Förlust mot IFK Göteborg

2019.04.29, kl 20:56
Den allsvenska bortamatchen mot IFK Göteborg inför 15 311 åskådare på Ullevi slutade med förlust för AIK (0-3).

Den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK spelades på Ullevi då Blåvitts ordinarie hemmaplan Gamla Ullevi inte hade något spelbart gräs. Det var det 100:e tävlingsmötet på bortaplan mot Blåvitt för AIK som jagade sin 20:e seger. Det var ett strålande vårväder med en gassande sol då domaren Kristoffer Karlsson blåste igång matchen på arenan som under den första halvan av 1980-talet var Sveriges stora konsertarena med artister som Rolling Stones, David Bowie och Bruce Springsteen inför fullsatta läktare. Matchinledningen var mycket jämn och det kändes som om inget lag förmådde att koppla ett grepp om tillställningen. I den nionde minuten kom hemmalaget fram för första gången då lagkapten Sebastian Ohlsson spelade fram Benjamin Nygren som tog sig ner till kortlinjen på högerkanten och slog in bollen mot Patrik Karlsson Lagemyr, men AIK-försvaret rensade bort bollen.

Efter drygt 20 spelade minuter var det fortfarande en ganska händelsefattig match där dock IFK Göteborg mer och mer hade tagit ett litet kommande om händelseutvecklingen. I den 23:e minuten slog Giorgi Kharaishvili en långboll från egen planhalva mot Alhassan Yusuf på vänsterkanten. Oscar Linnér bestämde sig för att springa ut, men missade utrusningen och Alhassan Yusuf slog in bollen mot Robin Söder i straffområdet och alla väntade på ett ledningmål, men Per Karlsson svarade för en makalös räddning strax framför mållinjen och den rutinerade AIK-backen stoppade också nästa avslut från Robin Söder.

I den 27:e minuten ställde sig Giorgi Kharaishvili upp för att slå en frispark i hyfsat läge från 29 meter på vänsterkanten och avslutet seglade över AIK-muren och i utsidan av den vänstra stolpen. När klockan precis passerat 45 spelade minuter sköt Giorgi Kharaishvili en frispark från ca 29 meter och markskottet gick igenom AIK-muren och innanför den högra stolpen. Målet kom som något av en chock för bortalaget, men kändes inte helt ologiskt mot ett AIK som inte noterades för ett enda avslut under den första halvleken. AIK gjorde några taktiska drag inför den andra halvleken för att få igång offensiven och det var nära utdelning i den 47:e minuten då Tarik Elyounoussi slog en frispark nära den vänstra hörnflaggan. Serven täcktes muren, men studsade in i straffområdet där Heradi Rashidi bjöd på en bicicleta och bollen såg ut att segla in, men målvakten Ioannis Anestis svarade för en räddning och höll hemmalaget kvar i ledningen.

Två minuter senare boxade Oscar Linnér iväg ett inlägg och bollen hamnade på pannan hos Giorgi Kharaishvili vars nick från ca 17 meter var på väg mot mål, men återigen var Per Karlsson på plats och avstyrde ett baklängesmål. AIK inledde den andra halvleken mer offensivt, men utan att skapa några målchanser. I den 63:e minuten kom bortalaget i ett fartfyllt anfall som avslutades med att Daniel Sundgren fick bollen på högerkanten och slog in ett inspel mot Jack Lahne vars klackförsök täcktes av en försvarare. Två minuter senare blev AIK:s uppförsbacke brantare då centralt placerade Giorgi Kharaishvili spelade ut bollen till Patrik Karlsson Lagemyr till vänster i straffområdet och han klev inåt i planen och sköt ett högerskott som Oscar Linnér räddade, men bollen for upp i luften och skruvades in i AIK-målet.

AIK lyckades inte kraftsamla och tiden rann iväg. Istället för en reducering skulle IFK Göteborg öka på ledningen i den 81:a minuten då man startade ett anfall från egen målvakt och tog sig framåt. Patrik Karlsson Lagemyr slog en öppnande passning för inhopparen Sargon Abraham som fick fritt fram och lyfte bollen förbi utrusande Oscar Linnér och 3-0 var ett faktum. I den 92:a minuten kom kanske AIK:s näst bästa målchans under matchen då inhopparen Anton Salétros sköt en bra frispark som dock inte vållade Ioannis Anestis några större problem. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen och AIK:s största allsvenska förlust sedan den 17 april 2016 (IFK Norrköping FK – AIK 4-1) var ett faktum.