Ny spelare till damlaget

2017.10.03, kl 16:03
AIK Fotboll har gjort klart med den finska forwarden Emelie Smirnoff och hon är uttagningsbar till avslutningen av Elitettan. Överenskommelsen mellan parterna gäller till och med den 30 juni 2019.

17-åriga Emelie Smirnoff, född den 6 juli 2000 i finska Vasa, moderklubb är Sundom IF och hon kommer till AIK från Vasa Idrottsföreningen Kamraterna (VIFK) och kommer i AIK att spela i tröja nummer 21. Hon har tränat med AIK sedan slutet av augusti 2017 och provtränade även med AIK under en vecka i februari 2016.

– Emelie fick vi kontakt med redan under förra året då hon var och provtränade med oss. Då var en övergång inte aktuell, men vi har hållit kontakten och i samband med höstens skolstart i gymnasiet så påbörjade vi en process för att få till en övergång. I Emelie får vi en offensiv spelare med vassa egenskaper som målgörare, säger damlagets sportchef och chefstränare Christer Lundin.

Smirnoff debuterade i den finska FM-ligan som 14-åring för VIFK den 6 juni 2015 då man mötte TPS Åbo (2–2) på bortaplan och hon bidrog till det oavgjorda resultatet med en målgivande passning till 1–1-målet.

Hon spelade i oktober 2016 med det finska landslaget i kvalet till U17-EM i Tjeckien och svarade för två mål i kvalet där Finland inte gick vidare från gruppen då man hade dragit på sig fler gula kort än Italien efter att lagen slutat på samma poäng och målskillnad. Smirnoff har spelat elva juniorlandskamper för Finland.

Emelie Smirnoff är uttagningsbar för att spela matcher med AIK:s damlag och debuterade för klubben i söndags då AIK:s F19-lag mötte Djurgårdens IF FF i Svenska Spel F19 Norra. AIK vann med 4–1 och Emelie Smirnoff svarade för tre mål.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019