AIK tappade segern i slutminuterna

2020.07.19, kl 17:49
AIK hade 1-0 (Henok Goitom) och 2-1 (Paulos Abraham) i det allsvenska bortamötet med Varbergs BoIS FC, men en straffspark för hemmalaget i slutminuterna innebar att AIK fick nöja sig med en poäng.

I den nionde allsvenska omgången var det för första gången dags för AIK att besöka Varberg i tävlingssammanhang. Gräsmattan på Varberg Energi Arena såg inbjudande ut och det var hemmalaget Varbergs BoIS FC som kopplade greppet initialt där man höll sig fast djupt upp på sin vänsterkant. Efter knappt tre minuters spel fick Varberg sitt tredje inkast på kort tid från vänsterkanten och i andraläget hamnade bollen perfekt för Erion Sadiku som drog till på halvvolley med högerfoten och bollen slog stenhårt högt upp i den högra stolpen innan AIK-målvakten Jakob Haugaard kunde fånga in bollen. Efter en bra inledning av Varberg arbetade sig AIK mer och mer in i matchen.

I den senaste bortamatchen mot Helsingborgs IF rånades AIK på en solklar straffspark vid ställningen 0–0 då Bilal Husseins distansskott täcktes av Martin Olssons utsträckta arm och historien skulle upprepa sig på Varberg Energi Arena. I den nionde matchminuten fångade Eric Kahl upp bollen på vänsterkanten efter en dålig rensning från hemmalaget. AIK:s pigge yttermittfältare satte full fart in i straffområdet och klipptes i knähöjd av Keanin Ayer samtidigt som han även hindrades av Joakim Lindner och föll givetvis efter smällen. Domaren Fredrik Klitte stod fem meter ifrån situationen och var väl den ende personen på hela arenan och framför tv-sändningen som inte bedömde situationen som en solklar straffspark.

I den tionde matchminuten frispelades nästan Robert Lundström av Sebastian Larssons 35-meterspassning, men precis vid kanten till straffområdet studsade bollen till och Adama Fofana kunde hindra ett avslut. I den tolfte matchminuten spelade Karol Mets ned bollen till Jakob Haugaard som hårt pressad sköt bollen upp i planen. Kraften i träffen var enorm och Henok Goitom frispelades nästan. Den 40-årige hemmamålvakten Stojan Lukic missbedömde studsen och nådde knappt bollen högt upp i straffområdet och bollen gick ner mot kortlinjen. Henok Goitom satte full fart och nådde den innan kortlinjen och sköt mot mål. Stojan Lukic hann tillbaka till målet, men kunde inte hindra både boll och sig själv från att hamna i målet. 1–0 till AIK och Henok Goitoms 90:e tävlingsmål för Gnaget.

I den 22:a matchminuten lyfte hemmalaget ut bollen till högerkanten där Karol Mets hade kontroll på situationen, men estländaren missbedömde studsen och Daniel Krezic tog sig förbi och in i straffområdet där Mets hann ikapp honom och stötta bollen till en högerhörna. Hörnan slogs av Keanin Ayer och nådde Hampus Zackrisson som sköt direkt på volley och via Per Karlssons högerfot i målgården styrdes bollen in i den vänstra gaveln och det var kvitterat till 1–1. Varbergs BoIS FC tog nu återigen tag i matchbilden och AIK hade problem att skapa några lägen. Sebastian Larsson hade ett par magiska långbollar som nästan friställde lagkamraterna, bland annat en mot Henok Goitom i den 33:e matchminuten, men bollen rann iväg från AIK-kaptenen i sista läget. Minuten därefter tilldömdes Varberg en frispark på vänsterkanten som Keanin Ayer tog hand om. Bollbanan in i AIK:s straffområde blev märklig efter att den passerade Paulos Abraham samt Robert Lundström och bollen rullade framför AIK-målet och strax utanför den bortre, högra stolpen medan samtliga spelarna stod och tittade. AIK:s bästa läge att ta tillbaka ledningen kom i den 36:e matchminuten efter att Robert Lundström fått bollen till höger utanför straffområdet, avancerat inåt och skjutit ett vänsterskott som täcktes av kastande Jon Birkfeldt. 1-1 i paus.

I den 48:e matchminuten slog Sebastian Larsson AIK:s första hörna i matchen, denna från vänster. I andraläget fångades bollen upp av defensivt placerade Eric Kahl som vände ut på vänsterkanten igen till Karol Mets som centrerade bollen för Bilal Hussein i bra skottläge, men hemmalaget hann täcka avslutet. Minuten därefter slog Albert Ejupi en frispark centralt från ca 25 meter som gick dryga två meter utanför det högra krysset. I den 52:a matchminuten var det återigen dags för ett fint frisparksläge för Varberg, denna gång lite mer till vänster då Keanin Ayer sköt lite överraskande direkt då många väntade sig ett inlägg, men bollen gick dryga meter över det vänstra krysset. Tre minuter senare kom Paulos Abraham fram centralt och släppte ut bollen till framrusande Robert Lundström på högersidan vars direktskott gick utanför den bortre, vänstra stolpen.

Matchbilden svängde nu över till AIK:s fördel och bortalaget jagad det viktiga ledningsmålet påeldade av Sebastian Larsson som växte i den andra halvleken. I den 63:e matchminuten tilldömdes AIK sin första frispark i intressant läge, men Sebastian Larsson valde att slå den kort till Robert Lundström som inte var beredd på en snabb passning. Tashreeq Matthews tog bollen och satte full fart tillsammans med lagkaptenen Astrit Selmani till höger. Bollförande Matthews valde att avsluta, men bollen seglade några meter utanför den högra stolpen. I den 75:e matchminuten kastade inhopparen Heradi Rashidi ett inkast från vänsterkanten på offensiv planhalva bakåt till Karol Mets som via Eric Kahl gav tillbaka bollen till framrusande Rashidi som hittade Paulos Abraham med en perfekt boll i vänster inner-position i straffområdet och AIK-forwarden avslutade med högerfoten och bollen satt hårt i nätet bakom en chanslös Stojan Lukic och AIK hade 2–1.

Efter målet blev det fokus på försvarsspel för AIK och Eric Kahl samt Paulos Abraham ersattes av Rasmus Lindkvist och Enoch Kofi Adu. Hemmalaget fick mer och mer boll samtidigt som AIK inte alls lyckades flytta upp spelet då man återerövrade bollen. Det kändes osäkert, men tiden verkade vara på det vitklädda bortalagets sida. Efter 87 spelade minuter tilldömdes inte Henok Goitom en frispark ca tio meter utanför offensivt straffområde efter att Jon Birkfeldt hållit fast honom och istället kunde hemmalaget vända spelet. Efter en långboll från högerbacksposition som studsade in i den bortre vänstra delen av AIK:s straffområde skulle inhopparen Robin Tihi rensa bort bollen, men Astrit Selmani smög upp bakom honom och klev fram precis då AIK-försvararen skulle sparka iväg bollen. Istället träffade han Varbergs-spelaren som gick i däck och denna gång tvekade domaren inte för att blåsa straffspark, till skillnad från situationen på nästan exakt samma ställe i den första halvleken. Astrit Selmani tog själv hand om elvameterssparken och slog in bollen lågt till höger medan Jakob Haugaard chansade åt andra hållet. 2–2 i den 89:e matchminuten och efter tre relativt händelsefattiga stopptidsminuter blåstes matchen av.