En poäng i sista omgången

2020.12.06, kl 19:00
Allsvenskan 2020 avslutades för AIK:s del på Borås Arena och ett möte med serietvåan IF Elfsborg. Matchen slutade 2–2 efter att AIK svarat för en svag första halvlek där man hamnade i ett tvåmålsunderläge, men en starkare andra halvlek där man efter mål av Nabil Bahoui och Mikael Lustig kvitterade och i slutet jagade de tre poängen. AIK slutade på nionde plats i tabellen.

Annons:

Sällan har en AIK-match varit mindre upphaussad än den 30:e och sista omgången i Allsvenskan 2020 då AIK begav sig till Borås Arena för ett möte med serietvåan IF Elfsborg. Hemmalaget gjorde avspark på en iskall arena där råheten i kylan kändes i hela kroppen. AIK saknade ordinarie Filip Rogić och startade med debutanten Yasin Ayari på mittfältet. Lagkaptenen Henok Goitom var tillbaka i startelvan efter en matchs frånvaro och bildade anfallsduo med Bilal Hussein för första gången. Elljuset var igång redan från start och det kändes relativt omgående som en kvällsmatch då mörkret lade sig snabbt över Borås.

I den tredje matchminuten visade debutanten Ayari upp sig då han på egen planhalva klackade bollen, men trots att han var först på boll så tilldömdes hemmalaget en frispark i situationen. Fyra minuter senare gav Per Frick en stygg tackling till Sotirios Papagiannopoulos och AIK-spelaren föll ihop efter smällen i samband med uppspelet. Det var gränsfall på gult kort, men domaren Fredrik Klitte gav inte ens bortalaget en frispark. IF Elfsborg kopplade tidigt greppet om matchen och dominerade ganska klart. I den 16:e matchminuten lyfte Johan Larsson in en hörna från höger som Nabil Bahoui fick bort, dock inte bättre än att Simon Olsson fick ett perfekt skottläge på rullande boll. Avslutet blev perfekt och borrade sig stenhårt in i den bortre, vänstra delen av AIK-målet och det var 1–0 till Elfsborg som skaffade sig ett starkare grepp om det Stora silvret.

I den 20:e matchminuten var det dags för hemmalagets femte hörna och högerhörnan slogs av Johan Larsson centralt in i straffområdet där Gustav Henriksson löpande mötte med pannan och nicken gick mot den bortre delen av målet där Budimir Janošević sträckte ut på mållinjen och räddade. Returen gick ut i straffområdet och till Nabil Bahoui som kördes över av Joseph Okumu med en brysk tackling i ryggen som också luktade gult kort, men domaren nöjde sig med ett samtal. Strax därefter skulle det dock bränna till i AIK:s straffområde igen. AIK gjorde ett kort uppspel längs egen vänsterkant till Nabil Bahoui som såg ut att göras ner bakifrån, men domaren lät spelet fortgå och bollen hamnade hos Rasmus Alm på högerkanten och han avancerade mot offensivt straffområde och fick på en häxpipa som for in i den bortre gaveln. Två jätteskott av hemmalaget inom loppet av fem och en halv minut hade resulterat och IF Elfsborg ledde med 2–0. IF Elfsborg dominerade nu matchen fullständigt och man hade efter en dryg halvtimme 7–0 i avslut, varav fem skott på mål, och 5–0 i hörnor. AIK:s offensiv var under den första halvleken obefintlig. I den 38:e matchminuten fick dock Sebastian Larsson ett skottläge centralt från ca 23 meter, men det stenhårda skottet gick rakt på målvakten Tim Rönning som lyckades parera.

Med fem minuter kvar av halvleken kom Jeppe Møldrup Okkels igenom på vänsterkanten och slog en hård passning efter marken mot den bortre, högra stolpen där Simon Olsson kom flygandes, men han var några decimeter för sent ute för att kunna stöta in hemmalagets tredje mål. I den 43:e matchminuten kom Rasmus Alm helt fri med Budimir Janošević och han jagades av Eric Kahl. 2–0-skytten tog sig in i straffområdet och avslutade från ca elva meter, men bollen gick utanför den vänstra stolproten. Ett moloket AIK-lag klev av planen efter signalen för pausvila och den sportsliga staben beslöt sig för att göra tre spelarbyten redan i paus. Panajotis Dimitriadis, Paulos Abraham och Bojan Radulovic Samoukovic ersatte Per Karlsson, Erik Ring och Bilal Hussein. Halvtidspratet i omklädningsrummet och bytena gav initialt resultat och det var en helt annan energi i AIK under den andra halvleken.

Redan i den första minuten av den andra akten så hade AIK skapat mer offensivt än under de första 45 minuterna. Paulos Abraham stack omgående fram bollen till framrusande Mikael Lustig till höger i straffområdet och den rutinerade landslagsmannen sköt stenhårt, men Tim Rönning blockade avslutet. Returen gick tillbaka till AIK-backen som omgående centrerade bollen, men försvaret redde ut situationen. Efter några minuters AIK-tryck kom hemmalaget tillbaka in i matchen igen. Pendeln skulle dock svänga tillbaka till det vitklädda bortalagets fördel. I den 59:e matchminuten slog Sebastian Larsson en lång hörna från vänster som nådde Mikael Lustig vars nick in i målgården sveptes i mål av Nabil Bahoui. Det var reducerat och helt plötsligt match på allvar igen. I samband med målet byttes Yasin Ayari ut och han ersattes av Ebenezer Ofori. Fem minuter efter målet lyfte Nabil Bahoui in ett inlägg från vänsterkanten som nådde Mikael Lustig i den bortre delen av straffområdet och hans nick mot målgården rensades upp i luften. Henok Goitom gick upp för att möta bollen, men knuffades i ryggen av Robert Gojani, men domaren valde precis som han gjorde i AIK:s bortamöte med Varbergs BoIS FC (2–2) i somras att blunda för en solklar straffspark för Gnaget.

Med 20 minuter kvar av ordinarie tid slog Sebastian Larsson en frispark efter marken som nådde Paulos Abraham och inhopparen slog direkt bollen vidare till den högra delen av straffområdet där Mikael Lustig befann sig. AIK:s nummer 33 lobbade bollen över målvakten och när väl hemmaspelarna nådde bollen hade den redan passerat mållinjen. AIK hade helt plötsligt 2–2 efter att mer eller mindre varit borta från poängchans efter den första halvleken. De avslutande minuterna blev griniga då rättskiparen totalt tappat matchen redan under de inledande minuterna. Från att ha dominerat matchen totalt i den första halvleken fick nu hemmalaget kämpa för att få med sig en poäng från matchen. I den 83:e matchminuten slog Sebastian Larsson AIK:s tredje hörna, denna från vänster, mot den bortre delen av straffområdet där Mikael Lustig nickade in den framför mål. Panajotis Dimitriadis fick, i sin sista match för AIK, ett nickläge, men Gustav Henriksson kunde stående på mållinjen hindra bollen från att gå i mål.

I den 91:a matchminuten lyfte AIK upp målvakten Budimir Janošević i samband med en hörna för att om möjligt kunna avancera ytterligare i tabellen och Budimir höll sig kvar i offensivt straffområde under en längre tid då AIK bet sig fast. I den 93:e matchminuten kontrade IF Elfsborg efter en inspark och inhopparen Fredrik Holst drev upp med bollen längs högerkanten med det tomma AIK-målet på andra sidan. Helt plötsligt kom en andra boll farande på planen och målchansen gick om intet. Situationen renderade i ett gult kort för Sebastian Larsson. Efter att AIK lyft upp bollen mot Elfsborgs straffområde hamnade bollen på armen på Fredrik Holst, men istället för en AIk-frispark i utmärkt läge vale domaren att blåsa av matchen. Resultatet innebar att AIK slutade på nionde plats i tabellen.