AIK tappade ledningen och föll i epilogen

2022.11.05, kl 15:52
AIK tog en tidig ledning hemma mot IFK Kalmar då Matilda Nildén, framspelad av Allison Abbe, slog in bollen mellan benen på bortalagets målvakt. Men gästerna vände till seger inför 209 åskådare på Skytteholms IP.

Efter två säsonger i OBOS Damallsvenskan var det lördagen den 5 november 2022 dags för AIK att säga auf Wiedersehen till landets högsta serie för denna gång. Nästa år är det dags för Elitettan igen och frågan är hur många ur dagens matchtrupp som är med då truppen samlas i januari 2023. Länge såg det ut som om dagens möte kanske skulle vara en avgörande match för AIK:s del, men så blev det inte utan matchen var mer av akademisk betydelse och resultatet kommer inte att påverka tabellen alls där AIK kommer sluta sist och IFK Kalmar blir elva. Den 26:e och sista omgången spelades på den minst sagt ovanliga avsparkstiden kl 12:00 och det är faktiskt över fyra och ett halvt år sedan AIK spelade en tävlingsmatch när klockan stod i zenit. Historiskt sätt var det tolfte gången i damlagets historia som en AIK-match sparkades igång kl 12:00.

När AIK och IFK Kalmar möttes på Guldfågeln Arena i den andra omgången för sju månader sedan vann hemmalaget med 3–1 (2–0) efter två mål av den före detta AIK-spelaren Juliette Kemppi. AIK:s sista startelva för 2022 bestod av Milla-Maj Majasaari, Julia Olsson, Hedda Johansson, Jennie Nordin (K), Agnes Nyberg, Emelie Jansson, Olivia Lindstedt, Wilma Ljung Klingwall, Allison Abbe, Matilda Nildén och Remy Siemsen. På bänken satt Caroline Murray, Natasha Tcheki-Jamgotchian, Linnea Wennberg, Adelisa Grabus, Olivia Bodin, Alicia Ekfeldt och Semi Eremias. Domaren Hanna Laajanen från Sundsvall dömde AIK för tredje gången under 2022, hennes tidigare matcher som rättsskipare var borta mot IF Brommapojkarna (1–1) och hemma mot Eskilstuna United DFF (1–2).

Solna bjöd under förmiddagen på en fin blåsig höstdag, men när matchstart närmade sig så svepte regnet in över Skytteholms IP. Bortalagets Juliette Kemppi satte bollen i rullning och AIK anföll i den första halvleken mot Solna centrum. Det var en pigg inledning på matchen och det var främst hemmalaget som förde spelet inledningsvis. I den åttonde matchminuten fångade Matilda Nildén upp en felpassning på offensiv planhalva och anföll längs högersidan och tog sig in i straffområdet där hon elegant vände bort Elma Smajic och med vänsterfoten sköt i den bortre vänstra stolproten. Returen studsade bort och fångades upp av Allison Abbe som tog sig in i straffområdet på vänsterkanten och slog in bollen förbi Remy Siemsen och fram till Matilda Nildén som med högerfoten stötte in bollen mellan benen på målvakten Karina Kork. 1–0 efter 7:31.

AIK förde spelet under de första 15-20 minuterna, men sedan blev det mer och mer IFK Kalmar och AIK hade svårt att få till något offensivt spel. I den 17:e matchminuten slogs en förlupen boll in i AIK:s straffområde som gick förbi alla spelare och bort mot den bortre, vänstra stolpen där Juliette Kemppi endast fick på en halvträff och bollen gick utanför den bortre, högra stolpen. När matchklockan närmade sig 25 spelade minuter slarvade AIK i passningsspelet på egen planhalva och Alyssa Walker var på väg igenom AIK:s backlinje, men fälldes av lagkaptenen Jennie Nordin som fick matchens första gula kort. Frisparken från cirka 17 meters avstånd togs om hand av Wilma Finnman och slogs över muren mot den vänstra stolpen där Milla-Maj Majasaari fick högerhanden på bollen, men den gick in i gaveln och det var 1–1 efter 25:48.

Målet gav bortalaget extra energi och Alyssa Walker bjöd på en fin soloraid i AIK:s straffområde och avslutade med att slå in bollen i mål, men hon hade i sistaläget touchat bollen med ena handen så domaren gav frispark till AIK. 2–1 till IFK Kalmar skulle dock komma bara 89 sekunder senare då Alyssa Walker från mittplanen slog en lång crossboll till Alyssa Walker på högerkanten och hon tog sig ner till kortlinjen där hon spelade in bollen mot den närmaste stolpen där Charléne Nowotny mötte och enkelt kunde stöta in bollen i mål efter 40:50. I slutsekunderna av den tre minuter långa stopptiden nickade Remy Siemsen strax utanför den vänstra stolpen. Remy Siemsen satte igång den andra halvleken, AIK:s sista i OBOS Damallsvenskan 2022, och som i dem första akten så inledde AIK optimistiskt. Knappt två minuter in i den andra halvleken spelade Matilda Nildén från högerkanten in bollen till Emelie Jansson som från sin position centralt i straffområdet avslutade, men målvakten räddade och returen gick till Allison Abbe vars skott täcktes av en försvarare.

I den 51:a matchminuten sköt Milla-Maj Majasaari upp bollen längs högerkanten och Matilda Nildén bröt fram och tog sig ner mot straffområdet där hon återigen spelade snett, inåt, bakåt till Emelie Jansson som fick ett bra läge, men skottet parerades av mittbacken Patricia Fischerova. I den 57:e matchminuten genomförde AIK sitt första byte då Adelisa Grabus ersatte Wilma Ljung Klingwall. Efter en timmes spel fick Patricia Fischerova syna det gula kortet efter att stoppat Agnes Nybergs avslut med handen och AIK tilldömdes en frispark i bra läge. Jennie Nordin sköt frisparken genom muren, men rakt på målvakten som kunde rädda. Det var i den andra halvleken ganska bistert höstväder och endast två AIK-spelare trotsade underställ och spelade i kortärmat, Jennie Nordin och Caroline Murray. I den 61;a matchminuten var det dags för hemmalagets andra byte då Julia Olsson ersattes av Caroline Murray. Efter en pigg AIK-period tog IFK Kalmar över spelet igen, en liknande matchbild som i den första halvleken. Med dryga kvarten kvar av ordinarie tid fick Remy Siemsen ett skottläge till vänster i straffområdet, men avslutet gick strax utanför den bortre, högra stolpen.

Med knappt tio minuter kvar av ordinarie tid gjorde AIK sina sista byten för denna säsong då Allison Abbe, Remy Siemsen och Emelie Jansson lämnade planen och Linnea Wennberg, Alicia Ekfeldt och Olivia Bodin kom in. De två sistnämnda är båda födda 2007 och debuterade för damlaget. AIK satte under slutet av matchen upp mittbacken Jennie Nordin i anfallet och på stopptid hade hon den bästa chansen då hon fick pannan på Adelisa Grabus hörna från höger, men träffen blev inte tillräcklig och bollen for meter utanför den vänstra stolpen. Efter fyra stopptidsminuter blåste domaren av matchen och signalen förkunnade att AIK slutat på sista plats i OBOS Damallsvenskan och därmed spelar i Elitettan 2023.