Välförtjänt seger på Friends Arena

2020.07.15, kl 22:30
AIK besegrade IK Sirius FK med 1-0 hemma på Friends Arena efter att lagkaptenen Henok Goitom svarat för segermålet i den 74:e matchminuten.

Det var ett något pressat hemmalag som ställde upp för match mot en av de positiva överraskningarna i serien. AIK huserade på elfte plats i tabellen efter fyra raka matcher utan seger (0V-2O-2F), fem om vi räknar med förlusten i kvartsfinalen av Svenska cupen. Gästande IK Sirius FK låg på fjärde plats och kom till mötet med AIK på Friends Arena i Solna efter en hyllad 0–0-match mot Hammarby på Tele2 Arena tre dagar tidigare. AIK fick ett återbud från Ebenezer Ofori under matchdagen och chefstränaren Rikard Norling startade med Felix Michel i frontlinjen, Bilal Hussein på det centrala mittfältet och Heradi Rashidi på högerkanten. Veteranen Per Karlsson var åter i matchtruppen efter en kortare skadefrånvaro, men inledde på bänken.

Redan i den andra matchminuten var det nära hemmaledning efter att Tom Strannegård från mittplanen lyft ut bollen till Henok Goitom på vänsterkanten. AIK:s lagkapten tog sig in i straffområdet och centrerade bollen till Sebastian Larsson, men bollen gick precis förbi honom och studsade på Axel Björnström och fram till Heradi Rashidi till höger i straffområdet. Högermittfältaren drog till direkt och bollen studsade i marken och gick mot den närmaste, högra stolpen där målvakten Lukas Jonsson svarade för en bra räddning och på returen var Sebastian Larsson offside. Det var en riktigt pigg inledning av AIK och man svarade för ett stenhårt, effektivt arbete över hela planen. Efter tio minuters spel kände sig domaren Bojan Pandžić manad att prata med bortalagets tränare Henrik Rydström för att kyla ner honom något.

I den 13:e matchminuten fick Sirius Adam Ståhl bollen på högerkanten av egen planhalva och slog en djupledspassning längs sidlinjen mot framrusande Mohammed Saeid. Robin Tihi följde honom och svarade för en fantastisk glidtackling och vände upp med bollen. AIK spelade riktigt aggressivt och vann tillbaka bollen hela tiden från Sirius som inte lyckades etablera något eget spel alls. I den 21:a matchminuten svarade Heradi Rashidi för en bra aktion då han bröt fram i höger innerposition och tog sig in i straffområdet, men en försvarare kunde i sista stund slå bort bollen till ett inkast. Åtta minuter senare lyfte Sebastian Larsson från mittplanen in en frispark i straffområdet som Adam Ståhl skulle rensa bort, men vispade bort bollen med sin egna utsträckta arm. Men ingen straffspark på Olympia, för tre dagar sedan, trots en solklar hands på Martin Olsson följdes av ingen straffspark på Friends Arena heller. I andraläget tog Robin Tihi bollen och visade på stor teknik då han vände bort två motståndare, passade fram bollen till Henok Goitom som klackade tillbaka bollen till framrusande Tihi, men då han skulle ta sig in i straffområdet bröt en motståndare. En fantastisk liten aktion av AIK:s nummer 16 som fortsätter att vara ett stort positivt utropstecken under sina första seniormatcher.

Efter en knapp halvtimmes spel kom den näst bästa målchansen för AIK:s del efter att Eric Kahl tagit sig in i straffområdet från vänsterkanten och avlossat ett skott mot den närmaste, vänstra stolpen som Lukas Jonsson räddade till en resultatlös vänsterhörna. AIK fortsatte med sin enorma press och bortalaget kom knappt över på offensiv planhalva. I den 38:e matchminuten var det dags för Allsvenskans bäste frisparksskytt Sebastian Larsson att ta en frispark i vänster innerposition efter att Tom Strannegård fällts i ett flygande anfall. AIK:s vice lagkapten slog bollen mot den närmaste, vänstra stolpen, men den gick precis utanför målramen och i utsidan av gaveln. I den 42:a matchminuten var Daniel Granli från högerkanten nära att nå huvudet på Henok Goitom framför mål. I halvlekens näst sista ordinarie minut hotade bortalaget AIK för första gången efter att Yukiya Sugita från vänsterkanten hittat in till Mohammed Saeid centralt framför mål, men hans avslut på volley gick i famnen på Budimir Janošević.

Den andra halvlekens inledning var ganska jämn, men efter en kort stund kopplade AIK greppet om matchen igen. I den 55:e matchminuten kastade Heradi Rashidi ett inkast från högerkanten och bollen skar igenom försvaret till Sebastian Larsson som sprang in en nick som Lukas Jonsson precis under ribban lyckades peta till hörna. Tre minuter senare tilldömdes AIK en ny frispark i bra läge. Som i första halvlek var denna i vänster innerposition, men från ytterligare ett par meters avstånd. Sebastian Larsson sköt hårt mot den närmaste stolpen, men Lukas Jonsson lyckades sträcka ut och boxa bort bollen. Efter en dryg kvarts spel av den andra halvleken blev det lite mer initiativ från IK Sirius FK och man lyckades för första gången etablera ett konstruktivt anfallsspel. I den 62:a matchminuten tröttnade domaren på gnället från Sirius chefstränare och visade upp det gula kortet för honom.

Fyra minuter senare fångade Eric Kahl upp en lång lyra från Daniel Granli i den vänstra delen av straffområdet och passerade Adam Ståhl som med sin högerarm och kropp fick ner AIK-spelaren på backen, men utan åtgärd. I den 67:e matchminuten vände pigge Eric Kahl bort Sirius lagkapten Tim Björkström på vänsterkanten och satte full fart mot straffområdet där han med en markpassning snett, inåt, bakåt försökte nå Sebastian Larsson i skottposition, men en försvarare rensade bollen till en hörna. AIK hade nu fullständigt tagit tillbaka initiativet i matchen och i den 69:e matchminuten spelade Sebastian Larsson fram bollen till Felix Michel i höger innerposition och han bröt kraftfullt fram och avlossade ett tungt skott mot den närmaste, högra stolpen som målvakten räddade. I den 70:e matchminuten spelade Robin Tihi nästan nere vid hörnflaggan in bollen till Eric Kahl på vänstersidan av straffområdet och det doftade återigen straffspark för AIK då hans inlägg från kortlinjen stoppades av Tim Björkströms högerarm till en resultatlös vänsterhörna. Sirius-spelaren visade till domaren att han hade armarna längs kroppen och visst var de det, men inte längs sidorna utan längs med bröstet och de hindrade bollen från att nå in till det farliga utrymmet framför mål.

AIK jagade intensivt ett välförtjänt ledningsmål och i den 74:e matchminuten kom 1–0 också. Eric Kahl, som svarade för en mycket stark match, slog en underbar crossboll från vänsterkanten som nådde Heradi Rashidi i bortre delen av straffområdet. Han spelade direkt bollen snett, inåt, bakåt till släpande Sebastian Larsson vars halvskott gick fram mot Henok Goitom lite till vänster och AIK-kaptenen svepte in bollen med ryggen mot mål och bortalagets målvakt hade ingen chans på det maskerade avslutet. AIK fortsatte att spela bra efter ledningsmålet och fyra minuter därefter hittade Heradi Rashidi ner till Sebastian Larsson vid högersidan av straffområdet och Seb tog sig ner till kortlinjen där han slog ett hårt inspel efter marken som dock passerade alla medspelare.

I den 84:e matchminuten kom Axel Björnström fram längs vänsterkanten och slog ett bra inlägg till inhopparen och den före detta AIK-spelaren Kennedy Igboananike som satte pannan till, men bollen gick strax över ribban. Sekunder senare blev Per Karlsson historisk då han ersatte Daniel Granli och blev den AIK-spelare som spelat flest tävlingsmatcher för klubben. Slutminuterna blev nervösa och i den 89:e matchminuten fick Elias Andersson iväg ett distansskott som täcktes i straffområdet av Per Karlsson. Fjärdedomaren Farouk Nehdi visade upp att det återstod minst fem stopptidsminuter och i den sista av dessa blev det livsfarligt. En lång målvaktsinspark längs vänsterkanten nådde via en nickskarv fram till inhopparen Jamie Roche som petade bollen förbi AIK:s nye maratonman. Sirius-spelaren kom fram till straffområdeslinjen i fritt läge och valde att vräka iväg ett skott på vinst och förlust som seglade utanför AIK-målet till stor lättnad för hemmalaget. Domaren valde att lägga till ytterligare en minut innan han blåste av matchen och signalen förkunnade att AIK vunnit sin nionde raka match mot IK Sirius FK.