Förlust efter att målramen stoppade AIK

2021.05.10, kl 23:49
När ställningen var 0–0 prickade Nicolás Stefanelli stolpen och Nabil Bahoui nickade i ribban, men marginalerna var inte med AIK på Platinumcars Arena i Norrköping och istället kunde hemmalaget IFK Norrköping FK vinna med 2–0 efter två nickmål i den andra halvleken.

Annons:

Norrköping bjöd på ett märkligt varmt väder då AIK under måndagseftermiddagen anlände till Platinumcars Arena (före detta Östgötaporten, Nya Parken och Idrottsparken) för vad som var det 100:e tävlingsmötet mellan lagen i Norrköping. AIK saknade landslagsbacken Mikael Lustig som på grund av sjukdom stannade hemma och Bilal Hussein tog platsen som högerback och Ebenezer Ofori startade på innermittfältet. Lagkaptenen Henok Goitom ledde inmarschen för AIK och 36-åringen jagade sitt femte mål borta mot IFK Norrköping. Sead Haksabanovic gjorde avspark och AIK anföll mot bortaläktaren som i vanliga fall brukar vara fullsatt då Gnaget är på besök.

I den andra matchminuten sköt Nabil Bahoui från vänsterkanten ett pressat skott mot den närmaste, vänstra stolpen där målvakten Oscar Jansson styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna från Sebastian Larsson. Två minuter senare fick Carl Björk bollen till vänster i AIK:s straffområde och avslutade, men Alexander Milošević täckte bolen till en vänsterhörna som utmynnade i en frispark då Budimir Janošević attackerades hårt. Trots att det inte var många minuter spelade så kändes det redan lite irriterat på planen. Efter 13 minuters spel lyfte Sebastian Larsson i bortalagets tredje hörna mot den bortre, vänstra delen av straffområdet där Bilal Hussein avslutade på volley, men skottet gick rakt i famnen på hemmamålvakten. Två minuter senare lyfte Bilal Hussein från mittcirkeln iväg en magisk boll mot högerkanten där den gick förbi huvudet på Jonathan Levi och fram till Saku Ylätupa som bröt in i straffområdet. Jonathan Levi hann ikapp och tryckte finländaren i ryggen, från en position utanför straffområdet in i detsamma, och det enda som saknades var en domarsignal för en straffspark. Men både huvuddomaren och den assisterande domaren missade den solklara straffsparken och det var fortsatt mållöst.

I den 17:e matchminuten tog sig Saku Ylätupa återigen in i straffområdet från högerkanten och klackade bollen till Nicolás Stefanelli vars markavslut från högersidan gick i den bortre, vänstra stolpen. En riktigt bra start av AIK som strax därefter kom fram längs vänsterkanten genom Erick Otieno vars inlägg inte nådde Henok Goitom framför mål och Nicolás Stefanelli kunde endast nå bollen med tån och det blev inspark. Hemmalaget började växa in i matchen efter en knapp halvtimmes spel, men frågan är hur långt vi får gå tillbaka för att hitta en lika händelsefattig matchinledning för IFK Norrköping. Matchens första gula kort kom efter 36 minuters spel då Ísak Bergmann Jóhannesson sparkade ner Nabil Bahoui på mittplanen. Två minuter senare kom IFK Norrköpings första målchans då Samuel Adegbenro avancerade centralt med bollen och ca 20 meter från målet drog han på ett hårt skott med vänsterfoten som Budimir Janošević fick sträcka ut på. Två minuter senare blev det rörigt i AIK:s straffområde och för första gången i halvleken kändes AIK något pressade.

Med dryga minuten kvar av ordinarie tid satte sig Nabil Bahoui ner på planen och inväntade vård. Det var så illa så att han tvingades lämna planen under ett tag vilket fick speakern att annonsera ett AIK-byte, men något byte mot Stefan Silva gjordes aldrig innan pausvilan och speakern fick rätta sig. Efter nästan 47 och en halv minut blåste domaren av halvleken där AIK kunde och borde varit i ledning.

Efter behandling under pausvilan var Nabil Bahoui redo för den andra halvleken som sattes igång av Nicolás Stefanelli. Den första målchansen kom i den 51:a matchminuten då Sebastian Larsson lyfte in en frispark från vänsterkanten som nådde huvudet på Nabil Bahoui och bollen satt i ribban vid det högra krysset. AIK behöll bollen och i andraläget dök bollen ner framför fötterna på Nicolás Stefanelli som vräkte avslutet över ribban. Henok Goitom stod i vänteläge bakom argentinaren och hade kanske haft ett bättre skottläge, men det var en snabb situation där ett kvickt beslut krävdes för att överhuvudtaget få till ett skott. AIK tog i samband med de dubbla målchanserna över spelet igen och jagade ett välförtjänt ledningsmål.

Men det finns ingen rättvisa i fotboll och då matchklockan tickade förbi 61 spelade minuter slog Ísak Bergmann Jóhannesson ut bollen till inhopparen Ari Freyr Skúlason som direkt slog ett inlägg som nådde Samuel Adegbenro framför Sotirios Papagiannopoulos. Språngskallen kom från nära håll och det hjälpte inte att Budimir Janošević var på bollen. Det var 1–0 till hemmalaget efter nigerianens fjärde allsvenska mål för säsongen. I den 69:e och 70:e matchminuten genomförde AIK ett trippelbyte då debuterande Jetmir Haliti, Stefan Silva och Bojan Radulovic ersatte Ebenezer Ofori, Nabil Bahoui och Henok Goitom. Två minuter senare slog Stefan Silva från offensiv planhalva en fin genomskärare som sånär nådde en fri Nicolás Stefanelli till höger i straffområdet, men argentinaren missbedömde bollen och chansen rann ut i sanden. Jetmir Haliti klev in som högerback samtidigt som Bilal Hussein ersatte Ofori på mittfältet.

Debutanten spelade i den 77:e matchminuten in bollen till Bilal Hussein centralt i straffområdet. Två avslut följde och båda täcktes, men det andra avslutet gick i en båge mot mål där Oscar Jansson fick sträcka ut för att tippa bollen till en högerhörna som Bilal Hussein avslutade då han skruvade bollen utanför den högra stolpen.

Som vanligt då mål jagas så tickar matchklockan fort och i den 82:a matchminuten ersattes Saku Ylätupa av forwarden Erik Ring för ytterligare offensiv kraft på planen. AIK hade ett stort bollinnehav, men svårt att skapa lägen mot ett kompakt försvar. I den 86:e matchminuten gick rullgardinen ner för AIK efter att Sead Haksabanovic gavs för mycket tid på vänsterkanten och han prickade huvudet på 1–0-skytten Samuel Adegbenro vars nick gick i insidan av den vänstra stolpen och in i mål. 2–0 och game over trots att det återstod åtta minuter, inklusive stopptid. Bilal Hussein hade ett fint skott på stopptid, men målvakten höll bollen på rätt sida mållinjen och AIK kammade noll på Platinumcars Arena.