Seger i Falkenberg

2017.05.25, kl 17:58
AIK:s damlag besegrade IF Böljan på bortaplan med 2-0 (1-0) efter mål av Loreta Kullashi och Madeleine Rohr. Segern innebär att AIK hänger på i tabelltoppen efter två matcher utan seger.

Halland bjöd på strålande sommarväder, om än väldigt blåsigt, då IF Böljan välkomnade AIK till Falcon Alkoholfri Arena. IF Böljan som gör sin första säsong i Elitettan låg inför matchen på en nionde plats i tabellen.

Den första halvleken präglades av den starka vinden på arenan. AIK hade svårt att bemästra dessa sommarvindar som yrde likt fjädrar i en hönsgård. Böljan, som antagligen spelat under liknande förhållanden många gånger tidigare, hade lättare för att utnyttja vindarna. De valde också att börja med vinden i ryggen.

I den tionde minuten fick Böljan en hörna. Nickavslutet från ett bra läge framför mål gick dock över ribban, men dagens domare Semir Rujovic såg en touch och dömde en ny hörna. Bollen fick fart i vinden och gick i bortre stolpen, innan försvaret lyckades rensa bort bollen. Bara minuten senare erövrade Matilda Rosqvist bollen på mittlinjen och satte full fart framåt. En snabb djupledsboll till Loreta Kullashi som försökte chippa över en utrusande målvakt som lyckas komma tillräckligt nära för att få bollen på sig. Petra Sundqvist var påpassligt med och fångade upp en rensning från försvararna, och passade tillbaka till Loreta som tryckte iväg ett tungt skott som borrade sig upp i nättaket.

I den 22:a minuten slarvade AIK bort en enkel boll på egen planhalva. Böljans forward Linn Albrektsson tackade och gick på avslut, men det vållade inga större bekymmer för Hanna Persson. Böljan försökte utnyttja vinden genom att antingen slå djupledsbollar eller gå på avslut från distans. En av de farligaste chanserna för Böljan under halvleken skedde i den 33:e minuten då ett täckt skott gick ut till en fristående spelare som försökte överlista Hanna Persson. Hanna räddade först med en enhandsräddning och låste därefter fast bollen under ena benet.

AIK lyfte upp sig i slutet av den första halvleken, mycket genom pigga Loreta Kullashi som i den 37:e minuten genomförde en soloräd längs vänsterkanten. Förbi två spelare längs kortlinjen och avlossade ett tungt skott som målvakten räddade ut till vad som skulle bli en dubbelhörna. 1-0 stod sig halvleken ut.

Andra halvlek inleddes med att Böljan fick iväg flera distansskott till en början, dock inga som kändes riktigt farliga. Fem minuter in i halvleken blev Sarah Storck liggandes på gräset. Hon fick hjälp av det medicinska teamet och byttes strax därefter ut mot Emma Engström.

Båda lagen bytte därefter chanser med varandra. Först Böljan som kom igenom och tvingade Hanna Persson till en utmärkt reflexräddning. Strax efteråt spelade Emma Engström och Loreta Kullashi bollen mellan varandra där Emma avslutade strax utanför stolpen. Minuten efter skapade AIK en hörna. En hörna från Matilda Rosqvist som gick över de flesta spelare, men där lagkaptenen Madeleine Rohr dök upp på den bortre stolpen och sköt in 2-0.

Böljan försökte att nå en reducering under den avslutande kvarten och kom som närmast med fem minuter kvar efter en bra spelsekvens som slutade med ett avslut som gick tätt, tätt över ribban. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen och tre poäng följer därmed hem till Solna. Laguppställningar och matchfakta finns på denna sida.

Text: Tobias Purkin