Klargörande från styrelseordförande Per Bystedt

2018.03.10, kl 18:08
Hej igen

Här kommer några tankar och slutsatser efter de senaste dagarnas diskussioner och läsande av mail och sociala media.

 

Först och främst vill jag tacka alla er som hört av sig med anledning av mitt öppna brev. Det uppskattas mycket!

 

Som de flesta av er säkert vet har det förekommit uppgifter i media att det kommer läggas förslag på en alternativ styrelse i AIK FF på årsmötet på måndag att ställas mot valberedningens förslag. Kontentan av det alternativa förslaget jämfört med valberedningens förslag är att jag, Faje Gani och Christian Snäcke inte ska bli omvalda och istället ersättas med fem andra personer.

 

Jag vill understryka att jag i grunden tycker det är bra att det finns personer som vill engagera sig och att det finns konkurrens om platserna i ”laget”. Självklart! Det jag vänder mig emot är sättet det här har gjorts på, som jag tror är negativt för AIK. Förklarar det lite närmare längre ned.

 

En sak som däremot varit bra med den senaste veckans ”debatt” är att man tvingats tänka efter. Vad står jag för? Vad vill jag? Vilket AIK vill jag ha?

 

Jag har kommit fram till bland annat följande:

  • Jag är inte intresserad av att delta i någon maktstrid i AIK.
  • Jag tillhör ingen, och har aldrig tillhört någon, falang och tänker heller aldrig jobba för någon enskild grupp i AIK (varken gruppen bakom den alternativa styrelsen eller ASK, Firman Boys, Sol Invictus eller någon annan gruppering).
  • Om jag skulle få förtroendet att jobba vidare i AIK Fotboll så är det för alla medlemmar (även de jag inte delar uppfattning med) – med uppgift att försöka ena istället för att splittra.
  • Vi är/har de medlemmar och supportrar vi är/har – på gott och ont. Det ändras inte för att vi fattar ett beslut på ett årsmöte eller i styrelserummet. Vi måste lära oss leva tillsammans även om vi inte gillar varandra. Det vi behöver är en tydlig uppförandekod (AIK Stilen) som är kopplad till medlemskapet. Som gäller hela AIK – inte bara fotbollen. Det har jag föreslagit tidigare och även beskrivit i mitt öppna brev.

 

Givet de senaste veckornas händelseutveckling är valberedningens förslag, som det ligger, inte aktuellt för mig. Det skulle bara leda till fortsatt bombardemang av misstänksamhet, anklagelser, personliga påhopp och fortsatta konspirationsteorier. En sådan miljö har jag prövat nu nästan ett år. Det gör en bara dålig – man gör inget bra jobb och man blir arg och frustrerad. Noll arbetsglädje. Bara vilja. Det är jag inte intresserad av ett år till.

 

Detta sammantaget gör att jag endast kandiderar till ett eventuellt kompromissförslag. En bred koalition där gruppen bakom det alternativa styrelseförslaget bjuds in att komplettera valberedningens förslag med kandidater. Vi som sitter i styrelsen idag har inget att dölja och behöver förstärkning. På det sättet får vi en starkare styrelse som inte är tillsatt av en falang – och gruppen bakom det alternativa styrelseförslaget får möjlighet att lära känna oss i praktiskt arbete och kan på plats och med full insyn bedöma om de negativa ryktena om oss stämmer.

 

Vad är det då jag vänder mig emot avseende metod och arbetssätt bakom det alternativa styrelseförslaget?

 

Jag tycker sättet man jobbat på är långt ifrån AIK Stilen. Om det förslaget skulle gå igenom på måndag så sänder det ett antal tydliga signaler till medlemmarna, anställda, barn och ungdomar i FF:s verksamhet, samarbetspartners med flera.

  • Att det är OK att prata om varandra och inte med varandra
  • Att det är OK att baktala och förtala anställda och förtroendevalda för att bygga en opinion
  • Att det är OK att inte delta i verksamheten, inte gå på informationsmöten eller höra av sig till de som jobbar, men ändå driva viktiga frågor och hävda att man vet ”allt”
  • Att det är OK att ha en mängd åsikter och aktivt driva igenom dem, men inte själv ta ansvar eller vara beredd att göra jobbet

 

För mig är detta en populistisk väg som leder helt fel för vår kära klubb.

 

Det är det vi röstar om på måndag. Personfrågorna är sekundära.

 

***

 

Så avslutningsvis några kommentarer till det som skrivits på olika forum och i sociala medier de senaste dagarna.

 

Det mesta har jag redan kommenterat i mitt jättelånga öppna brev som publicerades i onsdags. Här är i alla fall några axplock.

 

Syftet med mitt brev var att ge en inblick i hur jobbet upplevs från insidan – detta för att det förekommer så många uppfattningar om mig och ordförandejobbet. Det jag skriver är överförbart på många andras arbete i AIK – både nu och tidigare. Jag tror inte för en sekund att min upplevelse är unik.

Någon skriver också att de uppfattat mitt brev som ett avskedsbrev. Det är i så fall ett missförstånd. Tvärtom. Jag har en väldigt klar uppfattning vad jag tycker är rätt och fel och bäst för AIK. Det kommer jag fortsätta kämpa för alldeles oavsett vad årsmötet bestämmer på måndag.

Har också noterat att VD:n för en konkurrerande allsvensk klubb offentligt tagit ställning i frågor som ska tas upp på AIK Fotbollförenings årsmöte. Det måste vara unikt i svensk elitfotboll.

På några ställen har jag läst att jag och vi skulle ha duckat för media. Det stämmer inte. Faktum är att det har varit väldigt lite frågor från media.

Jag och vi får också en del kritik för att ha varit osynliga och inte kommunicerat. Jag har personligen bland annat deltagit i möten öppna för alla medlemmar vid åtta tillfällen under min mandatperiod. Det är möjligt att vi ska göra fler och andra saker. Förslag och råd mottages tacksamt.

 

Vi ses på måndag!

 

Svart-gula hälsningar,

Per Bystedt

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2018