Lisa Moazzeni lämnar damlaget

2018.08.06, kl 16:15
AIK Fotboll är överens med mittbacken Lisa Moazzeni om att bryta det nuvarande kontraktet mellan parterna då en knäskada sätter stopp för fortsatt spel.
Lisa Moazzeni

Efter en korsbandsskada i oktober 2016 var Lisa Moazzeni borta 13 månader från matchspel och det är den skadan som under våren/sommaren 2018 gjort sig påmind med smärta efter matchspel och träningar vilket gör att båda parter är överens om att avsluta det nuvarande kontraktet i förtid.

– I rekryteringen av Lisa så visste vi om hennes skadehistorik. Vi hade givetvis förhoppningar om att hon hade kunnat vara mer smärtfri än vad som nu varit fallet och med det kunnat bidra mer till AIK Dam med hennes egenskaper och erfarenheter. Nu är det inte så och då är det bäst att Lisa får bli smärtfri och därmed inte förvärra sin skada, säger damlagets sportchef samt chefstränare Christer Lundin.

– Som många vet har jag haft ont i mitt knä under en längre tid och det blir tyvärr inte bättre. Jag har därför tagit beslutet att bryta mitt kontrakt. Beslutet känns givetvis jobbigt och jag hade hoppats på att köra säsongen ut, men det känns samtidigt bra att få ta beslutet själv. Jag gör saker 110% och när det inte går måste jag tyvärr ta det här beslutet, säger Lisa Moazzeni.

26-åriga Lisa Moazzeni (tidigare Petersson), född den 5 februari 1992 på Länssjukhuset i Kalmar, inledde som femåring sitt fotbollsspelande i moderklubben Lindsdals IF i Småland och hon flyttades som 13-åring upp i A-laget. Hon lämnade Lindsdals IF under vintern 2009 och skrev på för IFK Kalmar som då spelade i Söderettan och debuten skedde i seriepremiären hemma mot Dalsjöfors GoIF (2–2) på Gröndals IP den 17 april 2010 då hon spelade hela matchen. Under den första säsongen spelade hon 20 matcher i Söderettan, varav 19 från start, då IFK Kalmar slutade på tredje plats, två poäng efter seriesegraren Dalsjöfors GoIF och en poäng efter Östers IF på kvalplats. Det blev sammanlagt 33 tävlingsmatcher, varav 31 från start, med IFK Kalmar och ett mål innan hon i augusti 2011 lämnade klubben för Kristianstads DFF som spelade i Damallsvenskan.

Debuten i landets högsta serie skedde i serieepilogen den 15 oktober 2011 då Kristianstads DFF mötte Dalsjöfors GoIF (5–1) hemma på Vilans IP. Lisa ersatte då Erla Arnardóttir i den 83:e minuten. Efter säsongen 2012 lämnade hon Kristianstads DFF efter att ha spelat fyra tävlingsmatcher för dem, varav en från start. Den 1 december 2012 meddelade AIK Fotboll att man skrivit ett kontrakt med Lisa Moazzeni. Tävlingsdebuten för AIK skedde i premiären av Elitettan hemma mot QBIK (3–2) inför 150 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 13 april 2013. Lisa spelade mittback hela matchen.

Under debutsäsongen i AIK spelade Lisa Moazzeni samtliga AIK:s 28 tävlingsmatcher i Elitettan och Svenska cupen från start. Den första målgivande passningen noterade hon hemma mot IF Limhamn Bunkeflo (3–0) inför 112 åskådare på Skytteholms IP den 20 juni 2013 då hon spelade fram Jessy Sharro till 1–0-målet i den femte minuten. Det första målet noterade hon borta mot IF Limhamn Bunkeflo (4–1) inför 207 åskådare på Brovallen i Bunkeflostrand den 3 augusti 2013 då hon i den elfte minuten nickade in Sarah Fredrikssons hörna från vänster och gav AIK ledningen i matchen. AIK slutade 2013 tvåa i Elitettan och tog steget upp i Damallsvenskan.

AIK hade en tung säsong i Damallsvenskan 2014 och slutade på näst sista plats i tabellen, men tack vare att Tyresö FF den 5 juni 2014 meddelade att man lämnade serien så undvek Gnaget nedflyttning. Det blev elva matcher, varav åtta från start, i serien för Lisa Moazzeni då AIK inför comebacksäsongen hade värvat de rutinerade landslagsspelarna Maija Saari och Malin Levenstad som konkurrerade på mittbackspositionen. Hon spelade även en match med AIK:s F19-lag i Svenska Spel F19 Norra under hösten 2014.

Under försäsongen 2015 kom beskedet om att det inte blev någon förlängning i AIK och Lisa flyttade till Djurgårdens IF FF i Elitettan. Debuten för blåränderna skedde borta mot Lidköpings FK (6–0) inför 817 åskådare på IP Framnäs den 11 april 2015 och det blev 23 matcher, varav 22 från start, då Djurgården kom tvåa efter Kvarnsvedens IK i Elitettan och gick upp i Damallsvenskan. Djurgården och Lisa Moazzeni kom efter säsongen överens om ett tvåårskontrakt. Under det första året i Damallsvenskan blev det sju matcher för henne, varav fem från start, innan olyckan var framme under ett landskampsuppehåll.

Under fotbollsträningen med Djurgården den 17 oktober 2016 gick det främre korsbandet i vänster knä av och efter operation väntade en längre rehabilitering. Comebacken efter hennes första allvarliga skada under karriären skedde i den sista matchen i Damallsvenskan den 12 november 2017 då Djurgårdens IF FF mötte Piteå IF (1–5) hemma på Stadion i Stockholm. Lisa inledde då på bänken och ersatte Julia Walentowicz inför den andra halvleken. I december 2017 kom AIK Fotboll och Lisa Moazzeni överens om ett kontrakt för 2018. Under den första halvan av Elitettan 2018 spelade hon elva matcher, varav åtta från start.

Totalt blev det 52 tävlingsmatcher och ett mål för Lisa Moazzeni i AIK-tröjan. Debuten i det svenska F15-landslaget skedde den 4 oktober 2007 då Sverige mötte Norge (0–2) i en träningslandskamp på Strømmen stadion i Norge och Lisa spelade hela matchen. Totalt blev det två U19-landskamper och 16 U17-landskamper för henne, varav sju EM-kvalmatcher, i den blågula tröjan.

AIK Fotboll vill tacka Lisa för hennes tid i klubben och önskar henne lycka till i framtiden.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2018