Förutsättningarna inför returen

2019.08.14, kl 17:00
Efter vinst med 2–1 i förra veckans möte i Tiraspol mellan AIK och FC Sheriff finns det flera olika scenarion som kan inträffa på Friends Arena på torsdagskvällen och vi går här igenom lite kort vad de olika resultaten innebär för de båda lagen.

Vinst för AIK
Vinner AIK på Friends Arena så är man vidare till play off i Uefa Europa League och man ställs då mot Celtic FC där den första matchen spelas på bortaplan i Glasgow.

Oavgjort
Samtliga oavgjorda resultat på Friends Arena tar AIK vidare till play off i Uefa Europa League och man ställs då mot Celtic FC där den första matchen spelas på bortaplan i Glasgow.

Vinst för FC Sheriff
FC Sheriff måste vinna returen för att kunna avancera till play off i Uefa Europa League.

Men vinner FC Sheriff på Friends Arena så beror det på med vilka siffror om man går vidare eller inte. Vinner FC Sheriff med 1–0 så är AIK vidare på fler gjorda bortamål, men det är också den enda uddamålssegern som tar AIK vidare. Blir det 2–1 till FC Sheriff så går matchen till förlängning 2×15 minuter och är det fortfarande samma resultat efter förlängningen så blir det straffsparkar.

2–1 till FC Sheriff efter ordinarie tid är det enda resultatet som ger förlängning.

Vinner FC Sheriff med 3–2, 4–3, 5–4, etc så går man vidare på fler gjorda bortamål.

Vinner FC Sheriff med minst två måls marginal så är man vidare till play off.

1–2
Endast resultatet 2–1 till FC Sheriff efter ordinarie tid innebär förlängning. 2–1 till bortalaget även efter 2×15 minuters förlängning innebär ett straffavgörande där lotten avgör vilket lag som inleder och vilket mål som används för straffavgörandet. Blir det mål i förlängningen är matchen garanterat slut efter 120 spelade minuter plus stopptid. D v s, 2–1 till FC Sheriff är det enda resultatet som ger ett straffavgörande.

Observera att bortamål räknas ”dubbelt” även i en eventuell förlängning. Skulle matchen gå till förlängning och FC Sheriff gör ett mål i förlängningen så krävs det två gjorda mål för att AIK ska gå vidare. Två gjorda mål för FC Sheriff i förlängningen kräver tre gjorda mål för AIK, etc.

Ett fjärde spelarbyte
Går matchen till förlängning tillåts lagen göra ett fjärde spelarbyte. Har ett lag endast gjort ett eller två spelarbyten under ordinarie tid så tillåts man göra ytterligare tre eller två i förlängningen, d v s sammanlagt fyra spelarbyten tillåts om matchen går till förlängning.

Nästa omgång
Går AIK vidare till play off i Europa League-kvalet så inleder man på bortaplan mot Celtic FC den 22 augusti och spelar hemma på Friends Arena den 29 augusti.

Biljetter till torsdagens match
Biljetter till returmötet AIK – FC Sheriff som spelas på Friends Arena torsdagen den 15 augusti 2019, kl 19:00 köps enklast via länken under denna text.