Andra raka förlusten

2020.11.30, kl 23:00
AIK noterade sin andra raka förlust på hemmaplan då man under måndagskvällen föll mot Kalmar FF med 0–1 (0–0).

AIK kom till matchen för att ta tre poäng i klättrandet i tabellens mitt medan Kalmar FF med en trepoängare skulle skicka Helsingborgs IF ur Allsvenskan och samtidigt skaffa sig ett bra utgångsläge inför den sista omgången. I AIK startade Bojan Radulovic Samoukovic för första gången en tävlingsmatch efter att tidigare gjort ett inhopp borta mot Malmö FF (0–0) den 13 september 2020 detta då lagkaptenen Henok Goitom saknades. Bortalaget hade lagkaptenen Viktor Elm tillbaka i startelvan efter skadefrånvaro. Sebastian Larsson satte igång matchen som spelades med taket stängt på Friends Arena i Solna. Matchinledningen var fysisk och fem frisparkar utdömdes under de första fem minuternas spel. I den sjätte minuten fick Nabil Bahoui bollen lite till vänster utanför offensivt straffområde och inväntade framrusande Eric Kahl som tog sig ner mot kortlinjen. Inlägget blev bra, men såg ut att fångas in av målvakten Ole Söderberg som dock släppte den mellan handskarna och Erik Ring lyckades vid den bortre stolpen få på en volleyträff med vänsterfoten och avslutet gick mot mål, men Viktor Elm lyckades i målgården styra bort bollen till en resultatlös vänsterhörna.

Bojan Radulovic Samoukovic fick i den 13:e matchminuten ett jätteläge att ge AIK ledningen då han ca fyra meter från mållinjen skulle trycka in bollen i det övergivna målet på Erik Rings passning från högerkanten. Men avslutet flög över ribban och till allas stora glädje hade den assisterande domaren flaggan uppe för offside. AIK var det spelförande laget och det syntes tidigt att Kalmar FF var nöjda med en poäng. I den 28:e matchminuten fick Mikael Lustig bollen utanför offensivt straffområde, spelade ut den till Erik Ring till höger som hittade tillbaka till den framrusande landslagsmannen som avslutade direkt i straffområdet, men skottet täcktes av en försvarare. Det började kännas mer och mer som en klassisk AIK-match mot Nanne Bergstrand, d v s chansfattigt och målsnålt. I den 37:e matchminuten borde Viktor Elm fått syna sitt andra gula kort för kvällen, endast sex minuter efter det första, då han på mittlinjen satte en stygg armbåge i bakhuvudet på Bojan Radulovic Samoukovic, men domaren lät honom vara kvar på planen. Med drygt två minuter kvar av den första halvleken noterade Paulos Abraham halvlekens enda riktiga skott på mål då han från ett centralt skottläge nästan från strafflinjen fick på ett avslut som räddades av Ole Söderberg.

AIK inledde den andra halvleken fartfyllt, tog kommandot och jagade ett ledningsmål. Det fysiska spelet fortsatte, men var inte på samma nivå som under matchens inledning. Kalmars Geir Andre Herrem tycktes dock inte uppskatta behandlingen i luftduellerna och skrek på ett sätt som inte upplevts sedan den 10 januari 2007 då AIK mötte Rögle BK i Ängelholms ishall och Mikael Gath skrek som en stucken gris efter en juste tackling av Mikael ”Öset” Österberg. I den 58:e matchminuten inträffade en omdiskuterad situation då Mikael Lustig från en höger inner-position slog in ett väl avvägt inlägg som nådde fram till Paulos Abraham till vänster i straffområdet. AIK-forwarden tog emot bollen och nickade strax över mål. Precis efter sin nick kördes han över av målvakten Ole Söderberg. Signalen från domaren Bojan Pandžić uteblev förvånande nog då det borde ha varit både en utdömd straffspark samt ett gult kort för målvakten.

Matchbilden var fortsatt chansfattig och det började alltmer kännas som en 0–0-match. Kalmar FF skapade dock en målchans efter en spelvändning i den 77:e matchminuten då Nils Fröling fick bollen på vänsterkanten och klev in i planen. Strax utanför straffområdeslinjen avslutade han hårt och bollen seglade tätt ovanför det vänstra krysset där Budimir Janošević dock hade kontroll på situationen. I den efterföljande matchminuten spelade Mikael Lustig fram inhopparen Erick Otieno till vänster i straffområdet och han avslutade direkt, men Ole Söderberg svarade för en bra reflexräddning. I den 84:e matchminuten arbetade Kalmar FF fram sin andra hörna och den slogs från höger av Romário Pereira Sipião. Servern nådde in framför AIK-målet där Erik Israelsson smög upp bakom ryggen på Sebastian Larsson och nådde bollen perfekt med pannan och bollen gick in mellan benen på Erick Otieno som stod på mållinjen. Vilt jubel följde från de rödklädda Kalmar-spelarna och Nanne Bergstrand reste sig vrålande från bänken. Målet var Erik Israelssons andra genom tiderna mot AIK, det första gjorde han för Hammarby den 27 september 2015 då han i den 89:e matchminuten nickade in matchens enda mål.

AIK blev stressade av målet och försökte förtvivlat skapa en kvittering. I den 86:e matchminuten byttes Tom Strannegård in istället för Enoch Kofi Adu i vad som var den unge AIK-spelarens första match sedan bortamötet med Mjällby AIF (1–3) den 9 augusti 2020. I den 92:a matchminuten tog det 42 sekunder för bortalagets målvakt Ole Söderberg att sätta igång spelet vid en inspark och han fick syna det gula kortet för maskning. Maskningen renderade dock inte i något tillägg gällande matchtiden då domaren mitt i ett AIK-anfall vid offensivt straffområde blåste av spelet efter exakt tre stopptidsminuter till hemmaspelarnas stora frustration. Domslutet lär inte heller ha gjort supportrarna till Helsingborgs IF nöjda då laget från Sundets pärla i och med resultatet på Friends Arena åkte ur Allsvenskan.