Rapport från halvårsmötet

2022.10.06, kl 16:00
Tisdagen den 4 oktober 2022 bjöd styrelsen i AIK Fotbollsförening in medlemmarna till halvårsmöte i Solna Gymnasium och aulan var fylld med 125 medlemmar då representanter för AIK Fotbolls styrelse och ledning äntrade scenen kl 18:00.

Halvårsmötet genomfördes i fysisk form med syfte att möjliggöra en direkt dialog mellan styrelse, ledning, valberedning och medlemmar med alla parter i samma rum. Halvårsmötet är ett informationsmöte och är därför inte beslutsfattande. För mer information om halvårsmötet, se denna sida. Moderator var David Fjäll som med kort varsel ryckt in istället för den ordinarie moderatorn som var sjuk. På scenens podium satt ordförande Robert Falck, klubbdirektör Manuel Lindberg, vice klubbdirektör Fredrik Söderberg, finansdirektör Håkan Strandlund och moderatorn. Ordförande Robert Falck tog kl 18:03 till orda och hälsade samtliga närvarande välkomna innan han lämnade över mikrofonen till moderatorn som bjöd upp styrelseledamoten Kerem Yazgan till scenen och mötets dagordning var därmed igång.

Dagordning för mötet
Presentation av AIK Fotbolls identitet och vision
Kerem Yazgan berättade under drygt tio minuter om det framtagna styrdokumentet för klubbens framtida tillväxt och den vision som ska täcka klubbens samtliga verksamhetsområden samtidigt som den ger klara och tydliga mål som klubben ska arbeta för. AIK Fotbolls vision består av två grundkomponenter – identitet och målbild. Om målbilden beskriver vad vi vill uppnå och var vi själva anser att vi som klubb bör befinna oss, sportsligt och kommersiellt, är identiteten det ramverk som sätter spelregler för våra beslut att nå målbilden. Det finns inte utrymme till genvägar för att nå målbilden utanför vår identitet utan färdriktningen är tydligt utstakad. Ord som poängterades var ”fokus och genomförandekraft” och ”AIK är en klubb med rötterna i Stockholm och framtiden i Norrort”. Hela visionsarbetet kan sammanfattas med ett ord, tillväxt! Styrdokumentet finns att ladda ner på denna sida.

Fördjupning i två av målbilderna från AIK Fotbolls vision
1.AIK Fotbolls spelartrupp ska bestå av minst tio spelare som fostrats i vår ungdomsverksamhet, varav tre spelar i startelvan. Målet med truppstrategin kokar ner till två saker, att vinna fler matcher och samtidigt spela spelare som kan generera framtida intäkter till AIK Fotboll.

2.AIK Fotbolls intäkter ska alltid överstiga 250 miljoner kronor årligen. De primära intäktsområdena för AIK Fotboll för att varje år nå minst 250 MSEK intäkter är via; biljettförsäljning, transfers, partners, centrala avtal (TV, etc), merchandise och via europaspel. Manuel Lindberg berättade om den tydliga planen som finns att arbeta efter och att fokus inom organisationen ligger på funktion istället för person. Klubbdirektören berättade även att en komplett nystart skett inför 2023 görande AIK Fotbolls merchandise och konstaterade samtidigt att det finns självinsikt att vi framöver behöver lägga mer resurser på scouting på både dam- och herrsidan för att höja nivån ytterligare.

Uppdatering om styrelsens arbete med motioner beslutade vid årsmöten
Robert Falck sa att AIK Fotboll har ett årsmötesbeslut att klubben i alla frågor gällande VAR (Video Assistant Referee) ska arbeta emot ett införande av VAR i svensk fotboll. Robert berättade även att flera klubbar i SEF har medlemsbeslut att klubbarna aktivt ska arbeta emot införandet av VAR, däribland samtliga av de största svenska klubbarna. Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska Fotbollförbundet (SvFF) tog 2021 fram en rapport gällande VAR som kan laddas ner på denna sida.

Den 25 november 2022 genomförs SvFF:s Representantskap 2022, mötet där tävlingsregler, representationsbestämmelser och andra tävlingsrelaterade frågor behandlas. En av frågorna som det då ska beslutas om är frågan om det är förbundsstyrelsen på det kommande årsmötet som ska ta det slutgiltiga beslutet gällande VAR i svensk fotboll, eller om beslutet ska tas av Representantskapet.

Gällande arbetet med det egna arenaalternativet gav styrelsen, via ordföranden Robert Falck, ett exempel på att ett alternativ med en arena för 20 000 åskådare skulle få en ungefärlig investeringskostnad på 2 miljarder SEK, och konstaterade därefter att det är en fråga med stora svårigheter både gällande markytor och kostnaderna för att klara av investeringskostnaderna.

Styrelseledamoten Anders Appell konstaterade att styrelsen återkommer på årsmötet 2023 gällande ”Motion angående anmodan till AIK FFs styrelse att utreda bolagiseringen av elitverksamheten” som lämnades in till årsmötet den 10 mars 2022.

Rapport från klubbdirektör Manuel Lindberg
Ekonomi AIK Fotboll första halvåret
Manuel Lindberg fokuserade på siffrorna från det första halvåret, d v s januari till juni 2022 där presentationen visade intäkter, kostnader och rörelseresultat för AIK Fotboll AB. Han konstaterade samtidigt att det är mer riktigt att jämföra intäkter med 2019 istället för med 2021 (och 2020) då de två senaste åren påverkats extremt mycket av pandemin covid-19 och restriktionerna kring det. Personalkostnaderna har ökat med 12 MSEK sedan föregående år, varav merparten avser representationslagen. Biljettintäkterna för herrlaget är de bästa i klubbens historia och publiksiffrorna på Friends Arena under 2022 pekar på att AIK Fotboll är på väg att notera sitt högsta publiksnitt genom tiderna. AIK Fotboll redovisar två olika ekonomier, för AIK Fotboll AB och för AIK Fotbollsförening. Manuel konstaterade att AIK FF 2022 kommer att ha sitt bästa intäktsår någonsin, tack vare solidaritetsersättningen för Alexander Isak efter hans ungdomsår i klubben. Den finansiella rapporten för det första halvåret 2022 finns att ladda ner på denna sida.

Arbetet med vår hemvist
Manuel Lindberg berättade att det arbetas intensivt med AIK Fotbolls framtida hemvist vilket är en av klubbens allra viktigaste frågor. En styrgrupp har bildats under ledning av Daniel Norlander och den stora utmaningen är att hitta ett område för hemvisten där det letas alternativ i Solna och i andra kommuner. Just tillgång på mark är en komplicerad fråga i Stockholm och Solna, men AIK Fotboll sonderar terrängen då det är en prioriterad fråga och långtifrån bra att representanter för klubben sitter på fyra olika ställen i Solna; Sportkontoret vid Friends Arena, Karlberg (herr), Skytteholms IP (dam) och Råsunda IP (ungdom).

Pågående arenaförhandling
Manuel Lindberg sa att det pågår en förhandling med driftoperatören Stockholm Live gällande Friends Arena som herrlagets fortsatta hemmaarena. AIK Fotboll hade under 2022 en uppsägningsmöjlighet som klubben valde att inte nyttja utan arbetar nu med att få till stånd ett nytt tioårsavtal uppdelat på fem plus fem år, med en möjlighet till uppsägning efter fem år. AIK Fotboll har tre viktiga delar som det fokuseras på i förhandlingarna; gräskvaliteten, tillgängligheten till arenan under fotbollssäsongen och evenemangsupplevelsen. Stockholm Live har lämnat ett första avtalsförslag som AIK Fotboll har tackat nej till och förhandlingarna fortsätter.

Allmän frågestund
Efter en kortare bensträckare var det dags för en frågestund för medlemmarna på plats och moderatorn förklarade inför den att inga representanter för den sportsliga ledningen fanns på plats så frågorna av sportslig karaktär kunde ställas till representanterna på podiet.

Några av frågorna och svaren (i nedkortade versioner):
Hur ska AIK Fotboll locka bra spelare till damlaget och akademin om damerna åker ner till Elitettan?
– Vi bedömer att en eventuell degradering till Elitettan inte kommer att påverka intresset för att spela i flickakademin. Att det däremot skulle påverka spelare till damlaget är nog en riktig bedömning. (FS)

Gällande motionen om VAR, skulle ni kunna berätta vad ni faktiskt gjort på olika nivåer från styrelse, ledningsgrupp till eventuellt utsedda personer.
– Jag stod precis under pausen här och försökte påverka Stockholms Fotbollsförbunds ordförande att rösta emot VAR. Vi jobbar i alla sammanhang för att påverka och det gäller kontakter med SvFF, SEF och EFD. Konkret så har vi inte skrivit någon motion till årsmötet i SvFF, men vi har varit väldigt tydliga med att vi är emot VAR. Om beslutet gällande VAR tas på nästa årsmöte för SvFF i mars 2023 så kommer jag från talarstolen vara tydlig med var AIK står i frågan. (RF)

Hur tänker ni gällande antalet säljare? Säljkåren är extremt liten och vi skulle kunna ha 50-100 säljare. Hur går tankarna om hur många säljare det ska vara?
– Idag har vi tre personer som jobbar med partnerförsäljning. Det är alltid en avvägning gällande kostnader, investering och intäkter. Vi har en plan på att tillsätta två nya roller, det är inte helt gratis att anställa säljare, men jag tar gärna den här dialogen med dig vidare, vi har ju haft kontakt tidigare. (ML)

Hur ser utvecklingen ut gällande scoutingverksamheten?
– Vi är inne i arbetet med verksamhetsplanen och budgeten för 2023 och planen är att utöka resurserna kring scouting, både gällande dam och herr. I vilken form är ännu inte beslutat, men vi har tagit höjd för att utöka resurserna. (ML)

Angående när tränare sparkas så har jag för mig att tågordningen varit att sportchef sparkar tränare, men i media så framkom det som om styrelsen har sparkat tränaren.
– Det är ett styrelsebeslut att tillsätta och avsätta chefstränare i herrar A, det är inte sportchefen som gör det. Sen går vi i styrelsen ofta på rekommendationer från sportchef och det tekniska rådet. (RF)

Vad gäller gällande Henoks dispens och när presenteras en ny tränare?
– Det pågår en rekryteringsfas just nu och det utvärderas ett antal kandidater. Vi har fått analyser på hur tränarna spelar formationsmässigt, arbetar taktiskt och kommunikativt, resultat som de presterat i ligaspel och cupspel. När det gäller Henoks dispens har vi en interimlösning med Peter Wennberg som har UEFA Pro License. (FS)

Herrarnas representationslag står för 99% av allt intresse och alla intäkter i den här klubben. Jag upplever att styrelsen saknar en sportslig kompetens och att man ägnar alldeles för mycket tid åt enstaka symbolfrågor, finns fokuset i styrelsen? Vilket ansvar har styrelsen för den kraftigt nedåtgående spiralen sedan SM-guldet 2018?
– Jag delar inte uppfattningen att vi har dålig sportslig kompetens i styrelsen. Vi har Nazanin Vaseghpanah som har en väldigt god kompetens gällande damlaget, men även gällande herr. På herrsidan har vi Stefan Lundin som varit sportchef inom SEF och ägnat sitt vuxna liv åt träna herrar i A-lagssammanhang. Sen har vi andra i styrelsen som inte har den sportsliga kompetensen i fallande skala, men annan kompetens. Jag delar dock din uppfattning om att herrlaget som driver den ekonomiska utvecklingen i AIK Fotboll. Faktumet är att 98-99% av intäkterna bygger på herrlaget, det håller jag med om. Styrelsen glömmer inte bort att det är herrlaget som omsätter pengarna, men fokuset ligger även på andra frågor. Jag hoppas givetvis att inom snar framtid så kommer även damlaget vara de som driver den ekonomiska utvecklingen. Ansvaret gällande den sportsliga utvecklingen ligger ytterst hos styrelsen och hos mig som ordförande. (RF)

Efter två timmar avslutades mötet.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll