Andreas Söderkvist, Ängelholm
  • Fjärdedomare
    Fredrik Hansson, Stockholm

Storseger för andra matchen i rad

AIK bjöd för andra söndagen i rad på ett målfyrverkeri. 6-1 borta mot BK Häcken för en vecka sedan följdes idag upp med 5-2 hemma mot IF Elfsborg efter bland annat tre mål av Nicolás Stefanelli.
AIK - IF Elfsborg 2017 startelva
6

Matchen inledde med samma matchbild som skulle prägla den i stort sett rakt igenom; AIK med mycket bollinnehav, inget egentligen uppseendeväckande högt tempo, men bägge lagen skapade sina målchanser kontinuerligt, och i synnerhet hemmalaget var oerhört vassa när man växlade upp och satte fart. Det var dock gästerna som skapade matchens första chans när Andreas Randrup testade ett lågt skott strax utanför straffområdet, men Oscar Linnér hann ner och fick dit högerhanden för att styra ut till en hörna, som blev resultatlös. Detta i matchens sjätte minut.

14

Tre minuter senare hade AIK skaffat fram en hörna, och då var det nära ett ledningsmål. En Kristoffer Olsson-hörna från vänster nickskarvades av Nicolás Stefanelli i första ytan vidare till Haukur Hauksson tätt framför mål, som i sin tur nickade bollen i ribbans överkant, därefter fick Per Karlsson chansen på returen, men nickade över. Ledningsmålet skulle dock komma fem minuter därefter, och det kom efter en ny hörna från vänster, återigen slagen av Kristoffer Olsson. Den här gången gick bollen vidare till Johan Blomberg i den bortre utkanten av straffområdet, som behärskat och distinkt väntade ned bollen och drog direkt på halvvolley, bollen borrade sig i mål högt intill den närmsta stolpen bakom en chanslös Kevin Stuhr Ellegaard.

25

Därefter fortsatte AIK att dominera matchbilden och skapade ytterligare målchanser. I den 25:e minuten fick Henok Goitom ett jätteläge tätt framför mål på Daniel Sundgrens inspel, men sköt via försvarare över. Och tre minuter senare fick Sundgren chansen på straffspark efter att Henok Goitoms rivts ned, men straffen räddades av Stuhr Ellegaard, och Sundgren lyckades med konststycket att sätta returen i stort sett rakt i händerna på målvakten.

31

AIK skulle dock komma att utöka sin ledning, och man gjorde det när matchklockan just passerat halvtimmens spel, och det var ett ytterst vackert fotbollsmål som bjöds på. Nils-Eric Johansson satte en lång djupledsboll mot Henok Goitom, som med en magnifik nertagning släppte bollen vidare till höger i straffområdet bakom Elfsborgs backlinje, där Nicolás Stefanelli löpte in perfekt och chippade in sitt första mål för kvällen till 2-0.

34

Känslan där och då var att AIK var på väg att avgöra den här matchen redan i första halvlek, men gästerna lyckades ganska omgående blåsa nytt liv i den. Tre minuter efter Stefanellis mål skickade Simon Lundevall in en hårt slagen frispark i straffområdet, där Per Frick mötte perfekt med pannan och nickskarvade in reduceringen bakom en chanslös Oscar Linnér, kontakt igen och återställt hopp för gästerna. Men AIK skulle hinna med att återta tvåmålsledningen innan paus, och det kom efter en ny riktigt bra slagen vänsterhörna av Kristoffer Olsson. Ingen Stefanelli-skarv den här gången, utan bollen gick direkt in i målområdet där Haukur Hauksson nådde högst och nickade in sitt första mål i årets allsvenska till 3-1, detta precis innan halvtidssignalen.

54

Boråsarna vägrade dock ge sig, och blott tre minuter in i andra halvlek var det deras tur att göra mål efter en hörna. Bollen dröjde sig kvar i AIK:s straffområde efter en hörna från höger, och till slut kunde förre AIK-spelaren Daniel Gustavsson mycket snyggt pricka in 3-2 på halvvolley i det vänstra krysset bakom chanslöse Oscar Linnér. Men den kontakten som Elfsborg därmed skapat blev kortvarig även denna gång, knappt tio minuter in i halvleken skulle Nicolás Stefanelli utöka till 4-2. Efter att argentinaren vunnit boll nere på egen planhalva, satte han fart rakt mot IF Elfsborgs straffområde, väggspelade med Rasmus Lindkvist och satte sedan ett snabbt, lågt skott intill den närmsta stolpen, Stuhr Ellegaard var inte snabb nog ner, men kände nog själv att han nog kunde ha räddat det avslutet.

64

Och knappt tio minuter därefter skulle AIK och Stefanelli också punktera matchen. Henok Goitom fick boll långt nere nära kortlinjen, strax utanför Elfsborgs straffområde. Han lyfte blicken och lyfte in ett perfekt inlägg till en obevakad Stefanelli som behärskat drog till med högern, och satte volleyavslutet stenhårt, otagbart till höger om Elfsborgs-målvakten, hans tredje för kvällen och åttonde totalt i Allsvenskan sedan han anslöt i somras.

80

Efter det målet mattades matchen en aning och Elfsborg tycktes ha gett upp, AIK spelade kontrollerat och lite mer tillbakadraget, men utan att gå på någon tokdefensiv. Man skapade ett par ytterligare chanser, bland annat ett bra skott av Amin Affane med tio minuter kvar, som Stuhr Ellegaard gjorde en utmärkt räddning på, samt ett avslutsförsök från inbytte Chinedu Obasi efter en fin räd in i offensivt straffområde, men Elfsborgs-målvakten stod återigen i vägen. Totalt sett var det en fullt rättvis seger för ett AIK som verkligen hittat målformen med 15 gjorda mål på de fyra senaste matcherna.

Text: Jonathan Storm