Mållös premiär på Friends Arena

2019.03.31, kl 18:53
29 157 åskådare på Friends Arena fick se en mållös premiär mellan AIK och Östersunds FK. AIK förde spelet under merparten av de 90 minuterna, men matchens farligaste målchans var bortalagets då den tidigare AIK-spelaren Noah Sonko Sundberg nickade i stolpen i den 14:e minuten.

På söndagseftermiddagen var det äntligen dags för premiär av 2019 års allsvenska. Regerande mästarna AIK tog emot gästande Östersunds FK, i vad som kom att utvecklas till en ganska typisk premiär; ganska tillknäppt, relativt få målchanser och ett mållöst slutresultat.

Två lag som inför säsongen väntas återfinnas på, i vart fall, övre halvan av tabellen var det som ställdes mot varandra i premiären, där givetvis ändå hemmalaget var klara favoriter, inte minst genom det faktum att man har en mästartitel att försvara. Man var också totalt sett det lag som skapade mest och tydligast ville åt ett segermål idag. Första chansen kom tidigt i matchen efter en frispark utifrån som lyfts in mot straffområdet. Till slut var det nyförvärvet Saku Ylätupa som fick iväg ett avslut från trängt läge i straffområdet, men lyckades inte hålla ner avslutet, som gick en bit över ribban.

Åtta minuter senare var det AIK som skapade målchans på nytt, och även denna gång efter en frispark. Första avslutet från Rasmus Lindkvist blockerades, och på returen försökte nygamle Chinedu Obasi med en cykelspark, dock utan att riktigt få någon bra bollträff. Ett par minuter senare var det istället ytterst nära ledningsmål för gästande ÖFK, och även deras målchans kom efter en frispark in mot straffområdet. Noah Sonko Sundberg nådde högst och nickade bollen i den bortre stolpens insida – och ut.

Därefter gick matchen, i synnerhet chansmässigt, lite i stå. Lagen hittade ännu mer rätt i sina utgångspositioner, stängde uppspelsvägar väldigt väl och undvek allt mer att dra på sig den typen av frisparkar på egen planhalva som genererat matchens främsta målchanser så långt. Det dröjde fram till matchen var drygt en halvtimme gammal innan AIK hittade fram igen genom Rasmus Lindkvist som från sin vänsterkant hittade en helt fristående Tarik Elyounoussi i straffområdet, men norrmannens nick blev ganska lös och satt mer eller mindre rakt i famnen på ÖFK-målvakten Aly Keita.

I slutet av halvleken låg Chinedu Obasi bakom ytterligare ett par bra målchanser för AIK, först när han på egen hand drev bollen djupt ner i Östersunds straffområde och försökte hitta in med en passning framför mål, vilket resulterade i en hörna, och i slutminuten av halvleken när han hittade Saku Ylätupa i djupled som fick avslutet på mål ur snäv vinkel, men inte bättre än att Aly Keita kunde parera till en resultatlös hörna.

I upptakten av den andra halvleken skapade AIK tidigt ett av sina bättre anfall i hela matchen via högerkanten, Daniel Sundgrens låga inspel rensades ut till Enoch Kofi Adu strax utanför boxen, som drog till ett hårt avslut som olyckligt träffade ÖFK:s Tom Pettersson rakt i huvudet. Kort senare hade gästerna en hyfsad frispark från bra läge som slogs mot Oscar Linnérs närmsta kryss, men AIK-målvakten kunde ändå relativt enkelt tippa bollen över ribban.

Därefter började det successivt bli allt tydligare att de jämtländska gästerna var nöjda med den poäng som resultatet innebar, man sjönk djupare ner i positionerna, anföll med allt färre spelare och lät spelavbrott ta allt längre tid. AIK försökte lyfta upp utan att gå bort sig i defensiven, och fick stundtals till ett ganska tydligt spelövertag, men fortsatt utan att göra det riktigt besvärligt för Östersund att freda sitt mål.

De främsta chanserna i slutet av matchen hade först Enoch Kofi Adu på en andraboll efter en hörna, men avslutet gick en bit över mål. Därefter fick Rasmus Lindkvist skottläge två gånger om till vänster i straffområdet, det första avslutet gick strax utanför den bortre stolpen. Under den sista minuten av ordinarie tid dök Lindkvists andra läge upp, den här gången riktade han avslutet mot den första stolpen, men den gången var Aly Keita snabbt nere och kunde fånga in bollen.

Premiären slutade alltså med ett mållöst resultat och delad poäng, vilket innebär att hemmalaget som gick igenom fjolårets allsvenska utan förlust på hemmaplan, förlänger den sviten med ytterligare en match.

Text: Jonathan Storm

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll