittade Sandra Lindkvist en framrusande Therese Simonsson i djupled som fri med Christina Dineson försökte lobba över henne. Dock fick Simonsson inte till bollträffen hon önskade utan Dineson kunde rädda bollen. Beslutet att försöka lobba var helt rätt, då målvakten var på mellanhand, men kanske var det de två jagande försvararna som gjorde tillräckligt för att störa Simonsson i avslutsläget.

Efter en bra inledande period av AIK skulle Assi ta över momentumet i matchen. Man stressade AIK högt upp i banan och var framgångsrika med det. Ledningsmålet för Assi skulle också komma under denna period. En djupledsboll hittar ut till forward som skarvade in bollen till Emelie Helmvall som retfullt enkelt kunde chippa bollen över en utrusande Hanna Persson i mål.

Assi fortsatte med sitt presspel. AIK hade stundtals svårt att komma till etablerade anfall och än värre skulle det bli. Med dryga fem minuter kvar av första halvlek bröt bortalaget ett uppspel från AIK och spelade ut bollen på vänsterkanten. Ett överlångt inlägg missbedömdes av Hanna Persson som fick se bollen gå över handsken bort mot den bortre ytan. Där dök Jaclyn Katrina Sawicki upp som gumman i lådan och nickade in bollen i öppen kasse och utökade därmed Assis ledning till två mål.

Efter målet skulle AIK dock göra en rejäl uppryckning. Direkt på avspark spelade man ut bollen till Therese Simonsson som vann närkampen mot sin försvarare och fick tid att slå en djupledsboll mot Sarah Storck. Med bollen vid fötterna kunde Storck lägga bollen förbi sin försvarare och löpa sig förbi, för att sedan slå bollen snett inåt bakåt där Nicole Modin kom framfarandes som ett sibiriskt ånglok. Med en sträckt vrist borrade hon upp bollen i krysset, helt otagbart för målvakten i Assi.

Precis innan halvtidsvilan höll AIK på att bjuda på bortalaget på ett mål. Ett missförstånd mellan försvaret och målvakten gjorde att Emelie Helmvall fick en tå emellan och bollen rullade mot det öppna målet. Madeleine Rohr hann dock upp bollen strax innan mållinjen och såg till att hennes AIK gick till halvtidsvila med endast ett måls underläge.

Christer Lundin och Pierre Gallo gick in i omklädningsrummet och sa några väl valda ord i halvtidsvilan, för de 204 åskådarna på Skytteholms IP fick se ett helt annat AIK i andra halvlek. Första 20 minuterna var det ett etablerat spel på Assis planhalva, och med bättre skärpa i bollbehandlingen hade AIK kunnat få med sig både ett och två frilägen i inledningen av halvleken. Men tillslut skulle laget få utdelning för sitt hårda arbete.

Nyinbytte Madeleine Stegius, som knappt hunnit bli varm i matchtröjan, fick till en drömträff på en boll som Nicole Modin bröstat ner åt henne. Bollen flög som pil genom luften de 23 meterna och borrade sig in i bortre krysset bakom en chanslös Dineson i Assi-målet och vild glädje utbröt.

Efter kvitteringsmålet jagade AIK febrilt ännu ett mål, för att för första gången sätta sig i förarsätet i matchen. Och de tre bytena som tränarna gjorde under matchen skapade AIK ännu mer tyngd i anfallsbiten under den sista delen av matchen.

Petra Sundqvist hade varit på planen i drygt 90 sekunder när hennes första chansen dök upp. Rebecca Rulander slog ett fint inlägg mot bortre ytan men inlägget blev aningen för brant för Sundqvist att hinna upp, som annars hade haft öppet mål. Minuten senare hittade Lisa Moazzeni Nicole Modin på djupet och Modin tog sig in med bollen i straffområdet. Avslutet med höger yttersidan blev dock inte tillräckligt bra utan målvakten kunde rädda skottet.

Med dryga minuten kvar av ordinarie speltid visade Sundqvist prov på känsla när hon med en väl avvägd passning fick bollen över backlinjen och hittade Emma Engström som sprang mot ett friläge. Dock fastnade bollen i sista stund på hälen på Engström, som fick se en försvarare bryta det potentiella friläget.

På tilläggstid drog Madeleine Stegius till återigen och projektilen tog i ribban och var värd ett bättre öde. Bollen gick högt upp i luften och det som går upp kommer också alltid ner. Detta uppfattade Petra Sundqvist som löpte mot mål och nickade från nära håll bollen mot mål men Christina Dineson gjorde en otrolig reflexräddning och avvärjde ett givet mål. Närmre än så blev det inte, utan strax efter blåste domaren Sandra Ekholm av matchen som slutade oavgjort, där AIK var värda så mycket mer.

Nästa hemmamatch: AIK – Mallbacken IF 30 juni kl. 15:00, Skytteholms IP

Text: AIK Fotboll