9

Elin Sjölander

Elin Sjölander har inför säsongen 2017 spelat 38 tävlingsmatcher för AIK sedan debuten den 3 september 2013.

Karlskoga, Sverige

Elin Sjölander blev klar för AIK den 29 augusti 2013. Hon har Rävåsens IK som moderklubb och kom till AIK från KIF Örebro DFF. Under 2013 hade hon spelat i Örebros talangtrupp som spelade i Svenska Spel F19 Södra och hade där svarat för tre mål och sex målgivande passningar på elva spelade matcher.

Debuten för AIK skedde den 3 september 2013 i bortamatchen mot Eskilstuna United DFF (0-2) i Elitettan då hon ersatte Emma Lundh i den 86:e minuten. Det första målet kom den 19 september 2013, hemma på Skytteholms IP mot Djurgårdens IF Damfotboll (2-0) i Elitettan. Elin gjorde då 1-0, framspelad av Daniella Chamoun, i den 14:e minuten.

Under debutsäsongen i AIK blev det spel i åtta tävlingsmatcher, varav tre från start, och tre mål för henne. Den 27 november 2013 kommunicerade AIK att man skrivit ett tvåårskontrakt med Elin Sjölander. I januari 2014 kallades hon till ett träningsläger på Bosön för F19/95-landslaget.

Den 15 maj 2014 tog AIK emot Kristianstads DFF i Svenska cupens kvartsfinal och föll med 2-4. Elin Sjölander hade ersatt skadade Filippa Angeldahl i den första halvleken och fastställde slutresultatet i den 74:e minuten, målet var hennes första cupmål. I den efterföljande bortamatchen mot Jitex Mölndal BK (3-2) i den sjätte omgången av Damallsvenskan noterades AIK inte bara för sin första seger för året i landets högsta serie utan också för sina första gjorda mål. För inhopparen Sjölander var det dock inte bara segerglädje då hon tvingades lämna planen med en fotskada i den 94:e minuten, en skada som tillsammans med sjukdom höll henne borta från tävlingsspel ända fram till hemmamatchen mot Kopparbergs/Göteborg FC (0-3) den 16 augusti då hon ersatte Sarah Storck i den 79:e minuten.

I den 16:e omgången av Damallsvenskan besegrades Jitex Mölndal BK med 1-0 hemma på Skytteholms IP inför 218 åskådare i vad som var en oerhört viktig match i bottenstriden. Elin Sjölander blev stor matchhjälte efter att ha inlett på bänken, men ersatt skadade Sarah Storck redan i den 23:e minuten. Segermålet, hennes första i Damallsvenskan, kom i den 88:e minuten efter att högerbacken Julia Molin från högerkanten slagit in bollen till Elin Sjölander som tog emot den och vände bort sin motståndare i samma aktion innan hon kraftfullt dunkade in bollen förbi målvakten Jennifer Falk och in i mål. De tre poängen innebar att AIK mer eller mindre var klara för spel i Damallsvenskan 2015.

Matchen blev hennes sista för året då hon på en träning skadade ena knäet efter en närkamp och någon vecka senare konstaterades det att korsbandet var av och operation gjordes i början av december. Skadan innebar att det inte blev något fotbollsspelande alls under hela 2015 då AIK tvingades lämna Damallsvenskan efter att endast spelat ihop två poäng på de 22 omgångarna. Under sommaren var hon dock tillbaka i lättare fotbollsträning och den 18 december 2015 meddelade AIK Fotboll att man var överens om en kontraktsförlängning över 2016.

Tävlingscomebacken efter skadan skedde i premiären av Elitettan den 16 april 2016 då AIK tog emot Sundsvalls DFF (3-1) på Skytteholms IP inför 223 åskådare. Sjölander inledde på bänken, men byttes in istället för Kristine Mangasaryan i den 59:e minuten. Det blev sammanlagt 18 tävlingsmatcher för AIK:s nummer nio under 2016. Det har inför säsongen 2017 blivit 38 tävlingsmatcher och fem mål för Elin Sjölander i AIK-tröjan.