Peter Magnusson, Stockholm
  • Fjärdedomare
    Fredrik Hansson, Stockholm

Oavgjort hemma mot AFC

AIK fick nöja sig med 1-1 inför 12 087 åskådare på Friends Arena mot Athletic FC Eskilstuna. Gästerna tog ledningen efter ett solomål i den första halvleken och Kristoffer Olsson kvitterade i den 54:e minuten, men närmare än ett ribbskott av Nicolás Stefanelli i den 63:e minuten och ett farligt närskott av inhopparen Johan Blomberg i den 90:e minuten som reflexräddades kom inte AIK.
SOLNA, SWEDEN - AUGUST 13: Oscar Linner, Henok Goitom, Nils-Eric Johansson, Rasmus Lindkvist, Stefan Ishizaki, Haukur Hauksson, Kristoffer Olsson, Nicolas Stefanelli, Chinedu Obasi, Per Karlsson, Daniel Sundgren and AIK veterans during lineup during the Allsvenskan match between AIK and Athletic FC Eskilstura at Friends arena on August 13, 2017 in Solna, Sweden. (Photo by Nils Petter Nilsson/Ombrello via Getty Images)

AIK:s startelva

4

AIK öppnade matchen skapligt, hade inledningsvis ett klart övertag och skapade en del skapliga anfall, även om man hade svårt att komma hela vägen fram till avslut. Farligt vart det dock vid ett tillfälle, redan i den fjärde minuten, när Rasmus Lindkvist hittade Nicolás Stefanelli med ett lågt inspel. Stefanellis avslut styrdes dock av en försvarare och damp ner precis ovanför ribban, den följande hörnan blev resultatlös.

18

Det var dock gästerna som skulle öppna målskyttet i matchen. I en kontring i den 18:e matchminuten kunde starke och snabbe Mohamed Buya Turay både rycka ifrån Per Karlsson och runda Oscar Linnér innan han rullade in 0-1. Effekten av målet blev inte den som hemmapubliken hoppats på; istället för att växla upp och koppla ett tydligare grepp om matchen, var det mer eller mindre som att hemmalaget föll isär. Under den återstående knappa halvtimmen av halvleken lyckades AIK knappt skapa en nämnvärd målchans, även om man fortsatt hade ganska mycket boll. Gästerna däremot hade ett antal farliga kontringar, och Oscar Linnér fick stå för ett par vassa räddningar för att hålla AIK kvar i matchen.

45

Den andra halvleken fick, som hemmalaget önskat och publiken krävt, ett annat ansikte. AIK:s försök med tre anfallare på plan, med Henok Goitom lite släpande bakom Nicolás Stefanelli och Chinedu Obasi, lyckades man till slut få någon form av utväxling på. Större rörlighet och beslutsamhet än man visat i den första halvleken var den uppenbara skillnaden, och det resulterade också i färre bolltapp, fler spelalternativ och klart svårare för gästerna att spela sig ur pressen när man vann boll.

54

Det skulle också ge hemmalaget en hyfsat omedelbar utdelning. Efter att Nicolás Stefanelli fått halvlekens första chans efter knappt fem minuter, där AFC:s målvakt Alireza Haghighi stod för en fin benparad, kom kvitteringen i matchminut 54. Chinedu Obasi spelade med en konstspark fram bollen till Henok Goitom som långt ner från högerkanten skickade in ett inlägg, ett inlägg som möttes perfekt i straffområdet av en inlöpande Kristoffer Olsson som behärskat och distinkt tryckte in 1-1 vid den högra stolpen.

Därefter förmådde Gnaget att fortsätta trumma på för ett segermål, och man skapade också ett antal bra lägen för att kunna göra det. Nicolás Stefanelli hade ytterligare ett läge bara ett par minuter efter kvitteringsmålet på ett inspel från Daniel Sundgren, men tappade balansen i skottögonblicket och sköt högt över. En kvart in i halvleken hade Rasmus Lindkvist ett tungt skott på halvvolley som Haghighi klarade, och tre minuter därpå var Nicolás Stefanelli nära på nytt när han volleyskarvade en högerhörna från Kristoffer Olsson, men avslutet gick i ribban och ut.

75

Med kvarten kvar av matchen hade AFC lyckats skapa en av sina få målchanser i den andra halvleken, när man bet sig kvar i anfallsposition efter bland annat en svag utspark av Oscar Linnér som gav bortalaget ett vasst skottläge. När AIK till slut vann boll och kunde vända spel, vart det dock ännu farligare åt andra hållet. Daniel Sundgren drev boll framåt och frispelade Nicolas Stefanelli i djupled, men åter lyckades argentinaren inte få bollen förbi AFC-målvakten, utan Haghighi kunde avvärja med en ny benparad.

90

Sakteligen började känslan uppstå att matchen började rinna hemmalaget ur händerna, inte minst rycktes den stundtals sönder efter att bortaspelare vid flertalet tillfällen legat kvar i gräset efter närkamper. En sista riktigt vass chans för hemmalaget skulle dock komma för Johan Blomberg när klockan precis passerat 90 minuter, men trots ett öppet läge nära mål efter en nätt framspelning från Henok Goitom, sköt Blomberg avslutet i princip rakt på Haghighi, som nu växt ut till en jätte i målet och räddade en poäng till bortalaget. Matchen slutade oavgjort 1-1 efter en första halvlek där gästerna absolut kunde gjort fler mål än det enda man åstadkom, och en andra halvlek där AIK borde gjort fler än det enda man åstadkom.

Text: Jonathan Storm