Nabil Bahoui segerskytt på Tele2 Arena

2020.11.08, kl 18:48
AIK besegrade Djurgården med 1–0 (0–0) i ett tätt derby på Tele2 Arena i Stockholm. Hela laget svarade för en stark insats, men extra stora matchhjältar för bortalaget blev Nabil Bahoui som gjorde matchens enda mål i den 74:e matchminuten och målvakten Budimir Janošević som återigen höll nollan.

Annons:

AIK kom till bortaderbyt på Tele2 Arena i Stockholm med en stor känsla av revansch efter att i somras noterat sin första förlust mot Djurgården (0–1) på nästan tio år. Inför matchen hade AIK nio raka bortamatcher utan förlust mot Blåränderna och den senaste bortaförlusten noterades den 3 oktober 2010 då AIK tappade en tidig 1–0-ledning (straffspark av Kenny Pavey) till 1–2 efter mål av de före detta AIK-spelarna Kennedy Igboananike och Sharbel Touma. AIK anlände vid lunchtid till Tele2 Arena med en stor tillförsikt då man noterat bra resultat på arenan sedan invigningen 2013. AIK ställde nästan upp med samma startelva som senast hemma mot Varbergs BoIS FC (1–0) med skillnaden att Enoch Kofi Adu ersatte Bilal Hussein. Filip Rogić gjorde avspark för AIK som anföll åt den norra kortsidan i den första halvleken. I den tredje matchminuten slog Sebastian Larsson en frispark från vänsterkanten där han sökte Mikael Lustig i den bortre delen, men Haris Radetinac nickade undan bollen till en högerhörna där Sebastian Larsson nådde Filip Rogić framför mål, men nicken gick över.

Det var annars Djurgården som förde spelet under inledningen och merparten av den första halvleken där AIK hade svårt att hålla kvar bollen i anfallet samtidigt som hemmalaget effektivt spelade förbi AIK:s mittfält. I den 21:a matchminuten vände Djurgården snabbt på spelet och Aslak Witry kom fram längs högerkanten och slog in en passning efter marken som nådde Fredrik Ulvestad som snubblade i bollmottagningen. Därefter hade AIK sin bästa period i den första halvleken och Per Karlsson var nära att ge Gnaget ledningen då han i den 22:a matchminuten mötte Sebastian Larssons hörna från vänster. Per Karlsson lämnade sin position i målgården, kom före Kalle Holmberg och nickade mot den närmaste, vänstra stolpen där målvakten Tommi Vaiho fick sträcka ut för att på mållinjen rädda bollen till en resultatlös hörna. Fyra minuter senare fick Nicklas Bärkroth iväg en riktig häxpipa från ca 25 meter som Budimir Janošević stående parerade och Per Karlsson rensade bort returen.

I den 38:e matchminuten ställde Sebastian Larsson upp för en frispark centralt på offensiv planhalva, men istället för ett avslut passade han bollen längs marken till Paulos Abraham till vänster vid straffområdet. Paulos vek in i planen och avslutade mot den bortre, högra stolpen, men Tommi Vaiho räddade. Fyra minuter senare tog sig Sebastian Larsson från vänsterkanten sig förbi Haris Radetinac och in i straffområdet där han även passerade Aslak Witry innan han tappade bollen till Fredrik Ulvestad. AIK-mittfältaren gick in hårt för att stoppa en spelvändning och hemmaspelaren föll till marken. En längre palaver utbröt innan domaren Kaspar Sjöberg delade ut ett gult kort för AIK-spelaren. Exakt 97 sekunder efter avblåsningen kunde spelet återupptas och den första halvleken slutade mållös.

I den 49:e matchminuten kom den första målchansen under den andra halvleken och det var hemmalaget som noterade den. Haris Radetinac spelade från högerkanten in bollen mot AIK:s målgård och den bortre stolpen där Kalle Holmberg gjorde allt för att nå bollen, men utan lycka.  Fyra minuter senare började AIK att ta över spelet och man var mer aggressiva på offensiv planhalva. I den 64:e matchminuten vände AIK på spelet och nyinbytte Nabil Bahoui petade på mittplanen bollen till Filip Rogić som satte fart centralt och frispelade Paulos Abraham till vänster i straffområdet. AIK-spelaren avslutade med vänsterfoten och bollen gick förbi målvaktens vänsterhand, men också en halvmeter utanför den bortre, högra stolpen. AIK:s optimistiska period fortsatte och i den 74:e matchminuten samarbetade Eric Kahl, Paulos Abraham och Filip Rogić på vänsterkanten vilket utmynnade i att den sistnämnde från kortlinjen fick bollen snett, inåt, bakåt till Nabil Bahoui som centralt från straffområdeslinjen satte fram högerfoten och sköt. Avslutet touchade Jacob Une Larsson, som förgäves första täcka, och gick in i det vänstra hörnet, utan chans för Tommi Vaiho. 1–0 för AIK.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid valde AIK att byta in Ebenezer Ofori istället för Enoch Kofi Adu. AIK försvarade ledningen på gammal sedvanligt AIK-maner och Djurgården hade oerhörda problem att forcera bortalagets backlinje där Mikael Lustig, Per Karlsson, Sotirios Papagiannopoulos och Eric Kahl stod upp som en enad mur. När matchklockan tickade upp mot 90 spelade minuter var det dags för ett dubbelbyte för AIK när Kolbeinn Sigþórsson och Bilal Hussein ersatte Paulos Abraham och skadade Sebastian Larsson. Domarna signalerade för fem stopptidsminuter och nervositeten ökade givetvis under de pulserande slutsekunderna. När de fem stopptidsminuterna passerats kom hemmalaget i ett sista desperat anfallsförsök där Fredrik Ulvestad från högerkanten lyfte in bollen mot inhopparen Erik Berg som försökte sig på en konstspark och bollen gick i en båge mot Haris Radetinac vid den vänstra stolpen, men Budimir Janošević kastade sig snabbt ut och fick bort bollen från det farliga området. Inhopparen Mattias Mitku fångade upp bollen i straffområdets vänstra del, men inlägget seglade bakom AIK-målet och därefter blåste den för dagen utmärkte domaren av matchen. AIK tog sig i och med de tre poängen upp på en åttondeplats i en jämn tabell.