AIK vann enkelt i andra cupomgången

2021.02.27, kl 16:00
AIK besegrade Athletic FC Eskilstuna med klara 4–0 (3–0) i den andra gruppspelsomgången i Svenska cupen 2020/2021. Segern var i princip klar i paus efter bland annat två mål av Sebastian Larsson.

Efter att ha inlett gruppspelet med en trepoängare i Oskarshamn för en vecka sedan kom AIK inte till hemmamötet med Athletic FC Eskilstuna med kniven mot strupen, men ett stort manfall på grund av skador och sjukdomar tvingade chefstränaren Bartosz Grzelak vaska om i startelvan där bland annat Mikael Lustig för första gången bildade mittbackspar med Robin Tihi. Efter en jämn inledning blixtrade det till efter sju minuters spel då Filip Rogić spelade ut bollen till Tom Strannegård på vänsterkanten och hans inspel längs marken fångades upp av Saku Ylätupa centralt i straffområdet. Finländaren lade tillbaka bollen till Sebastian Larssons vars direktskott räddades av Noel Törnqvist och returen blev liggande några meter från mål där lagkaptenen Henok Goitom liggande kämpande med Abdelkarim Mammar Chaouche och Jesper Manns. Bollen studsade ut till framrusande Sebastian Larsson som enkelt tryckte in ledningsmålet och AIK hade tidigt 1–0.

AIK tog över spelmässigt efter målet och pressade tillbaka motståndarna, men efter en knapp kvarts spel började bortalaget att arbeta sig tillbaka in i matchen under en kort period. I den 24:e matchminuten kopplade AIK ett starkt grepp om de tre poängen efter att Sebastian Larsson spelat fram bollen längs högerkanten till framrusande Erick Otieno som med ett precist inlägg hittade Henok Goitom som smugit fram bakom lagkaptenen Pontus Rödin och fått på en hård nick som målvakten Noel Törnqvist räddade, men returen föll perfekt för AIK-veteranen som tryckte in 2–0. Målet var Henok Goitoms 97:e i tävlingssammanhang och forwarden stormar därmed vidare mot den imponerande milstolpen 100 tävlingsmål för AIK, något som endast Per Kaufeldt (153), Henry “Garvis” Carlsson (109) och Eric “Lillis” Persson (103) tidigare mäktat med i AIK-tröjan.  Filip Rogić var i den 35:e matchminuten nära att öka på ledningen efter att Sebastian Larssons högerhörna nickats vidare av Mikael Lustig till Rogić som vid den högra stolpen nästan nickade in bollen, men den gick halvmetern utanför stolpen.

I den 39:e matchminuten spelade Mikael Lustig fint fram Tom Strannegård på den vänstra planhalvan och han satte full fart fram och fälldes i sista stund av Victor Fors som fick ett gult kort för tilltaget. Sebastian Larsson tog hand om frisparken och placerade elegant bollen precis ovanför muren och in lågt i det vänstra hörnet, utom räckhåll för målvakten som orörlig stod och tittade på när 3–0 blev ett faktum. Tom Strannegård bjöd i slutsekunderna på ett slalomnummer à la Alberto Tomba på offensiv planhalva innan han fälldes, men frisparken hann inte slås innan domaren Glenn Nyberg blåste för pausvila. AFC:s huvudtränare Özcan Melkemichel var inte nöjd med hur bortalaget hade hanterat den första halvleken och genomförde tre spelarbyten inför den andra akten. AIK skulle dock avgöra matchen direkt i inledningen av den andra halvleken och förspelet startades av matchens lirare Sebastian Larsson då han från vänsterkanten lyfte in en frispark i offensivt straffområde. Bollen studsade lite innan den rensades bort, dock inte bättre än att Eric Kahl kunde dra till på volley. Markskottet styrdes i straffområdet lite nätt av Filip Rogić och gick in i det vänstra hörnet, utom räckhåll för Noel Törnqvist. Bortaspelarna vädjade till den assisterande domaren om en flagga för offside, men han gjorde helt rätt bedömning och godkände målet.

Strax därefter tog sig pigge Saku Ylätupa in i straffområdet efter att ha slagit bollen på ena sidan om motståndaren och själv rundat honom på den andra sidan innan han i fritt läge sköt bollen strax ovanför ribban. AIK kontrollerade den andra halvleken, men den sista skärpan och marginalerna saknades dock för att det skulle bli fler mål denna eftermiddag. I den 58:e matchminuten klev Saku Ylätupa in från högerkanten längs med strafflinjen och avlossade ett skott som touchade en motståndare och precis gick utanför den vänstra stolpen till en av många resultatlösa hörnor. Med drygt åtta minuter kvar av ordinarie tid var inhopparen Erik Ring nära att måla då han från den vänstra delen av straffområdet spelades fram av Henok Goitom, men avslutet i fritt läge från nära håll räddades av Noel Törnqvist till en resultatlös högerhörna.

I den 88:e matchminuten tog sig inbytte Yasin Ayari fram centralt efter ett starkt initiativ innan han fälldes av Lawson Sabah några meter utanför straffområdet och matchens andra gula kort var ett faktum. Sebastian Larsson ställde upp för att slå frisparken och samtliga på plats i Friends Arena anade att det kunde bli ett hattrick för honom, vilket skulle vara det första i seniorkarriären. Avslutet gick återigen över muren och utom räckhåll för den utsträckte målvakten, men bollen slog i undersidan av ribban och försvaret kunde rensa bort bollen. AIK fick ”nöja sig” med 4–0 i vad som var den bästa genomförda matchen under 2021.