Underläge vändes till storseger

2018.07.22, kl 21:03
På söndagseftermiddagen var AIK tillbaka på hemmaplan även i Allsvenskan, och för motståndet stod IF Brommapojkarna. Efter en ganska jämn första halvlek som också slutade oavgjort, gjorde AIK processen kort i andra halvlek och vann till slut med hela 5-1.

AIK kom till spel med samtliga tre nyförvärv som kommit in i laget under sommaren; såväl Sebastian Larsson som återvändande Panajotis Dimitriadis spelade från start, liksom Heradi Rashidi som gjorde sin första hemmamatch i AIK-tröjan. Om det var förklaringen får vara osagt, men Gnaget inledde matchen aningen trevande och hamnade flera gången i visst besvär efter att ett optimistiskt BP satt en hög press och tämligen framgångsrikt sökt störa AIK:s uppbyggnadsspel. Resultatet blev en ganska böljande matchbild som, tillsammans med en del halkande och tekniska misstag från främst AIK:s sida, får sägas passade gästerna klart bäst.

Det blev också farligt omgående när Dimitriadis förlorade en duell mot BP:s skicklige forward Eric Omondi som ryckte ned längs högerkanten och hittade in med ett bra inspel som gav ett skottläge i en mycket bra position, men avslutet blev helt snett och gick en bit utanför mål. Det var också det första exemplet på den inledande kvart av utbyte av skottlägen som matchen präglades av. AIK:s Heradi Rashidi och Kristoffer Olsson hade varsitt hyfsat försök, liksom BP:s Erik Figueroa, dock utan att något av dem resulterade.

Men i den 18:e minuten skulle gästerna ta ledningen efter ett inlägg från vänsterkanten mot den bortre delen av straffområdet. Dimitriadis tycktes ha hyfsad koll på boll och kunna nicka undan, men halkade till precis i sekvensen innan bollen kom fram, och Brommapojkarnas Alexander Nilsson kunde ostört dunka in 0-1 i nättaket bakom en helt chanslös Oscar Linnér. Stärkt självförtroende givetvis för gästerna, och en oväntad uppförsbacke för hemmalaget, som även därefter hade svårt att riktigt få det egna spelet att stämma fullt ut. Ett par skottförsök till åstadkom man ganska snart efter gästernas ledningsmål, men känslan var att det var aningen desperata försök efter att man återkommande kört fast i anfallsspelet mot en väl samlad backlinje hos motståndarna.

I slutet av halvleken skulle ändå ett kvitteringsmål åstadkommas, även om det nästan kändes oväntat när det kom. Bollvinst högt upp i plan gav ett snabbt anfall där Nicolás Stefanelli i fart satte en passning på Henok Goitom, som på sitt typiska manér elegant tog emot boll, höll i en sekund och släppte en perfekt klack till den löpande argentinaren som satte högerfoten till och stötte in 1-1 bakom Nikola Petric i BP:s mål.

Den andra halvleken skulle komma utvecklas till en total kontrast mot vad den första var. Knappt hade halvleken börjat innan Rasmus Lindqvist snappade upp en svag BP-rensning, släppte bollen för väggspel till Goitom som istället hittade Stefanelli i straffområdet med en stickare. Argentinaren tog emot, vände bort en försvarare och tryckte behärskat in 2-1. En kanonstart på halvleken givetvis för AIK, och en lika mycket blytung uppförsbacke för gästerna, som redan där ganska mycket tycktes tappa hoppet om att få med sig poäng från den här matchen.

För endast drygt fem minuter senare hade AIK skapat ytterligare två bra chanser, först ett hyfsat avslut av Heradi Rashidi som Petric klarade, och därefter i den 51:a minuten skulle AIK få med sig en straffspark efter att Sebastian Larsson hakats upp i skottförsök på en målvaktsretur. Med bollen vid straffpunkten försökte skytten Henok Goitom att vänta ut Petric, som dock stod kvar men ändå inte nådde en lågt slagen straff mot målvaktens vänstra stolpe. 3-1 därmed, och matchen kändes i ärlighetens namn tämligen avgjord.

Men AIK, och i synnerhet Stefanelli, var alltjämt inte färdiga riktigt ännu. Fem minuter efter Goitoms straffmål drog Oscar Linnér iväg en snabb, lång, stenhård djupledsboll på en frispark vid egen straffområdesgräns. Bollen gick över BP:s backlinje, och efter att David Ochieng olyckligt halkat hamnade bollen lite tursamt hos Stefanelli som vände bort en första försvarare, tryckte undan en andra och sedan dunkade in 4-1, hans tredje mål denna eftermiddag.

Därmed tycktes matchen definitivt avgjord, tempot gick ner och spelet blev successivt mer böljande, även om inget av lagen hade något riktigt tryck i anfallsspelet, det gick mer på individuella initiativ. Målchanserna var det till största del hemmalaget som stod för under återstoden av matchen tack vare de ytor som blottade sig kring BP-försvaret i takt med att energin och hoppet övergav gästerna.

Trots ett antal fina chanser och avslutsförsök, som ett tungt långskott av Alexander Milosevic efter dryga timmens spel, ett nätt klackavslut av Goitom från nära håll tio minuter senare, samt ett tungt avslut av Kristoffer Olsson från nära håll ytterligare tio minuter senare, stod sig resultatet 4-1 till slutminuterna. Ytterligare ett mål skulle dock komma, och liksom vid ett par av de tidigare målen kom det efter en svag aktion från motståndarspelare. Olycklige BP-försvararen David Ochieng satte en horribel frispark på egen planhalva mer eller mindre rakt till en huggande Kristoffer Olsson, som snabbt och säkert satte bollen i djupled på inbytte Tarik Elyounoussi som kom helt fri mot Nikola Petric, och enkelt och behärskat placerade in 5-1 när det återstod knappt fyra minuter av ordinarie tid.

På stopptid hade sedan Elyounoussi ytterligare en chans att öka på målskörden, men den gången fick Petric händerna på avslutet, och resultatet 5-1 stod sig matchen ut. AIK vinner, till slut, på ett betryggande sätt även om man inte på något sätt gör en maxprestation den här eftermiddagen. Men man har resultatmässigt öppnat Allsvenskan på ett mycket bra sätt efter sommaruppehållet och är nu uppe i tre raka segrar.

Text: Jonathan Storm