AIK Fotbolls Mentorsprogram

2018.10.15, kl 06:00
Vi har fått intervjua Amina Abbas som driver projektet mentorsprogrammet. Amina berättar lite mer om projektet och hur idén föddes.

Amina, vad är mentorsprogrammet?
– Mentorsprogrammet är en insats i förorten där AIK Fotboll vill göra nytta och bidra som en samhällsnyttig klubb. Vi kallar det för ”öppna dörrar” där målsättningen är att ge ungdomar i segregerade områden möjlighet att få arbeta och samtidigt att öppna upp dörrar för dem. Det är en mindre grupp på 10-15 ungdomar som får vara med i olika delar i AIK Fotbolls verksamhet.
– Idén föddes då AIK Fotboll vill och kan vara en förebild i förorten. Vi har under åren haft olika former av fotbollsaktiviteter i förorten, men kände att vi ville jobba mer med individen. Vi känner att detta är ännu viktigare idag då segregationen ökar.

Varför behövs mentorsprogrammet?
– Vi vill att ungdomarna ska få ett kontaktnät och kunna bli inspirerade att ta tillvara på möjligheterna. De kommer att få träffa människor de inte skulle göra annars.

När startade ni igång med mentorsprogrammet?
– Vi hade en kickoff den 8 september då ungdomarna fick en presentation på vad programmet var och de fick möjligheten att ställa frågor. Vi arbetade med ett youtube-event på Skytteholms IP och även hjälpt till på AIK:s hemmamatcher på Friends Arena.

Hur har ungdomarnas upplevelse varit hittills?
– Den frågan kanske de själva ska besvara på egentligen, men av det jag sett är ungdomarna glada, engagerade och förväntansfulla så det ska bli roligt att få leda dessa ungdomar i detta arbete, säger en glad Amina.

Vad har ni för framtida tankar och idéer för att vidareutveckla programmet?
– I slutet av november kommer vi att sammanställa allt vi gjort och ungdomarna får i en avslappnad miljö diskutera vidare vad som var bra och vilka utvecklingsmöjligheter som finns. De ska och kommer vara aktiva med att bygga vidare och utveckla programmet. Jag tror och vet att ju större delaktighet de har desto större engagemang kommer finnas.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll