Heroisk seger med tio spelare

2018.11.02, kl 02:12
AIK svarade för en heroisk insats mot Östersunds FK inför 6 531 åskådare på Jämtkraft Arena i den 28:e omgången av Allsvenskan. Efter tre spelade minuter fick Enoch Kofi Adu syna det röda kortet och AIK fick slutföra matchen med endast tio spelare. Men mål av Panajotis Dimitriadis och Tarik Elyounoussi gav bortalaget en tvåmålsledning i paus. I den andra halvleken reducerade hemmalaget efter ett självmål, men AIK höll undan för tre mycket viktiga poäng i toppstriden.

Östersund bjöd på vinterkyla då AIK med tre omgångar kvar av Allsvenskan ställdes mot Östersunds FK på Jämtkraft Arena. AIK-sektionen bakom det ena målet var slutsåld sedan veckor tillbaka och det var många svartgula supportrar även i hörnet på huvudläktaren. Redan i den tredje minuten inträffade en situation på mittplan som skulle prägla matchen. Enoch Kofi Adu satte upp sulan mot låret på Rewan Amin och hemmaspelaren vred sig i plågor medan domaren Martin Strömbergsson tänkte till några extra sekunder innan han visade upp det röda kortet för AIK-mittfältaren som precis var tillbaka efter en avstängning mot Malmö FF.

AIK valde att formatera sig in en 5-3-1-formation med lagkapten Henok Goitom längst fram i planen. Hemmalaget fick ett stort bollinnehav och arbetade fram två vänsterhörnor i den sjunde minuten som båda rensades bort av AIK-försvaret. I den 14:e minuten drev Jamie Hopcutt fram centralt och avslutade ett skott som gick i magen på Per Karlsson. AIK spelade stabilt defensivt och bjöd inte på en extra centimeter.

I den 29:e minuten kom chansen för AIK då Kristoffer Olsson fick bollen på mittplan och såg en öppning. Han sprang förbi Noah Sonko Sundberg som drog honom lite i tröjan innan han avslutade med ett skott som täcktes till en vänsterhörna. Hörnan slogs av Kristoffer Olsson och nådde huvudet på Panajotis Dimitriadis framför mål och hans nick gick i en båge mot den högra gaveln och in i mål. Stort jubel bland AIK-spelarna på plan och bland supportrarna på läktaren. Tre minuter efter ledningsmålet kom AIK igen i en farlig spelvändning. Kristoffer Olsson tog sig fram längs högerkanten och slog ett inlägg som försvaret inte riktigt fick bort och Henok Goitom drog till på volley och tvingade målvakten Andreas Andersson till en bra räddning, men Tarik Elyounoussi var först på returen och satte in bollen i nättaket. 2-0 till ett AIK med endast tio spelare på planen!

I den 41:a minuten lyfte Jamie Hopcutt in en boll mot Dino Islamovic och nicken blev farlig, men gick en dryg meter utanför den vänstra stolpen. I den 45:e minuten var AIK nära att öka på ledningen efter att Kristoffer Olsson från högerkanten slagit in en frispark i straffområdet som nickades bort, men inte bättre än att Panajotis Dimitriadis kunde dra till ett hårt skott som Andreas Andersson räddade. På stopptid i den första halvleken slog Kristoffer Olsson in en frispark från den högra hörnflaggan som nådde Heradi Rashidi vid den främre delen av straffområdet och hans luriga avslut mot den närmaste stolpen höll på att överraska hemmamålvakten, men han räddade ganska komfortabelt.

Den andra halvleken inleddes med ett stort bollinnehav för hemmalaget och AIK var inställda på att försvara ledningen. AIK hade svårt att hålla i bollen på offensiv planhalva och kunde därmed inte vila med bollen under kontroll utan fick inrikta sig på försvarsarbete av ädlaste art. I den 70:e minuten kom AIK:s första avslut under den andra halvleken då Rasmus Lindkvist efter en högerhörna fick bollen utanför straffområdet och han försökte placera in bollen i det högra krysset, men bollen slog i ribban och gick till inspark.

AIK övergick i halvleken till en form av 5-1-3-formation där Panos Dimitriadis låg framför backlinjen. I den 78:e minuten tändes hoppet för Östersunds FK efter att Hosam Aiesh lyft bollen över AIK:s backlinje och Per Karlsson satte huvudet till bollen och den seglade in över Oscar Linnér och reduceringen var ett faktum. I den 81:a minuten lyfte Rewan Amin in en frispark från högerkanten och Rasmus Lindkvist skulle rensa, men fick endast halvträff och bollen gick i en farlig båge över den egna ribban och till en resultatlös hörna. Hemmalaget fick energi av målet och kom nu fram i farligare lägen än tidigare.

I den 83:e minuten drog inhopparen Ronald Mukiibi på ett tungt skott från distans som tvingade Oscar Linnér till en bra räddning då han parerade bollen som såg ut att vobbla i luften. Tre minuter senare fick Ronald Mukiibi ett jätteläge från högersidan av AIK:s straffområde, men närskottet räddades av Oscar Linnér och medspelare rensade bollen till en ny resultatlös hörna. I den 88:e minuten tog sig Hosam Aiesh fram längs vänstersidan och spelade in bollen till Curtis Edwards som avslutade direkt, men bollen gick flera meter utanför den vänstra stolpen. Domaren Martin Strömbergsson lade till fyra stopptidsminuter och då signalen för full tid ljöd så sträckte jublande AIK-spelarna armarna i luften efter att på ett bragdartat sätt ha tagit tre poäng efter en mycket tidig utvisning.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll