Oavgjort i intensivt derby

2018.10.21, kl 19:17
Det blev 0-0 mellan Djurgården och AIK inför 21 711 åskådare på Tele2 Arena. Derbyt var intensivt under större delen av de 90 minuterna och AIK hade några bra möjligheter att ta ledningen.

Ljudvolymen på Tele2 Arena var hög då spelarna äntrade planen och efter sju minuters fördröjning på grund av pyroteknik blåste domaren Stefan Johannesson igång matchen. Djurgården fick göra en sen ändring i startelvan då Andreas Isaksson efter ett stukat finger fick ge plats åt Tommi Vaiho. Då klockan tickade upp mot tre spelade minuter kom AIK i ett bra anfall längs vänsterkanten efter att Henok Goitom gett bollen till framrusande Rasmus Lindqvist som slog ett perfekt inlägg mellan Djurgårdens backar och Tarik Elyounoussi fick på en bra träff med pannan, men Tommi Vaiho räddade och returen nådde Daniel Sundgren först, men hans avslut täcktes av en försvarare.

Strax därefter bjöd Aliou Badji på en snabb aktion på mittplan och stormade mot AIK-målet, men hakades upp av Enoch Kofi Adu som fick syna det gula kortet och missar därmed nästa omgångs möte med sin forna klubb Malmö FF. I den åttonde minuten hade AIK ett bra frisparksläge ca 28 meter från målet och alla trodde nog att Sebastian Larsson skulle slå till, men istället klev Robin Jansson fram med vänsterfoten och sköt ett hårt skott efter marken som träffade en försvarare i muren och sånär ställde målvakten, men Tommi Vaiho lyckades parera skottet och fångade in bollen.

Det var ett intensivt Stockholmsderby som utspelade på Tele2 Arena och hemmalaget var mycket laddade för att hindra AIK:s framfart i tabelltoppen. I den 17:e minuten tände det till rejält på planen efter att Aliou Badji gått in hårt med sulan mot Robin Jansson, men han undvek det gula kortet. I den 26:e minuten lyfte Djurgården in en frispark i AIK:s straffområde som nickades undan, men inte bättre än att Jonathan Augustinsson fick skottläge och avslutet blev både hårt och farligt, men framför målet täckte Per Karlsson med sitt ena knä bollen till en resultatlös hörna.

Fyra minuter senare var Kerim Mrabti på väg igenom, men som siste försvarare redde Per Karlsson ut situationen. I den 32:a minuten visade Kristoffer Olsson prov på sin spelförståelse då han skapade ett bra kontringsläge för Sebastian Larsson som centralt satte fart och hittade Henok Goitom som tog sig in på högerkanten av Djurgårdens straffområde, men inspelet framför mål rensades av försvarare. Nästa AIK-anfall kom i den 38:e minuten då Kristoffer Olsson tog sig ner till kortlinjen till höger i straffområdet och hittade sånär Henok Goitom i skottläge framför mål, men Jonas Olsson bröt bollbanan i sista stund.

I den 39:e minuten slog Sebastian Larsson en hörna från höger som hittade pannan på framrusande Alexander Milošević, men Tommi Vaiho svarade för en avancerad enhandsräddning och höll matchen mållös. Sekunder senare drog Tarik Elyounoussi på sig ett gult kort och är även han avstängd mot Malmö FF. Efter en stopptidsminut blåste domaren av den första halvleken som var en relativt tuff, intensiv historia där Aliou Badji kunde känna en tacksamhet att han inte hade hamnat i domarens bok efter några tuffa dueller. AIK var klart hetare i inledningen av den andra halvleken och tre minuter in i den andra akten kom man i en snabb spelvändning. Sebastian Larsson spelade ut bollen till framrusande Rasmus Lindqvist på vänsterkanten och han hittade in till Kristoffer Olsson utanför straffområdet. AIK:s senaste landslagsman spelade in bollen mot Tarik Elyounoussi som i ett bra läge till vänster framför Tommi Vaiho knuffades i ryggen av Jonas Olsson och det kändes som om AIK skulle ha haft en straffspark, men Stefan Johannesson vinkade avvärjande. Tre minuter senare fick Tarik Elyounoussi ett friläge till vänster i straffområdet, men precis då han skulle avsluta kom Markus Danielson och rensade bort bollen till en resultatlös hörna.

AIK hade här en riktigt stark period och tryckte tillbaka Djurgården samtidigt som AIK-klacken eldade på med “in med bollen, in med bollen”. En av matchens hetaste målchanser kom i den 55:e minuten då Djurgården från högerkanten kom in i straffområdet och bollen hamnade till slut hos Nicklas Bärkroth som “bara” skulle placera in bollen i nät, men han satte den en meter utanför den högra stolpen. I samma spelminut fångade Aliou Badji upp bollen utanför straffområdet och satte högsta fart ner mot kortlinjen på vänstersidan, men inspelet rann till slut ut till en inspark även om det såg farligt ut för en sekund.

Med halvtimmen kvar av ordinarie tid tog sig Aliou Badji in i AIK:s straffområde i fritt läge efter att Djurgården med ett snabbt inkast på vänsterkanten utnyttjat bortalagets bristande organisation, men Sebastian Larsson svarade för ett starkt försvarsarbete och fick djurgårdaren ur balans. Djurgården hade här sin bästa period i den andra halvleken och tryckte tillbaka serieledarna. Matchen svängde dock över igen till AIK-fördel och söndagens match var ett av de mer böljande derbymatcherna på många år. I den 65:e minuten kom AIK i en snabb spelvändning där Henok Goitom fick en yta på högerkanten och tog sig fram mot straffområdet där han försökte hitta Tarik Elyounoussi vid den bortre stolpen, men norrmannen kom lite fel i steget och kunde inte sätta ledningsmålet till Rikards Norlings stora förtret.

I den 76:e minuten fick AIK ett hyfsat straffområde till vänster om straffområdet och denna gång tog Sebastian Larsson hand om bollen, men avslutet gick en dryg meter över ribban. Två minuter senare lyfte Sebastian Larsson från mittplan in en frispark i straffområdet till Henok Goitom som från vänsterkanten av straffområdet drog till på volley och bollen gick på armarna på en försvarare, men domaren viftade avvärjande med armarna. Under de avslutande tio minuterna kändes det att båda lagen var inställda på att inte riskera något och det lutade mer och mer åt 0-0. I den 89:e minuten fick Tarik Elyounoussi en löpboll centralt som Djurgårdens målvakt kom ut på och rensade, men inte bättre än att Kristoffer Olsson fångade upp den och på volley försökte få bollen mot mål, men den täcktes av en försvarare och samtidigt åkte AIK-mittfältaren på en smäll som fick honom att halta av planen. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen och AIK tappade två poäng i toppstriden då IFK Norrköping FK senare besegrade Kalmar FF med 2-1.