Daniel Wärnmark, Knivsta
  • Fjärdedomare
    Farouk Nehdi, Huddinge

Dominans, men endast en poäng

AIK dominerade Stockholmsderbyt mot Hammarby, men fick nöja sig med 1-1 efter att Pa Dibba gett hemmalaget ledningen i den tolfte minuten och Kristoffer Olsson slagit in en frispark på stopptid i den första halvleken.
Hammarby - AIK 2017

AIK:s startelva

Ljudvolymen var magnifik inför kick off och de båda lagen inledde på allra bästa sätt i ett otroligt tempo. I den tredje minuten var det mycket nära ledning för AIK efter att Daniel Sundgren drivit upp med bollen längs högerkanten och spelat in till Johan Blomberg som frispelade Henok Goitom. Goitoms skott passerade igenom målvakten Johan Wiland, men precis innan mållinjen lyckades mittbacken Mads Fenger förhindra ett AIK-mål då han rensade bort bollen. Två minuter senare fick Muamer Tanković ett skottläge från ca 23 meter och han tvingade Oscar Linnér till en enhandsräddning nere vid sin högra stolprot och AIK-målvakten låg kvar då han såg ut att sträcka sig. Den efterföljande vänsterhörnan av Arnór Smárason nådde huvudet på Mats Solheim vid den bortre stolpen och hans nick gick i den högra stolpen och returen hamnade hos Björn Paulsen vars nick räddades av Oscar Linnér, men domaren hade i röran blåst för frispark för Nils-Eric Johansson.

9

I den nionde minuten slog Stefan Ishizaki AIK:s första hörna och vänsterhörnan nådde huvudet på Nicolás Stefanelli vid den främre stolpen och hans nick skar igenom spelarna framför mål, men ingen nådde bollen. Tre minuter senare borde Stefan Ishizaki fått en frispark på mittplan efter att ha fällts av Muamer Tanković, men Jonas Eriksson nöjde sig med att sätta pipan i munnen utan att blåsa och Hammarby vände spelet genom Leo Bengtsson som slog en djupledsboll till Pa Dibba som drev mot AIK-målet och var på väg att glidtacklas av Per Karlsson, men AIK-spelaren halkade till och Hammarbys nummer 17 fick raka spåret fram och sköt ett skott som gick in under Oscar Linnér. 1-0 till Hammarby inför en salig hemmapublik.

14

Daniel Sundgren svarade för en mycket bra första halvlek och i den 14:e minuten fick han iväg en häxpipa som vållade Johan Wiland lite problem innan hemmamålvakten kunde greppa bollen. Stefan Ishizaki var tre minuter senare nära att lyfta in en frispark i mål, men bollen gick dryga metern över det högra krysset. Strax därefter slog matchens bäste AIK-spelare Johan Blomberg ett inlägg som nådde Henok Goitom som nickade mot det vänstra hörnet, men Johan Wiland svarade för en formidabel enhandsparad. De första 25 minuterna måste vara bland de mest tempostarkaste inledningarna i en allsvensk match 2017. Spelet böljade fram och tillbaka och det var AIK som var det något mer kreativa laget – samtidigt som publiken kastades mellan hopp och förtvivlan.

41

Haukur Hauksson föll i den 41:a minuten och fick tummen ur led. På stopptid i den första halvleken tilldömdes AIK en frispark i bra läge efter att Johan Blomberg fällts. Kristoffer Olsson tog hand om den och smekte den via ribban in i mål och helt plötsligt var det oavgjort inför pausvilan. AIK hade varit det bättre laget i den första halvleken och fortsatte att vara det i den andra halvleken. I den 48:e minuten var Haukur Hauksson nära att nicka in en högerhörna från Kristoffer Olsson, men nicken vid den främre stolpen seglade precis utanför den bortre stolpen. Två minuter senare bjöd Henok Goitom och Johan Blomberg på en elegant give-and-go på vänstersidan och Goitom frispelades i straffområdet, men satte bollen i bröstet på utrusande Johan Wiland.

56

I den 56:e minuten sköt Stefan Ishizaki en vobblande boll som vållade Johan Wiland problem, men den rutinerade målvakten lyckades under ribban parera ut bollen till en hörna. Vänsterhörnan slogs av Kristoffer Olsson och nådde i andraläget Johan Blomberg i den bortre delen av straffområdet och hans markskott med högerfoten gick i mål, men den assisterande domaren såg en offside på Henok Goitom framför mål och målet dömdes bort.

73

AIK låg på för ett ledningsmål och pressade Hammarby något otroligt. Hemmalaget lyckades endast vid sporadiska tillfällen komma över halva planen under den första halvtimmen av den andra halvleken. Ett av dessa tillfällen kom i den 67:e minuten då Pa Dibba nästan frispelades centralt, men Per Karlsson lyckades bryta i sista sekunden. Nicolás Stefanelli hade haft svårt att skapa chanser, men i den 73:e minuten var det nära mål för den lille argentinaren då han längs straffområdeslinjen gick in i planen från vänstersidan och avlossade ett stenhårt skott mot den bortre delen av målet, men matchens lirare Johan Wiland räddade elegant. Det var det sista för Stefanelli för denna match och han ersattes strax därefter av Denni Avdić.

79

I den 79:e minuten tvingades Johan Wiland till behandling i tre minuter och han fick även en bedövningsspruta på planen efter att ha skadat axeln då han räddade det hårda skottet från Nicolás Stefanelli några minuter tidigare. AIK tappade lite momentum av avbrottet och kom aldrig riktigt tillbaka i samma nivå som tidigare. I den 88:e minuten fick Jiloan Hamad iväg ett skott som täcktes av Kristoffer Olsson till en resultatlös hörna. Avslutet var Hammarbys första i den andra halvleken. AIK:s sista målchans kom i den 89:e minuten då Rasmus Lindkvist fick skottläge till vänster i straffområdet. Avslutet stoppade Johan Wiland med sitt vänstra ben strax framför mållinjen och han lyckades med nöd och näppe att hålla bollen utanför målställningen.

Det kändes under slutminuterna som om AIK skulle få nöja sig med en poäng och på stopptid var det faktiskt Hammarby som via Arnór Smárason (skott över ribban i den 91:a minuten) och Jeppe Andersen (skott strax utanför den högra stolpen i den 94:e minuten) kunde ha stulit alla poängen. Efter fem stopptidsminuter blåste domaren Jonas Eriksson av matchen och besvikna AIK-spelare konstaterade att det inte blev någon seger mot Hammarby under 2017 trots att det under stora delar av söndagseftermiddagen såg ut som en kölhalning av motståndarna.