Hemmapremiär för P17

2019.04.17, kl 06:00
Lördagen den 20 april 2019 spelar AIK:s P17-lag sin första hemmamatch i årets seriespel. Vi har fått intervjua och ställa några frågor till Alfred Johansson som är huvudtränare för laget.

Hur ser truppen ut i år?
– Truppen är som vanligt stark i AIK U17, vi har en skön mix av olika spelartyper och stor potential. Det är en mix av spelare födda 2002 och 2003, som för första gången ska prestera tillsammans och även om vi vet att det tar lite tid att bli en stark grupp så ser det redan bra ut på träningarna jämfört med uppstarten.

Hur ser tränarstaben ut?
– AIK har inför i år verkligen visat att man menar allvar med sin satsning på Ungdomsakademin. Ett bevis på den satsning som görs är ledarstaben runt U17. Jag och Nils Heingård tränar laget på heltid, utan att behöva fokusera på andra uppdrag vid sidan om. Det ger oss möjligheten att spendera många timmar varje vecka på att analysera våra matcher och träningar på video och som en konsekvens av analysen förbereda träningar med övningar och relevant feedback till spelarna. I samma anda jobbar Filippo Biliotti med våra målvakter. Filippo, med förflutet som målvakt i AS Romas primaveralag och många år som tränare i AIK Ungdomsakademi, spenderar många timmar tillsammans med målvakterna där dom går igenom insatserna på video.
Nils Lindgren är ansvarig fystränare, och har i januari genomfört styrketester på samtliga spelare i truppen. Testresultaten har resulterat i individanpassade styrketräningsprogram som spelarna genomför varje vecka. Ett tyngre pass, samt ett explosivare pass. Nils är även ett bollplank för oss tränare, så vi kan optimera vår fotbollsträning utifrån alla fysiska delkapaciteter.

– Victor Lyberg, ansvarar för den medicinska sektionen i AIK Ungdomsakademi som även innefattar två Naprapatstudenter i form av Elias Morin och David Björkman. Victor har under sin tid i AIK blivit känd för sitt enorma engagemang och förmåga att ge alla spelarna en fullständig uppmärksamhet vid alla typer av känningar eller skador. Victor med team och Nils Lindgren är ovärdeliga resurser för att hålla spelarna skadefria, men även när det kommer till att skapa en trivsam miljö på Råsunda IP som spelarna känner sig trygga i. Sist, men inte minst, har vi vår starke man, Tommy Kvilten. Tommy är lagledare och ser till att alla spelare får möjligheten att fokusera maximalt på sina studier och sin fotboll. Nytvättade träningskläder och handdukar inför varje träning, mellanmål före och efter träning, transport till bortamatcher, matbeställningar till bortamatcher och pumpa fotbollar är bara några av Tommys dagliga bestyr!

Vad är lagets målsättning för året?
– Målsättningen för alla våra lag är att utveckla laget och spelarna så mycket som möjligt, då vi hoppas att alla ska ta sig vidare till nästa steg som är P19 eller varför inte direkt in i vårt A-lag som den då 16-årige Alexander Isak gjorde 2016. För att förbereda spelarna för elitnivå har vi även resultatmål som ska fungera som en kompass för vad vi vill uppnå som lag. Dessa grabbar är så passa gamla nu att alla saker dem lärt sig genom åren ska kombineras för att försöka vinna varje match vi ställer upp i, oavsett vilket motstånd som står på andra sidan. Detta utan att någonsin glömma bort vilka vi är. I AIK har vi en filosofi som är djupt rotad i klubben sedan många år tillbaka,” Smokinglir med skruvdobb”. Ett av våra viktigaste uppdrag som ledare i U17 är att skapa förutsättningar för att spelarna ska utveckla sina kreativa förmågor samtidigt som alla alltid ska kunna jobba extremt hårt. Vi ser inget motsatsförhållande mellan smokinglir och skruvdobb i AIK, och därför förhåller vi oss till det när vi spelar våra matcher.

Hur har uppladdningen sett ut?
– Uppladdningen har varit upp och ned som det så ofta är i början av året. Vi har haft någon sjukdom och skada mer än vad vi skulle velat, men läget är bättre nu och vi får vara nöjda med utvecklingen vi haft sedan uppstarten. Alla i ledarstaben och spelartruppen är sugna på hemmapremiären!

P17 spelar sin hemmapremiär lördagen den 20 april, kl 15:00 på Skytteholms IP i Solna.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019