Viktig seger i premiären

2018.04.03, kl 10:06
I premiäromgången av Allsvenskan 2018 tog AIK på måndagseftermiddagen emot nykomlingarna Dalkurd FF inför 30 334 åskådare i en match som slutade med hemmaseger 2-0 (1-0) efter mål av Robert Lundström och Anton Salétros.

Överlag var det ganska mycket av premiärprägel på matchen, två lag som sökte spela sitt spel, hitta anfallsmönster och hela tiden vara vaksamma och ligga rätt i försvarsspelet. Kombinerat med en svårspelad gräsmatta och en del tekniska misstag blev det en ganska tillknäppt och chansfattig tillställning, i synnerhet i den första halvleken. Inledningsvis präglades matchbilden av ett ganska tydligt övertag för AIK, sedan jämnades matchbilden successivt ut till en mer jämn tillställning.

180402 AIK:s Robert Lundstršm jublar tillsammans med Alexander Milosevic efter hans 1-0 mŒl under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Dalkurd den 2 april 2018 i Stockholm.

Robert Lundström firar sitt första Allsvenska mål för AIK med Alexander Milošević

Chansmässigt var det länge påtagligt tunnsått, en Dalkurd-frispark i skapligt läge efter drygt tio minuter var länge det enda nämnvärda, även om Oscar Linnér tycktes ha tämligen god koll även på den frisparken, som gick strax över mål. Första halvlek skulle dock komma att bjuda på ett mål, och det var hemmalaget som gjorde det i matchens 33:e minut. AIK fick fast boll strax utanför Dalkurds straffområde, Nicolas Stefanelli sökte en öppning och hittade Robert Lundström ute till höger i straffområdet. Lundström tycktes söka ett inspel nära mål, men såg att Dalkurd-målvakten Abdulaziz Demircan tog ett steg ut, och sköt istället 1-0 distinkt i första krysset.

I inledningen av den andra halvleken var det nära ytterligare mål för Lundström. Rasmus Lindqvist lyfte boll i sidled från vänster till höger i straffområdet, där Lundström drog till vasst på halvvolley, men avslutet gick strax över mål. Därefter stagnerade AIK:s offensiva spel, medan Dalkurd hittade mer rätt i sitt spel, även om gästernas målchanser var relativt lätträknade. Ett riktigt bra läge skapade man genom Yukiya Sugita efter knappa timmen, skottet var vasst från straffområdesgränsen, men Oscar Linnér stod för en riktigt fin enhandsräddning och höll sitt lag kvar i ledningen.

Nästa hemmamatch: AIK – Djurgården 15 april kl 15:00. Köp biljetter nedan

Mot slutskedet av matchen var det ett visst övertag för Dalkurd, men man hade svårt att komma till de vassa chanserna. AIK å sin sida lyckades inte alls i omställnings- och anfallsspelet, men hade som sagt inga större bekymmer att hålla rent bakåt. På stopptid kom till slut matchavgörande 2-0, Robert Lundström hittade Nabil Bahoui med en stickare, Bahoui prickade insidan av första stolpen, varpå Anton Salétros kyligt och behärskat tryckte in 2-0.

AIK vinner alltså den allsvenska premiären, oerhört viktigt givetvis sett till ambitionerna med säsongen, och hur svårt man historiskt sett haft att vinna just i premiäromgången. Segern innebar också att sviten avseende hemmasegrar mot nykomlingar i Allsvenskan är intakt.

Text: Jonathan Storm