2018.06.02, kl 16:45
" I AIK Fotboll så är våra grundläggande värderingar att AIK ska vara en inkluderande och välkomnande klubb. Vi vill ge alla som vill en möjlighet att vara en del av AIK-familjen och spela fotboll på sina villkor" säger Eric Ljunggren ordförande för AIK Fotboll

Vi har därför ett lag som heter AIK United och laget består av spelare som har funktionsvariationer. Laget har funnits sedan början av 2000-talet.

Vi har fått träffa och intervju Anna Hammarström som är lagledare för laget. Hon berättar om sin roll som lagledare.

Vad gör du i din roll som lagledare?
-Det är att ha samma roll som en mamma, jag ser till att knyta skor, hålla koll på alla, ordna med extra kläder, skor mm. Det är mycket småfix och få ordning på allt. Jag är allt i allo.

Vad är den största utmaningen du har i din roll?
-Att se till att grabbarna ska få ha samma rättigheter och möjligheter som alla andra. Det är det viktiga. Ibland när man åker på cup så har de inte ens låst upp toaletterna. Det är en många av grabbar som har det svårt med ekonomin så att ordna med sponsorer för kläder, skor och annan utrustning är en utmaning. AIK Fotboll stöttar oss så gott det går men vi är i behov av att få sponsring så att vi kan åka till Örebro den 26 augusti då det spelas en turnering där.

Varför gör du detta?
-Det är en sådan energi boost att göra allt detta! Efter varje träning så mår jag så bra, man vet att dessa grabbar är snälla, omtänksamma och att de faktiskt gillar en. Det är genuint och det ger mig en sådan glädje.

Varför ska man välja AIK United?
-Här får alla vara den de är, alla spelar på sin nivå. Alla måste börja någonstans och AIK United är ett perfekt ställe att börja på. Alla här är öppna med sina funktionsvariationer och de stöttar varandra i både med och motgång.

Vi har även fått intervjua Felix Hammarström som spelar i laget och han berättar fritt om sina tankar och åsikter.

Hur har bemötandet varit efter dokumentären?
-Den har varit helt fantastisk och många har undrat varför vi inte tidigare visat att sådana lag som AIK United finns.

Hur är de nya ledarna?
-De tränare som var innan gjorde det bra men nu med de nya ledarna så har vi vuxit både på och utanför planen. På planen så tränar vi mer fotboll nu och vi har även jobbat mycket med inställningen så det känns bra.

Är det något speciellt ni tränar på?
-Vi har tränat på att vara bättre organiserade när det kommer till planen. Vi spelar mer som ett lag och alla hjälper till när vi ska försvara oss.

Vad skulle du vilja se mer i framtiden?
-Att få kunna träna två gånger i veckan. Det är nog något jag och många andra skulle se fram emot. På söndag så kommer vi att spela en turnering och vi kommer att få möta Stuvsta, Sumpan och så blir det ett derby mot Djurgården. Jag skulle även vilja se fler spelare så att vi blir ett större lag och så att vi kan ha fler aktiviteter.

-AIK United är ett lag bland alla våra andra hundratalet lag inom AIK Ungdomsfotboll och det är samtidigt ett tydligt exempel på hur vi värnar om allas lika värde och rätten att vara med i vår verksamhet ”oavsett fysisk eller psykisk förmåga”, som det uttrycks i en av ledstjärnorna i AIK Stilen. Spelarna och ledarna är och väl värda den respekt och uppmärksamhet som de fått under den senaste tiden säger Leif Karlsson, sportchef AIK Ungdomsfotboll.

Laget spelar matcher söndagen den 3/6 på Skytteholms IP och A-plan.
Matcherna spelas följande tider
09.00 vs Djurgårdens IF
10.50 vs Stuvsta
14.05 vs Gute
15.55 vs Sundbyberg

Avsnittet om Världens bästa lag sändes på SVT1 söndagen den 27 maj och hade över 300 000 tittare. Det var fler tittare än vad Mammagalan och Parneviks hade. https://www.svtplay.se/video/18116995/varldens-basta-lag

Vi i AIK United söker fler ledare som kan tänka sig att lägga ner tiden för att träna oss. Om du är intresserad av att bli ledare så kontakta roger.wikstrom@aikfotboll.se

Om ni vill stötta/sponsra “Världens bästa lag”, AIK United, så kontaktar ni bäst Stefan Jonasson
stefan.jonasson@aikfotboll.se eller 070-431 12 57.

Spelare som ev. vill börja i detta lag kontaktar bäst Anna Hammarström på e-post: annahamma@gmail.com

Övriga frågor om laget besvaras av roger.wikstrom@aikfotboll.se

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll