Rashidi stor matchhjälte i den 94:e minuten

2018.07.15, kl 16:12
AIK besegrade Gif Sundsvall med 1-0 i en match där hemmalaget skapade mängder med heta målchanser, men Oscar Linnér storspelade och höll AIK kvar i matchen. Med sekunder kvar av stopptiden klev AIK:s nyförvärv Heradi Rashidi in i planen med bollen och tryckte in den i det bortre, vänstra krysset och tre viktiga poäng till AIK var ett faktum.

AIK kom till mötet med Gif Sundsvall som stora favoriter. Serieledarna i en haltande tabell var inför avspark obesegrade i 25 raka allsvenska matcher vilket är ett nytt ståtligt klubbrekord och man har dessutom tidigare år haft relativt lätt för Giffarna uppe i Sundsvall där Gnaget endast förlorat två av de 19 spelade tävlingsmatcherna, senast för 15 år sedan. Samtidigt har toppkonkurrenterna i Allsvenskan tappat poäng i omstarten av serien så det var mycket positivt kring AIK inför matchen. Det enda lilla orosmomentet är kanske att det alltid sliter lite extra på svenska lag då kvalspelet i Uefa Europa League inleds.

AIK:s chefstränare Rikard Norling gjorde två ändringar i startelvan från den senaste matchen i Dublin då nyförvärvet Heradi Rashidi ersatte avstängde Daniel Sundgren och Stefan Silva tog forwardsplatsen som Tarik Elyounoussi hittills haft. Lagen kände på varandra under de inledande minuterna och det första avslutet i matchen dröjde till den tolfte minuten då Ahmed Yasin sköt från distans efter att själv ha vunnit bollen på mittplan, men William Eskelinen räddade enkelt. Strax därefter trängde solen igenom molnen ovanför NP3 Arena.

I den 15:e minuten var det mycket nära ett ledningsmål för hemmalaget efter att Maic Sema fått bollen på högerkanten, vikt in i planen förbi Robin Jansson och Kristoffer Olsson och avslutade mot det bortre, vänstra krysset. Bollen såg ut att segla in i krysset, men Oscar Linnér svarade för en klassräddning och styrde bollen till en resultatlös hörna. Knappt två minuter efter den första heta målchansen brände det til igen i AIK:s straffområde då Maic Sema måttade ett inlägg från högerkanten som nådde huvudet på lagkapten Linus Hallenius vars nick gick ett par decimeter utanför den högra stolpen. AIK stack upp i den 20:e minuten och Kristoffer Olsson spelade från vänsterkanten in bollen till Henok Goitom som avslutade direkt, men avslutet gick några meter utanför den vänstra stolpen. Strax därefter tog Maic Sema efter ett inlägg från Romain Gall på vänsterkanten ner bollen på bröstet centralt stående i straffområdet och drog direkt till med vänsterfoten och bollen for som en projektil upp i undersidan av ribban vid det vänstra krysset och studsade ut. Klar fördel för hemmalaget efter halva den första halvleken då man skapat tre riktigt heta målchanser.

AIK såg emellanåt stillastående ut och i den 28:e minuten drog Alexander Milošević på sig ett gult kort efter att Romain Gall alltför enkelt tagit sig förbi ett par motståndare på vänsterkanten vilket fick AIK-backen att agera resolut i närkampen. I situationen skadade Ahmed Yasin handen och var på grund av blodvite tvungen att lämna planen för omplåstring samt byte av shorts. AIK var därmed en spelare kort då frisparken lyftes in med hörna som följd. Högerhörnan slogs av David Batanero mot den bortre stolpen där matchens lirare Maic Sema obevakad nickade mot mål, men Oscar Linnér fick fingertopparna på bollen och styrde dens till en resultatlös hörna. I den 31:a minuten signalerade domaren Patrik Eriksson för vätskepaus för spelarna.

AIK skapade en halvchans i den 39:e minuten efter att Heradi Rashidi fått in bollen från högerkanten och Stefan Silva fick upp en fot, men bollen seglade klart över ribban. Två minuter senare bröt Romain Gall in i AIK:s straffområde och avslutade ur halvfarligt läge, men avslutet gick långt utanför. Strax därefter sköt en hemmaspelare ett distansskott över AIK-målet efter ett snabbt, rakt uppspel till Linus Hallenius som nickade ner till skytten. Klar spelmässig fördel för Giffarna då domaren efter tre stopptidsminuter blåste för en efterlängtad halvtidsvila och frågan är om AIK chansmässigt varit mer illa ute i en halvlek under 2018. Den mållösa halvleken var den femte i rad mellan lagen.

Den andra halvleken inleddes med ett bollrullande hemmalag samtidigt som AIK-supportrarna tryckte igång ramsorna rejält bakom Oscar Linnérs mål. Regnet började efter några minuter falla över Sundsvall och frågan är om det var högre makter som önskade ett snabbare spel genom att vattna konstgräset. I den 59:e minuten spelade Kristoffer Olsson fram bollen till en framrusande Stefan Silva på högerkanten. Målvakten William Eskelinen kom ut bra och gav inte AIK-forwarden någon vinkel utan det blev en kollision i straffområdet. Två minuter senare ersattes Silva av Tarik Elyounoussi och det kändes i detta läge av matchen som om AIK var mer med i spelet igen.

Oscar Linnér svarade i den 64:e minuten återigen för en räddning i världsklass då han hindrade David Batanero att hitta rätt från distans. Skottet gick mot den vänstra stolpen, men där dök AIK-målvakten upp och styrde bollen till hörna. Vänsterhörnan gick mot den bortre delen av straffområdet där Maic Sema fick skottläge, men en AIK-spelare lyckades täcka till en resultatlös hörna. Heradi Rashidi tvingade i den 72:a minuten William Eskelinen till en räddning efter att ha fått iväg ett markskott. Giffarna vände k samma matchminut spelet och Romain Gall åkte slalom fram mot straffområdet och avslutade med ett vasst markskott som Oscar Linnér räddade.

Det började kännas mer och mer som om AIK skulle vara tacksamma om man kom hem med en poäng i bagaget. Med kvarten kvar av ordinarie matchtid var det dags för eftermiddagens andra vätskepaus. Rikard Norling valde att byta ut Ahmed Yasin och Haukur Hauksson under slutet och ersatte dem med Denni Avdić och Rasmus Lindkvist. I den 83:e minuten tog sig Rasmus Lindkvist fram längs högerkanten och skapade AIK:s första hörna i matchen, en resultatlös sådan dock. När matchklockan passerade 90 minuter satte fjärdedomaren upp skylten med fyra stopptidsminuter och då matchen gick in i den sista av dessa fick Denni Avdić bollen på mittplan och spelade ut den till Heradi Rashidi på högerkanten. AIK:s nyförvärv från Dalkurd FF klev in i planen och avlossade från ca 20 meter ett vänsterskott som seglade in i det bortre krysset och vild AIK-glädje på planen och på läktaren efter två dubbelvolter baklänges av målskytten. Efter fem stopptidsminuter skapade hemmalaget en hörna som domaren lät dem slå innan han blåste av matchen och ett nytt vilt firande följde.