Den 11 juni 2018 meddelade AIK Fotboll att man var överens med den svenske landslagsspelaren Sebastian Larsson om ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2020 med option på ytterligare ett år. Den rutinerade spelaren har ett digert CV och har bland annat spelat 282 matcher i engelska Premier League och över 100 A-landskamper för Sverige.

--
  • Födelseort
    Eskilstuna

Sebastian Larsson, född torsdagen den 6 juni 1985 på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, inledde sin fotbollskarriär som fyraåring i moderklubben IFK Eskilstuna, där han även spelade A-lagsfotboll efter en tid i IK City/Eskilstuna City. Som 15-åring kom han och familjen överens med engelska Arsenal FC om ett fyraårskontrakt med start inför säsongstarten i augusti 2001, detta efter att en scout sett honom i en juniorlandskamp. Efter besök i London under våren ville chefsscouten Liam Brady ha honom till klubbens ungdomsakademi.

Via spel i Arsenals U16-, U18- och reservlag började ”Bissen”, som han kallas, träna med A-laget under managern Arsène Wengers ledning. Debuten för A-laget skedde den 27 oktober 2004 då Arsenal i Ligacupen mötte Manchester City FC (2–1) inför 21 708 åskådare på City of Manchester Stadium. Sebastian Larsson spelade hela matchen som vänsterback i cupmötet där även holländaren Robin van Persie tävlingsdebuterade för The Gunners. Det blev ytterligare två framträdanden i Ligacupen för Sebastian Larsson under säsongen 2004/2005, inhopp hemma mot Everton FC (3–1) och från start borta mot Manchester United FC (0–1).

Säsongen 2005/2006 inleddes med spel i sex cupmatcher för honom och den 21 december 2005, borta mot Doncaster Rovers FC (2–2) i Ligacupens kvartsfinal inför 10 006 åskådare på Belle Vue i Doncaster svarade han som inhoppare för ett av Arsenals avgörande straffmål i straffavgörandet som krävdes för att gå vidare i turneringen. Den 1 februari 2006 var det dags för debut i Barclays Premier League då Arsenal tog emot West Ham United FC (2–3) i ett hett Londonderby på Highbury inför 38 216 åskådare i vad som var hemmalagets 2 000:e match på arenan. Svensken inledde på bänken, men ersatte backen Sol Campbell som svarat för två svaga ingripanden vid gästernas två första mål, inför den andra halvleken vid ställningen 1–2 och drog på sig ett gult kort i ligadebuten.

Under de efterföljande tio februaridagarna 2006 spelade han ytterligare två Premier League-matcher, borta mot Birmingham City FC (2–0) och hemma mot Bolton Wanderers FC (1–1). Sebastian Larsson hade under vintern även debuterat i Uefa Champions League då Arsenal i gruppspelets sista omgång mötte AFC Ajax (0–0) inför 35 376 åskådare på Highbury den 7 december 2005. Larsson spelade hela matchen på mittfältet.

För att ge Sebastian Larsson mer speltid kom Arsenal den 4 augusti 2006 överens med Birmingham City FC om ett låneavtal för hela säsongen 2006/2007. Debuten för Birmingham City skedde den 5 augusti 2006 då man på hemmaplan tog mot Colchester United FC (2–1) inför 24 238 åskådare på St Andrew’s i premiären av Championship. Larsson inledde på bänken innan han ersatte målskytten DJ Campbell i den 56:e minuten vid ställningen 1–1. Det första målet för Blues kom i den fjärde ligaomgången hemma på St Andrew’s mot Crystal Palace FC den 19 augusti 2006 då han inför 20 223 åskådare satte det avgörande 2–1-målet i den 92:a minuten efter att ha spelats fram av David Dunn och segern lyfte upp Birmingham City i serieledning. Tre dagar senare slog svensken till igen, denna gång i Ligacupen då Birmingham besegrade Shrewsbury Town FC (1–0) efter att Sebastian Larsson avgjort i den 83:e minuten.

Den 31 januari 2007 meddelande Birmingham City att man kommit överens med Arsenal om en permanent transfer för Sebastian Larsson värd 1 000 000 brittiska pund och klubben signerade därefter ett fyraårsavtal med svensken. Det blev sammanlagt tolv tävlingsmatcher för Arsenal där han spelat både som vänsterback och på mittfältet. Managern Steve Bruce var nöjd över att Larsson stannade i Englands näst största stad: ”Han är ung, hungrig och ambitiös och har gjort det mycket bra under sin tid här och kan dessutom spela på ett antal olika positioner”. Under Steve Bruce ledning slutade Birmingham City säsongen 2006/2007 på andra plats i tabellen vilket gjorde att man återigen var klara för spel i Barclays Premier League. Sebastian Larsson spelade 43 matcher i Championship och svarade för fyra mål samt fyra målgivande passningar, sammanlagt spelade han 50 tävlingsmatcher under säsongen och svarade för nio mål.

Återkomsten i landets högsta serie 2007/2008 blev tuff och managern Steve Bruce lämnade klubben i november och ersattes av skotten Alex McLeish. Endast åtta segrar och hela 19 förluster på 38 matcher i serien gjorde att Birmingham City återigen fick spela i Championship. Sebastian Larsson spelade 35 matcher i Barclays Premier League och svarade för sex mål samt fem målgivande passningar, det mest omtalade målet gjorde han den 2 december 2007 mot Tottenham Hotspur FC (3–2) inför 35 635 åskådare på White Hart Lane i London då han i den 92:a minuten stal bollen från bulgaren Dimitar Berbatov och med ett högerskott från ca 28 meter skickade upp bollen i det bortre, högra krysset. Sammanlagt spelade han 37 matcher och svarade för sex mål.

2008/2009 var Birmingham City tillbaka i Championship och Sebastian Larsson svarade för två mål under försäsongen mot Leicester City FC och Fulham FC. Man inledde seriespelet bra och noterade nio segrar och tre oavgjorda matcher på de 13 första omgångarna. När serien slutspelades i maj 2009 stod det klart att man återigen kvalificerat sig för spel i Barclays Premier League. Sebastian Larsson spelade 38 matcher i Championship och svarade för ett mål borta mot Norwich City FC (1–1) i den fjärde omgången samt sex målgivande passningar, sammanlagt spelade han 39 tävlingsmatcher och svarade för två mål.

Säsongen 2009/2010 var Birmingham Citys 56:e säsong i den engelska högstadivisionen och man svarade för en stark säsong när man slutade på nionde plats i tabellen. Sebastian Larsson spelade 33 matcher i Premier League och svarade för fyra mål samt två målgivande passningar, sammanlagt spelade han 38 tävlingsmatcher och svarade för fyra mål. Säsongen 2010/2011 blev inte alls lika lyckad och Birmingham slutade på 18:e plats i Premier League efter en dramatisk slutomgång och degraderades till Championship. Det gick dock bättre i cupspelet där man tog sig till kvartsfinal i FA-cupen och till final i Ligacupen efter att bland annat slagit ut Aston Villa FC (2–1) i en derbymatch där Sebastian Larsson svarade för ett straffmål och West Ham United (4–3) i en dramatisk semifinal där det krävdes förlängning för att skilja lagen åt.

Finalen spelades den 27 februari 2011 på Wembley Stadium i London och Arsenal stod för motståndet inför 88 851 åskådare. Sebastian Larsson spelade hela matchen som högermittfältare. Obafemi Martins blev stor matchhjälte för Blues då han efter stort sjabbel i Arsenals försvar i den 89:e minuten slog in 2–1-målet som betydde att Birmingham City tog sin första titel sedan segern i Ligacupen 1963. Brittisk media beskrev segern som ”den största skrällen på Wembley sedan Wimbledon besegrade Liverpool i FA-cupfinalen 1988”. Sebastian Larsson spelade 35 matcher i Premier League och svarade för fyra mål samt sex målgivande passningar, sammanlagt spelade han 41 tävlingsmatcher och svarade för fem mål.

Med endast månader kvar på sitt kontrakt var det under januarifönstret 2011 flera starka rykten som placerade Sebastian Larsson i Newcastle United FC, men det blev ingen övergång. Den 22 juni 2011 meddelade Sunderland AFC att man med en fri transfer skrivit ett treårskontrakt med svensken, trots sent intresse från Aston Villa FC att värva honom, som därmed återförenades med managern Steve Bruce. Det blev sammanlagt 205 tävlingsmatcher och 26 mål i Birmingham City FC för Sebastian Larsson.

Debuten för The Black Cats skedde i Premier League-premiären den 13 augusti 2011 då man mötte Liverpool FC (1–1) inför 45 018 åskådare på Anfield. Sebastian Larsson spelade från start och svarade för Sunderlands kvittering i den 57:e minuten då han liggande i luften med ett elegant volleyskott med högerfoten, framspelad av Ahmed Elmohamady, överlistade den spanske hemmamålvakten José ”Pepe” Reina. Han följde upp med ett frisparksmål hemma mot Stoke City FC (4–0) fem veckor senare och den 16 oktober 2011 väntade en återkomst till Emirates Stadium i London och ett möte med Arsenal (1–2). I den 31:a minuten satte svensken ännu en frispark då han från ca 25 meter överlistade den polske målvakten Wojciech Szczęsny, men bjöd inte på något måljubel mot sin forna klubb. Managern Steve Bruce lämnade Sunderland i slutet av november 2011 och ersattes av irländaren Martin O’Neill. Sunderland AFC slutade på 13:e plats I tabellen och Sebastian Larsson spelade 32 matcher i Premier League och svarade för sju mål samt två målgivande passningar, sammanlagt spelade han 39 tävlingsmatcher och svarade för åtta mål.

Säsongen 2012/2013 blev tyngre för Sunderland AFC och man klarade sig med endast tre poängs marginal kvar i Premier League efter att i slutet av säsongen tagit in italienaren Paolo Di Canio som manager. Sebastian Larsson spelade samtliga 38 matcher i Premier League och svarade för ett mål hemma mot West Ham United (3–0) samt tre målgivande passningar, sammanlagt spelade han 41 tävlingsmatcher och svarade för ett mål.

En månad in i säsongen 2013/2014 sparkades Paolo Di Canio efter att man inlett säsongen med endast en poäng efter fem spelade omgångar och han ersattes av uruguayanen Gustavo Poyet. Ytterligare tre förluster väntade innan någon form av stabilitet infann sig. Sebastian Larsson svarade för ett mål samt tre målgivande passningar på sina 31 matcher i Premier League och målet blev matchavgörande då han borta mot Manchester United FC (1–0) den 3 maj 2014 gjorde matchens enda mål efter en halvtimmes spel inför 75 347 åskådare på Old Trafford. Segern var Sunderlands första på bortaplan mot Manchester United sedan 1968.

Sunderland avancerade till final i Ligacupen efter att bland annat ha slagit ut Chelsea FC (2–1 efter förlängning) hemma på Stadium of Light och Manchester United efter straffar i semifinalen. Den 2 mars 2014 spelades finalen på Wembley Stadium i London och Manchester City FC (1–3) stod för motståndet. Sebastian Larsson spelade från start och Sunderland ledde i halvtid efter mål av italienaren Fabio Borini, men i den andra halvleken släppte man in tre mål och förlorade. Två veckor senare fick Gustavo Poyet sparken och han ersattes av den nederländske managern Dick Advocaat (som var tränare i PSV Eindhoven då AIK mötte dem i Uefa Europa Leagues gruppspel 2012).

Den andra stora historiska händelsen för Sunderland AFC under säsongen 2013/2014 skedde med Sebastian Larsson i startelvan på Stamford Bridge i London den 19 april 2014 då titeljagande Chelsea FC besegrades med 2–1 vilket innebar den portugisiske managern José Mourinhos första Premier League-förlust på Stamford Bridge efter 61 vinster och 16 oavgjorda matcher, en svit som inleddes 2004. Sunderland AFC slutade på 14:e plats i tabellen efter fyra segrar på de fem sista omgångarna och Sebastian Larsson spelade sammanlagt 41 tävlingsmatcher och svarade för två mål.

Den 3 juni 2014 signerade Sebastian Larsson ett nytt treårskontrakt med The Black Cats. Mittfältaren kommenterade beslutet att stanna på Stadium of Light: ”Jag hade några alternativ, men ville stanna i Sunderland”. Säsongen 2014/2015 slutade Sunderland på 16:e plats i Premier League efter en stark avslutning med tolv inspelade poäng under de sista åtta omgångarna. Mest noterbart under säsongen var att man förlorade med 0–8 borta mot Southampton och vann båda mötena med rivalerna Newcastle United med 1–0. Sebastian Larsson spelade 36 matcher i Premier League och svarade för tre mål samt tre målgivande passningar, sammanlagt spelade han 40 tävlingsmatcher och svarade för tre mål.

Säsongen 2015/2016 blev dramatisk för Sunderland. Man fick vänta på den första segern till den tionde omgången då rivalerna Newcastle United fick åka hem från Stadium of Light med 0–3 i bagaget. Tre veckor innan den segern hade Dick Advocaat avgått och ersatts av engelsmannen Sam Allardyce. Några sportsliga höjdpunkter under säsongen för Sebastian Larsson & Co var segrarna på hemmaplan mot Manchester United (2–1) och Chelsea (3–2).  I den näst sista omgången besegrade man Everton med 3–0 på hemmaplan vilket säkrade kontraktet samtidigt som Norwich City och Newcastle United degraderades. Sebastian Larsson hade skadebekymmer i mitten av säsongen efter att han klivit av med en skada i höger knä hemma mot Stoke City (2–0) den 28 november 2015 och comebacken dröjde ända till den 5 mars 2016 då han borta mot Southampton (1–1) byttes in i den 76:e minuten. Han spelade med anledning av skadan endast 18 matcher i Premier League och noterades för en målgivande passning, sammanlagt spelade han 19 tävlingsmatcher. För första gången sedan tiden i Arsenal gick han mållös från en säsong i England.

2016/2017 var Sunderlands tionde raka säsong i Premier League, men sviten tog slut då man hamnade på 20:e och sista plats i tabellen efter att man endast noterat sex segrar på de 38 matcherna och man slutade hela 16 poäng och målskillnad från säker mark. Ny manager för klubben var skotten David Moyes som i juli 2016 ersatt Sam Allardyce som blivit förbundskapten för England. Sebastian Larsson spelade 21 matcher i Premier League och noterade en målgivande passning efter att ha missat de första månaderna på grund av samma knäskada som nu krävde operation och comebacken dröjde till den 3 december 2016 då han hemma mot de regerande mästarna Leicester City (2–1) byttes in inför den andra halvleken, sammanlagt spelade han 23 tävlingsmatcher. Efter sex säsonger i Sunderland AFC var det sommaren 2017 slutspelat för klubben och han lämnade dem efter att ha spelat sammanlagt 203 tävlingsmatcher och han svarade för 14 mål i dessa matcher.

En flytt till València i Spanien och La Liga-klubben Levante Unión Deportiva var nära efter att en läkarundersökning gjorts på plats på den Iberiska halvön, men valet blev till slut att stanna kvar i England. Den 9 augusti 2017 meddelade Hull City AFC att man skrivit ett ettårskontrakt med den 32-årige svenske mittfältaren efter en fri transfer. Debuten för Hull City under den ryske managern Leonid Slutskys ledning (Slutsky som var tränare för PFC CSKA Moskva då AIK slog ut dem i Uefa Europa Leagues play off i augusti 2012) skedde i den andra omgången av Championship den 12 augusti 2017 då man tog emot Burton Albion FC (4–1) inför 14 882 åskådare hemma på KCOM Stadium. Sebastian Larsson inledde på bänken, men byttes in i den 74:e minuten då han ersatte polacken Kamil Grosicki.

Det första målet för Hull City kom den 30 september 2017, hemma mot Birmingham City (6–1) inför 15 608 åskådare på KCOM Stadium då han gjorde 6–0 i den 87:e minuten. I december 2017 lämnade Leonid Slutsky klubben och ersattes av engelsmannen Nigel Adkins. Hull City slutade på 18:e plats i Championship och samtidigt kom Larssons tidigare klubb Sunderland på 24:e och sista plats och åkte ner till League One. Sebastian Larsson spelade 40 matcher i Championship och svarade för två mål samt fem målgivande passningar.

Sebastian Larsson har varit en mycket fruktad frisparksskytt i Premier League och svarade för elva mål direkt på frispark under sin tid i den engelska högstaligan. 2013 sade han om frisparkar i tidningen FourFourTwo: ”Jag tränar frisparkar i en dryg halvtimme efter varje träningspass. Det är inte bara för att bli bättre rent tekniskt, det ger dig också självförtroendet att veta exakt vad du ska göra då det gäller”. De elva frisparksmålen ger en förstaplats på listan över flest frisparksmål i Premier League under åren 2006-2018, före bland annat Cristiano Ronaldo, Steven Gerrard, Juan Mata, Wayne Rooney och Didier Drogba.

Sebastian Larsson är även den ende svenske spelaren som gjort mål på bortaplan mot de största Premier League-klubbarna som brukar benämnas som ”top-six”: Arsenal (2011), Chelsea (2011), Liverpool (2011), Manchester City (2012), Manchester United (2014) och Tottenham (2007, 2015).

Den 11 juni 2018 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Sebastian Larsson om ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2020 med option på ytterligare ett år och han anslöt till truppen efter VM i Ryssland. Den första träningen på Karlberg gjorde han den 16 juli 2018. Den 22 juli 2018 debuterade Sebastian Larsson för AIK då man tog emot IF Brommapojkarna (5–1) inför 12 781 åskådare på Friends Arena. I tröja nummer 16 var han uttagen i startelvan och svarade för en inspirerad debut innan han ersattes av Ahmed Yasin i den 68:e minuten.

Det första målet för AIK kom hemma mot BK Häcken (3–0) inför 17 163 åskådare på Friends Arena den 1 september 2018 då han i den 27:e minuten från högerkanten slog en frispark direkt i mål. Den 27 september 2018 möttes AIK och IFK Göteborg (2–0) inför 12 104 åskådare på Gamla Ullevi och AIK tog tre viktiga poäng i den allsvenska guldjakten efter att Sebastian Larsson serverat målskyttarna Tarik Elyounoussi och Henok Goitom fria lägen i straffområdet. Den 29 oktober 2018 tog AIK emot de regerande svenska mästarna Malmö FF (1–1) inför 31 160 åskådare på Friends Arena. AIK var mycket nära att notera årets första förlust på hemmaplan då ställningen var 0–1. Då matchklockan passerat de fem meddelade stopptidsminuterna ställde Sebastian Larsson upp för att slå en frispark från ca 27 meter. Bollen tog högt upp i den högra stolpen och studsade längs mållinjen innan den gick in i målet strax innanför den vänstra stolpen. Taket på nationalarenan lyfte nästan och ett stort måljubel följde i närheten av bortalagets bänk vilket bland annat ledde till att målskytten fick sin andra varning och missade därmed på grund av avstängning det efterföljande bortamötet med Östersunds FK (2–1).

I den näst sista allsvenska omgången, hemma mot Gif Sundsvall (0–0) inför rekordsiffran 50 128 åskådare på Friends Arena den 4 november 2018 tvingades Sebastian Larsson kliva av i paus och han var därmed ett frågetecken inför serieepilogen på Guldfågeln Arena en vecka senare. AIK-mittfältaren tog bedövning i omklädningsrummet inför den avgörande matchen, men tvingades att kasta in handuken och ersattes av Denni Avdić. Larsson inledde på bänken, mer ersatte Tarik Elyounoussi i den 67:e minuten och var därmed på planen då AIK säkrade SM-guldet. Det blev under debutsäsongen i Gnaget spel i 16 tävlingsmatcher, varav tolv från start, och han noterades för två mål och fyra målgivande passningar då AIK tog klubbens tolfte SM-guld.

Landslagsdebuten skedde den 29 augusti 2000 i en P15-landskamp mot Finland (1–2) inför 1 262 åskådare på Hallstaviks IP i Norrtälje kommun. Sebastian Larsson startade matchen och svarade för Sveriges mål i den 64:e minuten då han slog in en straffspark innan han fem minuter senare ersattes av Valon Hoti. Det blev sammanlagt 32 U19/U17-landskamper och tio mål i dessa matcher innan han den 27 april 2004 debuterade i det svenska U21-landslaget då man mötte Kroatien (2–0) inför 847 åskådare på Stadion Radnik i kroatiska Velika Gorica. Larsson inledde på bänken och byttes in vid ställningen 1–0 i den 62:a minuten då han ersatte målskytten Martin Fribrock. Det blev sammanlagt tolv U21-landskamper, varav sex EM-kvalmatcher, mellan 2004 och 2006.

Debuten i det svenska A-landslaget skedde den 6 februari 2008 då Sverige under förbundskapten Lars Lagerbäcks ledning mötte Turkiet (0–0) inför 20 000 åskådare på İnönü Stadyumu i Istanbul och Sebastian Larsson spelade hela matchen. Det första målet i herrlandslaget kom i EM-kvalet hemma mot Moldavien (2–1) under förbundskapten Erik Hamréns ledning den 29 mars 2011 inför 25 544 åskådare på Råsunda Fotbollstadion i Solna då han framspelad av Zlatan Ibrahimović slog in 2–0-målet i den 81:a minuten efter ett snabbt skott med högerfoten från ca tio meter.

När Sverige kvalificerade sig för VM i Ryssland spelade Sebastian Larsson i fem av de tio kvalmatcherna och han bidrog bland annat till de viktiga poängen i hemmamötet med Frankrike (2–1) inför 48 783 åskådare på Friends Arena den 9 juni 2017 då han på stopptid stressade den franske målvakten Hugo Lloris utanför straffområdet vilket gav Ola Toivonen skottläge från mittlinjen och bollen flög in i det övergivna målet vilket tog Sverige ett steg närmare VM. Sverige slutade på andra plats efter Frankrike i grupp A och ställdes mot Italien i Play off. Sverige avancerade till VM efter att ha vunnit hemmamötet med 1–0 och kämpat sig till 0–0 i returen inför 72 696 åskådare på Stadio Giuseppe Meazza i Milano. Sebastian Larsson spelade 90 minuter i båda matcherna. VM-slutspelet i Ryssland var hans första efter att ha spelat 28 VM-kvalmatcher och play off mellan 2008 och 2017.

När Sverige den 9 juni 2018 under förbundskapten Janne Anderssons ledning mötte Peru (0–0) i VM-genrepet på Nya Ullevi i Göteborg inför 32 163 åskådare spelade Sebastian Larsson sin 100:e A-landskamp, en milstolpe som endast tio svenska herrspelare nått tidigare. Larsson spelade på det centrala mittfältet och hade lagkaptensbindeln på vänsterarmen fram till han byttes ut i den 91:a minuten för att ge publiken en möjlighet att hylla honom för milstolpen. Sverige tog sig till kvartsfinal i VM där man föll mot England (0–2) och Sebastian Larsson spelade i fyra av landslagets fem matcher då han var avstängd i åttondelsfinalen mot Schweiz (1–0).

Turneringen var den fjärde för Sebastian Larsson som även var med i EM i Schweiz/Österrike 2008 (en match), EM i Polen/Ukraina 2012 (tre matcher) och EM i Frankrike 2016 (tre matcher). Sebastian Larsson har i sina 109 A-landskamper för Sverige svarat för sex mål, mot Moldavien (2011), Finland (2011), Holland (2011), Kroatien x 2 (2012) och Frankrike (2012). “Det internationella spelarmärket – Stora Grabbars Märke – instiftades av SvFF 1926 och utgör ett förtjänsttecken för landslagsspelare. 2011 tilldelades Sebastian Larsson märket.

Sebastian Larsson spelade säsongen 2018 i tröja nummer 16.