Matchens fanbärare: Arash Talebinejad

2018.08.29, kl 10:30
Det är med stor glädje som AIK Fotboll på lördag välkomnar tillbaka Arash Talebinejad till AIK och svensk fotbolls nationalarena. Arash kom till AIK 2003 och det blev sammanlagt tre säsonger i AIK. De två första skadefyllda vilket gjorde att Arash aldrig riktigt var fullt förberedd för allsvenskt spel. Den sista säsongen i Superettan gjorde han några viktiga mål på AIK:s väg tillbaka till Allsvenskan. Välkommen hem Arash Talebinejad.

Arash Talebinejad, född den 25 mars 1981 i Bandar, Iran och fotbollsuppfostrad i Borås AIK kom till AIK via Västra Frölunda IF 2003. Arash hade först börjat som ishockeyspelare i Malung. Han beskrevs som “snabb, stark och målfarlig”, en spelare som skulle spetsa AIK:s anfall. Hösten 2002 hade han gjort tre mål i EM-kvalet för U21-landslag borta mot Lettland och många klubbar var ute efter talangen.

Debuten i AIK skedde den 22 april 2003 mot Hammarby IF (1-1), i derbymatchen på Råsunda Fotbollstadion där Krister Nordin gjorde mål på frispark från nästan halva plan. Arash fick spela första halvlek och Expressen skrev att “han var nära att bli målskytt men i stort ganska osynlig”. Redan i nästa match hemma mot Örgryte IS (3-0) den 27 april 2003 gjorde han sitt första mål, en riktig läckerbit. Aftonbladet redogjorde så här för målet: “Stefan Ishizaki har bollen på långsidan och slår en underbar högeryttersida perfekt i steget på Arash. Arash avancerar mot mål men jagas av Johan Anegrund som glidtacklar AIK-anfallaren men då har Arash redan lyft bollen mot mål. Målvakten Dick Last står för långt ut och bollen går i en båge över honom.”

Det blev Arashs snyggaste mål i AIK-tröjan. Det blev för övrigt inte så många mål i Allsvenskan, bara två till under två skadefyllda säsonger. Skadorna gjorde att Arash egentligen aldrig var riktigt fulltränad, och när han väl kom till avslut var missarna många. Först sista säsongen i AIK kunde han genomföra utan större skador och han gjorde då ett antal viktiga mål under AIK:s marsch tillbaka till Allsvenskan.

Arash lämnade AIK efter 2005. Han ingick inte i tränare Rikard Norlings framtidsplaner, och efter ett år i Norge med Tromsø IL återkom han till Allsvenskan och Stockholm, denna gång i IF Brommapojkarna. Men som han sade till Svenska Dagbladet innan seriepremiären 2007:
– Tiden i AIK var en stor del i mitt liv. Det var en positiv anda även när det gick som tyngst.

Det blev tre säsonger i BP innan det var slutspelat. Sammanlagt blev det 58 tävlingsmatcher och 14 mål för honom i AIK-tröjan. De historiska böckerna ”Boken om 500 AIK:are” och ”De första 116 åren” som handlar om AIK Fotboll finns att köpa hos Idrottsförlaget.

Biljetter till matchen AIK – BK Häcken som spelas lördagen den 1 september, kl 16:00 på Friends Arena köps enklast via biljettlänken nedan.

Text: Anders Johrén

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll