Kommentar från styrelsen i AIK Fotbollsförening

2018.03.16, kl 12:15
På föreningens årsmöte i måndags valdes vi in som ny styrelse för AIK FF. Sju nya ledamöter, varav en ordförande. Sedan tidigare ingår två ledamöter som valdes in vid förra årsmötet på ett tvåårigt mandat.

Två dagar senare höll AIK Fotboll AB, där AIK FF innehar röstmajoriteten, sin årsstämma. När vi presenterades som styrelseförslag för AIK:s medlemmar var det också med en önskan och intention om att styrelsen i FF skulle speglas i AIK Fotboll AB, så som har varit ordningen under de senaste två åren. Det var en rekommendation som ingick i det för medlemmarna föreslagna styrelsealternativet.

Efter att ha valts på årsmötet har vårt fokus varit att förbereda oss så väl som möjligt inför årsstämman. Fyra av AIK FF:s nio föreslagna ledamöter kunde inte närvara på årsstämman på grund av sedan länge inplanerade resor, samt andra yrkesrelaterade engagemang. Dessa hade i förväg redovisat sitt aktieinnehav samt sina övriga uppdrag i samband med att de blev invalda i FF:s styrelse, information som fanns tillgänglig för årsstämman om frågan skulle ha blivit aktuell.

För att som delägare, i vårt fall till och med majoritetsägare, vara väl förberedd inför en årsstämma krävs att man är inläst på bolagskoden samt ägardirektivet. Bolagskoden är en kod och rekommendation, ingen lag, medan ägardirektivet är juridiskt bindande.

Vi gick in i årsstämman medvetna om ägardirektiv och bolagskod, även om det finns nyanser i all juridik som lämnar visst tolkningsutrymme. Tidigare har det hänt att ägardirektivet frångåtts. Minoritetsägarna godtog i fjol FF:s förslag. Det gjorde de dock inte detta år.

Deadline för att skicka in sin årsredovisning för att få godkänd elitlicens är idag, fredag, alltså två dagar efter bolagsstämman. Elitlicensen är själva förutsättningen för att AIK Fotbolls elitlag ska kunna medverka i Allsvenskan och Svenska Cupen. Den hängde på en skör tråd om en överenskommelse inte hade kunnat träffas under årsstämman, då en på stämman godkänd årsredovisning är ett krav.

Då återstod för oss två alternativ: att ajournera mötet och riskera elitlicensen. Alternativt förhandla för AIK Fotbolls bästa. Vi valde det senare. Det var, givet omständigheterna med relationen till ett antal större minoritetsägare, ett självklart val för oss.

Styrelsen har under torsdagen och fredagen diskuterat de olika alternativ vi har utifrån detta läge. Vi är även överens med AIK Fotboll AB om att det bästa för AIK Fotboll är att i lugn och ro utreda alternativen. Sedan kommer AIK FF:s styrelse att gå vidare, på det sätt som vi anser är bäst för AIK Fotboll.

Vi tror att våra förutsättningar att skapa en långsiktigt stark och fungerande struktur är bättre när vi inte längre har ett omedelbart hot som äventyrar elitverksamheten framför oss. Att dessa tre kritiska händelser – årsmöte, årsstämma och inlämnande av elitlicens – är placerade med två dagars mellanrum under samma vecka är inte optimalt, och något vi kommer att agera för att ändra på till nästa år. Men närmast tittar vi på hur vi ska nå en hållbar lösning utifrån rådande förutsättningar och ämnar återkomma i frågan, parallellt med att vi inleder ett antal processer i AIK FF och genom vår nuvarande representation i AIK Fotboll AB.

Vi vill också uppmana till en saklig debatt i denna fråga, fri från personpåhopp.

 


Styrelsen i AIK Fotbollsförening

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll